fbpx

A kiemelkedő ár megmentette idén a kukoricát

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 15.

Európa-szerte nagy búzatermések várhatók, itthon pedig immár közel járunk a tavalyinál kétszer drágább kukoricaárakhoz.

 

Majd’ 800 millió tonna

Az USA agrárminisztériumának (USDA) májusi előrevetítése szerint a világ búzatermése és -felhasználása egyaránt 789 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben. Ennek alapján a globális búzakészletek változatlanul 295 millió tonnára tehetőek a szezon végére. A kibocsátás az Egyesült Királyságban (+46 százalék), Argentínában (+16 százalék), Ukrajnában (+14 százalék), Brazíliában (+9 százalék), az Európai Unióban (+6 százalék), Pakisztánban (+5 százalék), az Egyesült Államokban (+3 százalék) és Kanadában is (+1 százalék) emelkedhet. Mindez annak ellenére, hogy – a Tallage francia piacelemző szerint – áprilisban néhány melegebb időszakot leszámítva az átlag alatti hőmérséklet és az aránytalan csapadékeloszlás sem teremtett kedvező feltételeket a búza és az árpa vegetatív fejlődéséhez. Az EU legnagyobb búzatermelő tagországában, Franciaországban az egy hónnappal korábbihoz képest csökkentették is a termésvárakozásokat. Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban az időjárási körülmények révén a termésvárakozások kissé felfelé módosultak. Összességében az Európai Unióban továbbra is mintegy 130 millió tonna búzatermésre számíthatunk.

 

búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Drágult a búza

Itthon – az AKI PÁIR jelentése szerint – az egy évvel korábbinál 18 százalékot drágult a búza, átlagosan 62,6 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május utolsó hetében. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 238–255 dollár/tonna tartományban mozgott május 24. és június 4. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/ MATIF) a termény fronthavi jegyzése 205–219 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

 

Irdatlan ára megtartotta a kukoricát

Az USDA májusi jelentésében 1190 millió tonnára becsüli a világ kukoricatermését, ami 5 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit. A termelés Ukrajnában (+24 százalék) és Brazíliában (+16 százalék) nőhet legnagyobb mértékben, de az USA-ban, Argentínában, Kínában, az Európai Unióban és Oroszországban is több termény kerülhet a tárolókba. A várható globális felhasználás 9 millió tonnával maradhat el (1181 millió tonna) a kibocsátástól, így a készletek 292 millió tonnára (+3 százalék) bővülhetnek a szezon végére.

Az Európai Unióban a már említett, hideg tavaszi időjárás lassította a kukorica vetését és fejlődését. Ennek ellenére a növény termőterületére vonatkozó előrevetítés nem módosult az egy hónappal korábbihoz képest (8,8 millió hektár), a termény magas ára „megmentette” a növényt. Ha a várakozások megvalósulnak – és erre a javuló idő nyújt némi esélyt –, akkor ősszel az egy évvel korábbit 3 százalékkal meghaladó, 65,2 millió tonna szemtermést arat a kontinens.

 

kukorica

 

Háromnegyedes áremelkedés

Magyarországon az Agrárminisztérium szerint idén is csaknem 1 millió hektárt foglal el a szemes kukorica. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 82,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica május utolsó hetében – ez 74 százalékkal múlta felül a tavalyit. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése május 25. és június 4. között nem változott, tonnánként 86,5 ezer forint volt. A termény távolabbi határidőkre szóló jegyzése 1000-3000 forinttal csökkent ugyanekkor: a november– decemberi 65, a 2022. március–júliusi 67–68 ezer forint/tonna volt. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 244– 271 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 253– 270 euró/tonna között alakult.

 

forrás: AKI