fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaságszolgálatában – és 100 éve a világ élvonalában

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 16.

A Control Union ellenőrző szervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk a független áruvizsgálat. Teljes szolgáltatáscsomagot kínálunk a mezőgazdaság számára is, 2002 óta önálló irodával, ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

 

repceolaj

 

Az ÖNÖK szolgálatában

Szolgáltatásunk és így munkánk nem merül ki a minőség-ellenőrzésben, valamint az ellenőrzéshez tartozó analízisek elkészítésében. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a magyarországi repcetermesztéshez tartozó prognózisokat, hiszen ezek a prognózisok szabják meg a ránk váró feladatokat. Magyarországon a repcetermesztés a növénytermesztés legdinamikusabban fejlődő ágazata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvános adatai alapján közel 216 ezer hektárról várható repce a hazai feldolgozóiparba, valamint az exportra. A repcemagexport legfontosabb célpiaca az EU-tagországok közül Németország, Szlovákia, valamint Ausztria. A Control Union Hungária Kft. jelentős szerepet játszik mind a folyami, mind a vasúton történő exportszállítások felügyeletében. Cégünk az árufeladás-ellenőrzések során jól képzett és felszerelt minőségellenőr-csapattal áll ügyfelei rendelkezésére, így az elsődleges analízisek közül a szennyezőanyagtartalom-vizsgálatot a helyszínen is el tudjuk végezni. Ez az érték legfeljebb 2% lehet, meghatározása a repcemag rostálását követően, érzékszervi vizsgálattal történik. Az időjárási viszontagságok, az idei április sokéves átlag alatti hőmérséklete lassította a virágzást, az erre érkező csapadék viszont jó hatással volt, a májusban beköszöntött meleg pedig megkoronázta a repce fejlődését.

Több vetőmag-forgalmazó és kutató is vallja, hogy az olajtartalom egy genetikailag jól meghatározott tulajdonság, ezért a jó hibrid kiválasztása nagy jelentőséggel bír. A repcemag árának meghatározó tényezője az olajtartalom: első lépésben a minta darálása, majd ezt követően az olajtartalom vegyszeres kivonása, extrakciója következik, 130 fokon. Az extrakciós idő letelte után a kinyert olajat a szárítószekrényben 103 fokon súlyállandóságig szárítjuk, a felesleges petrolétert elpárologtatjuk róla. Ezt követi a második extrakció, melynek során a vizsgált mintarészt tovább aprítjuk, majd ismét extraháljuk, és szárítószekrénybe tesszük. Utolsó lépésként az így kapott kivonat tömegét lemérjük, és kiszámítjuk az olajtartalmat. A repcemag olajtartalma tág határokon belül mozog, fajtától és környezeti hatásoktól függően. Az olajtartalom csökkenésének legfőbb okai között említik a növények kiegyensúlyozatlan táplálását, a túlzott nitrogénellátást, betegségek, kártevők megjelenését, illetve az aszályt. Az erukasavtartalom meghatározása zsírsav-metil-észterek előállítása során, gázkromatográfiás módszerrel történik. A glükozinoláttartalom spektrofotometriás, illetve folyadékkromatográfiás (HPLC-) vizsgálattal határozható meg.

A NAH-1-1800/2016 nyilvántartási számon akkreditált Control Union Hungária Kft. Laboratórium Dunaújvárosban található, ahol a mintabeérkezést követő 48 órán belül információval szolgálunk. A mintavételezés helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez.

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK-rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza a mintavételt, melynek során a tételre nézve mindenben reprezentatív mintát kapunk.

 

A Control Union Hungária Kft. gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

 

Control Union Hungária Kft.
1146 Budapest, Hungária krt. 140-144.
hungaryoffice@@controlunion.com
T +36 1 278 44 51 F +36 1 999 79 13
Control Union Hungária Kft. Laboratórium
2400 Dunaújváros, Magyar út 106./b