„Több mint tíz éve nem nőttek olyan jelentősen az élelmiszerárak havi összevetésben, mint az idén májusban” – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) májusi jelentésében.
Az alapélelmiszerek mind drágultak (Fotó: Barna Ferenc)
A májusi árindex majd 40%-kal magasabb, mint egy éve
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint a májusi árindex 127,1 pont lett, 4,8 százalékkal (5,8 ponttal) magasabb az áprilisinál és 36,1 ponttal (39,7 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál.
Májusban a mutató már a 12. egymást követő hónapban emelkedett és 2010 októbere óta a legnagyobb mértékben nőtt havi összevetésben.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató
- Májusban a szemestermények árindexe áprilishoz képest 6 százalékkal (7,6 ponttal) 133,1 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre ugrott. Az index tavaly májushoz viszonyítva 36,6 százalékkal (35,7 ponttal) emelkedett.
A terménycsoporton belül a kukorica drágult a legjelentősebben, árindexe 8,8 százalékkal (12,9 ponttal) 75,6 pontra, 2013 januárja óta a legmagasabb szintre nőtt havi összevetésben. Tavaly májussal összevetve a kukorica árindexe 89,3 százalékkal emelkedett.
A kukorica árát emelte, hogy a globális kínálat szűkös, a szakemberek előrejelzése szerint a brazil terméskilátások pedig gyengébbek a megszokottnál. Mindezek mellett a kereslet viszont továbbra is magas.
- Májusban 7,8 százalékkal (12,7 ponttal) 174,7 pontra nőtt a növényi olaj árindexe, ami így már a 12. hónapja emelkedett részben annak a hatására, hogy a pálmaolaj ára 2011. februári szintre emelkedett. Ez mögött az állhat, hogy lassult a termelésnövekedés a délkelet-ázsiai országokban, közben a globális importkereslet növekszi, így a készletek megcsappantak.
Májusban minden húsfajta ára emelkedett (Fotó: Barna Ferenc)
- A tejtermékek árindexe egy éve nő, áprilishoz képest 1,2 százalékkal (1,7 ponttal) 120,8 pontra erősödött, éves összevetésben 28 százalékkal emelkedett a mutató. Májusban különösen a tejpor drágult, elsősorban a kínai import jelentős bővülésére.
- A hústermékek árindexe 2,2 százalékkal (2,3 ponttal) 105 pontra nőtt, nyolcadik hónapja jegyeztek fel emelkedést májusban. A mutató 10 százalékkal haladta meg a tavaly májusit.
Idén májusban minden húsfajta drágult a kelet-ázsiai és különösen a kínai kereslet élénkülésére, de árnövelő tényező a szűkös kínálat is (a madárinfluenza -, és a sertéspestis miatt sokszor borul, illetve hektikusan változik a piaci helyzet).
- A cukor árát követő mutató már a második egymást követő hónapban emelkedett májusban, amikor 6,8 százalékkal (6,8 ponttal) 106,7 pontra, 2017 márciusa óta legmagasabb szintre nőtt. Az elhúzódó szárazság késlelteti a betakarítást, az előrejelzések szerint kisebb lesz a hozam Brazíliában, mely a világ legnagyobb cukorexportálója – ez az egyik meghatározó árfelhajtó tényező jelenleg a téren.
Az alapvető élelmiszerárak alakulása a májusi FAO jelentés szerint (Grafikon: FAO)
Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont
Három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.
Forrás: MTI