fbpx

Három milliárdból szárazföldi lazacfarm

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 25.

Környezetbarát beruházás keretében szárazföldi lazacfarm épül Zalaegerszegen, a projektgazda a fenntartható élelmiszertermelés elkötelezett támogatója, a Zalmon Kft.

 

Mezőgazdaság, lazacfarm
Az Európában egyedülálló lazacfarm a térség ez irányú igényét elégítené ki (Fotó: Pixabay)

 

A világszínvonalú beruházás az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból támogatott

A fiatal, magyar cég a csúcstechnológiával működő telepének építését a tervek szerint 2022 elején kezdheti meg, és 2024-re készülhet el.

A régió első szárazföldi lazacfarmjának célja: az európai lazacellátásban jelentkező egyre növekvő igények hatékony és felelősségteljes módon történő kiszolgálása; egyben módosítani az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatot.

Az egyedülálló beruházás megvalósítását biztosítja a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Magyarország számára lehívható, Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásból mintegy 3 milliárd forint támogatás.

 

Valódi érték és sikeres hazai termék előállítása

A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel, hanem valódi értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni.

„A Zalmon csapata hisz a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Célunk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyészthessünk gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat” – fogalmazott Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

A szárazföldi lazacfarm elsősorban a közeli, európai piacokra fog termelni. A telep a kezdetekben közel 30 munkavállaló foglalkoztatását tervezi. Őket egy féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára, a minőségi termék előállítására.

„Nagy örömmel fogadtuk a lazacfarm beruházás zalaegerszegi tervét, hiszen ez az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontossággal bír környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is” – mondta az együttműködésről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

 

Mezőgazdaság, lazacfarm
A fenntarthatóság, az újrahasznosítás jegyében működne a lazacfarm (Fotó: Pixabay)

 

Recirkulációs akvakultúra rendszer

A 2020-ban alapított cég hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával kezdené meg a fenntartható lazactenyésztést. Céljuk, hogy – az egyre kevésbé fenntartható – tengeri ketreces lazactenyésztés alternatíváját megalkotva az európai lazacellátásban jelentkező igényeket kielégítsék. Hatékony és környezettudatos módon előállított, prémium minőségű és egészséges lazacokkal jelennének meg a térség „piacain”.

A hazai agrárszektorban úttörőként, környezetbarát beruházás keretében, az úgynevezett RAS (recirkulációs akvakultúra rendszer) technológiát használva állítanák elő a terméket.

 

Forrás: Zalmon Kft., Sajtóközlemény