Őrizze már meg végre szalmájával a vizet a talajban!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 16.

Meddig jó önnek az aszály? Mert növényei és a talaja unják már nagyon!!!

Sajnos ez a tavasz is újra a csapadékhiánytól visszhangzott, ami még mindig kong, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik. Évek óta ugyanez a tavaszi program!?

 

Szalmabálák
Az őrizetbe vett bálák talajaink érdekében

 

Mikor vet véget a folyamatos veszteségnek?

A tudatos betakarítási folyamatot a szalmát a kombájnnal szecskázva és szétterítve kell elkezdeni. Majd a tarlóhántáskor a szármaradványok megbecsülésével, a talajba való visszaforgatásával s irányított mikrobiális lebontásával, majd a szerves alkotórészeinek hatékony beépítésével, ami jóval tovább biztosítja – ha visszakerül – a megfelelő nedvességtartalmat. Így az aszályhatás nem vagy csak hetekkel, hónapokkal később jelentkezik. Kérdezzék meg a több éve BactoFil® Technológiát alkalmazó gazdatársaikat, miért is érezték magukat nagyobb biztonságban csapadékhiány esetén ebben az évben is?

Szármaradványkezeléssel NYER vagy VESZÍT?! Avagy a szalmában rejlő NYERESÉGEK és VESZTESÉGEK…

Magyarország 4,3 millió ha szántóterületének több mint 80%-án kalászosokat, kukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztenek, melyek szervesanyag-produktuma átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként. Mindez jelentős és értékes tápelemtartalommal bír, melynek egy részét a termés betakarításával eltávolítjuk, másik része viszont a termőterületen maradóan, tarlóhántással visszakerül a talajba.

 

Táblázat

 

Ha nem lopják el a talajoktól!

A talajban történő szervesanyag lebontása során jelentős mennyiségű, a növények számára felvehető makroelem kerül vissza a talajba. Mindez forintokban is kifejezhető gazdasági NYERESÉG, ha ezeket a melléktermékeket a talajba juttatjuk, ezzel az őszi műtrágyaköltség is mérséklődik. További NYERESÉG a maradványok bontásával a talajba visszajuttatott mikroelemek mennyisége is. A növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlás alapfogása, hogy a betakarítással elszállított terméstápanyagveszteség és a maradó szalma szervesanyag-tömegében (biomassza) felhalmozott ásványi anyagok hogyan kerülnek vissza a talajba. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek hiánypótlása valósul meg, így a fontos humuszképződés mellett a növény számára biztosít folyamatos, kiegyenlített tápelem- és tápanyagellátást, így csökkentve a talaj anyagveszteségét.

 

Tarlóbontás
A szalmának a tarlón nagyobb hasznát vesszük hosszú távon

 

Felhasználási javaslat:

A Cell® cellulózbontót (1 l/ha 200–400 l/ha vízmennyiséggel) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

 

Bactofil
További információ: www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.