fbpx

Talajélet-javítás a levegőből drónokkal

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 14.

Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft., az ABZ Drone Kft. és a Bio-Nat Kft., a Mikro-Vital termékek gyártója és forgalmazója.

Növényvédelem és tápanyag-utánpótlás

Napjainkra az agrárium egyre szélesebb körben alkalmazza a drónok nyújtotta lehetőségeket. A mezőgazdaságban két fő alkalmazási terület a jellemző. Az egyik a monitoring, a másik a kijuttató drónok használata. Kijuttató drónok alatt főként a permetező drónokat érti a köznyelv, melyek napjainkban még főként a növényvédelmi célú felhasználásúak, emellett azonban a tápanyag-utánpótlásban is innovatív eszközként szolgálhatnak. A tápanyag-utánpótlás egy szűkebb, de annál hatékonyabb eszköze lehet a mikrobiológiai termékek alkalmazása.

Ellenálló készítmény

„A mikrobiológiai termékek kijuttatása egy célzott eszközzel valósulhat meg akár már a talajkezelés, talajoltás korai fázisában, amikor a munkagépekkel a terület nem bejárható. Ehhez természetesen szükséges egy olyan készítmény, ami ellenáll az abiotikus tényezők adta viszontagságoknak. Az egyik vezető termékünk az MV-Supary, mely az endospórás baktériumoknak köszönhetően ellenálló és széles körben felhasználható. Az együttműködés célja többek között, hogy tudományos alapokon kísérleti keretek között vizsgáljuk ezen termékek alkalmazását szántóföldi, valamint kertészeti kultúrák hatékony állománykezelésére is. A kísérleti eredményekről, hírt fogunk adni” – mutatott rá Umenhoffer Péter, a Bio-Nat Kft. cégvezetője.

Hatékony és biztonságos tudás

„Az ABZ Drone Kft-nél minden hatósági engedély és jogosítvány beszerezhető, hogy lombtrágyát, növénykondicionálót, mikrobiológiai készítményt juttassunk ki legálisan permetező drónnal. A közös kutatáshoz a legmodernebb technológiát és több ezer óra repülési tapasztalattal rendelkező drónpilóta kollégákat biztosítunk. Mint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelye, fontos számunkra, hogy a kísérletből szerzett tapasztalatoknak köszönhetően oktatásainkon keresztül olyan instrukciókat, tudást tudjunk megosztani a képzésben résztvevőkkel, mellyel a drónos kijuttatás biztonságosan és maximális hatékonysággal végezhető “ – mondta Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője.

Ezen kísérletek lebonyolításához a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. biztosítja a kísérleti helyszínt és a megfelelő növénykultúrát.

Drónpilótaképzés két helyszínen

„A legmodernebb technológiákat szeretnénk megmutatni hallgatóinknak, hogy naprakész tudással kerülhessenek ki a munkaerő piacra, mivel évente 4-5000 hallgató végzi szakmai gyakorlatát a tangazdaságunk területein. Emellett az ABZ Drone Kft-vel történő együttműködésnek köszönhetően az országban két helyszínen, Szarvason és Keszthelyen drónpilóta képzéseket is indítunk. Európában elsők között történik ilyen kísérlet, ahol drónok segítségével végezzük mikrobiológiai termék kijuttatását. Együttműködésünk elsődleges helyszíne Gödöllőn lesz, a MATE Növénytermesztési- és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központjában, de tervezzük további területek bevonását is.” – hangsúlyozta Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Bal oldalon: Sziráki Bence, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (balról), Umenhoffer Péter, a Bio-Nat Kft. cégvezetője (középen) és Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője