fbpx

Természeti erőforrások hatékony használata

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 25.

Korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamok érhetők el a vízhiányos, a klímaváltozás miatt egyre csapadékszegényebb területeken is. Az innovatív technológiák hatékony fellépést tesznek lehetővé a magasabb termelékenység elérése érdekében.

 

Mezőgazdaság, hatékony öntözés
A korszerű, takarékos öntözési rendszerek segítik a hatékony termelést (Fotó: Barna Ferenc)

 

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent Közép-Európa mezőgazdasága számára

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke megbeszélést folytatott Yacov Hadas-Handelsmannal, Izrael budapesti nagykövetével. A fő téma a klímaváltozás miatti környezeti változások innovatív kezelése volt. Ezen a téren Izrael évtizedek kialakította a hatékony technológiákat, melyek adaptálása komoly segítség lehet hazánk mezőgazdaságának.

Izrael területének jelentős része sivatagjellegű, illetve vízhiány jellemzi, mégis a korszerű, takarékos öntözési, illetve talajművelési, termesztés-technológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el. Izraelben a vízhiány a leghatékonyabb öntözési és vízgazdálkodási technológiák kialakítását és elterjesztését követelte meg.

 

Csepegtető öntözéses rendszer és a talajszerkezet javítása

A mezőgazdasági modell magas színvonalú tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások – így a talaj és a víz – takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül. A kutatók, a termelők és az agrárágazatok szoros együttműködése révén folyamatosan növekszik a mezőgazdasági termelés, ami a többi – klímaváltozással kihívásaival küzdő – ország számára is követhető gyakorlat lehet.

 

Mezőgazdaság, hatékony
A klímaváltozással kihívásaival küzd a mezőgazdaság (Fotó: Barna Ferenc)

 

A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehetne a mezőgazdasági feltételeket – és ezzel együtt a hozamokat és a minőséget – a magyarországi kertészeti termőterületeken is.

A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az a 2022-2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel. A mezőgazdasági tudásmegosztás szintén kulcsfontosságú, ebben a kamara – érezve annak fontosságát – komoly szerepet vállal.

 

Online konferencia a jó gyakorlat megismerésére

A vízgazdálkodási, korszerű termelési rendszerek megismertetése érdekében Izrael budapesti nagykövetsége és a NAK online konferenciát szervez, melynek időpontja 2021. július 19. Az esemény a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszál, egyebek közt a smart-farmingra, az innovatív technológiákra, a vízgazdálkodásra és a dróntechnológiákra.

 

Mezőgazdaság, hatékony öntözés
A
smart-farming, az innovatív technológia, a vízgazdálkodás és a dróntechnológia – ezeken keresztül vezet a hatékonyság felé vezető út (Fotó: Barna Ferenc)

 

Izraelbe élelmiszert exportálni – a vallási előírások miatt – nehézkes

Ezen akadályok leküzdésében a NAK is segíti a mezőgazdasági termelőket. A kamara egy kiadványt is készített a kóser tanúsítású termékek előállítása és értékesítése témában. A segédlet a gyakorlati oldalra fókuszál, hogy az használható legyen a vállalkozások mindennapi tevékenységekor.

A kóser minősítésű termékek gyártásának képessége ugyanis a hazai cégeknek versenyelőnyt jelenthet.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény