20 éve nem volt ilyen kevés szójaliszt

Brazília és az USA mezőgazdasága most jól járhat azzal, hogy az argentin szójaliszt-termelés évtizedek óta nem látott alacsony mértékre csökken.

 

szója
Illusztráció: Horizont Média/archív

 

Az argentin szójaliszt aránya a nemzetközi piacokon várhatóan 40 százalék alá csökken a 2020/21-es szezonban, ami az utóbbi két évtized legalacsonyabb szintje – jelezte a Rosario Kereskedelmi Tanács (BCR). A BCR szerint miután Brazília várhatóan megtartja 25 és az USA a maga 20 százalékos részesedését, ezért ez a két fő előállító a helyzet fő kedvezményezettje. Bár Argentína mezőgazdasága továbbra is a szójaliszt fő szállítója a világpiacon, a 2020/21-es szezonra vonatkozó becslések szerint az export körülbelül 26,5 millió tonna lesz, ami 10 százalékpontos csökkenés a 2016/17-es rekordhoz mérten. Ugyanakkor a szójaolaj esetében a várható 5,7 millió tonnás exporttal a globális kereskedelem 47 százalékát teljesítik, így az nemcsak némi növekedést jelent, de Argentína a növényi olaj globális kereskedelmének 45 százalékos részesedését is megtartja. (A BRC jelentése egyébként a mostani szezonban világrekordra számít a szójaolaj-szegmensben. A nemzetközi kereskedelem várhatóan először túllépi a 12 millió tonnás határt, ami 14 százalékkal több, mint az utóbbi 10 év átlaga.)

Nem áll fényesen Argentína mezőgazdasága a szójabab 6,5 ​​millió tonnás kivitelével sem (-4% az előző ciklushoz, és 11%-os csökkenést az ötéves átlaghoz képest). Összefoglalóan, Argentína általános szójabab-termékkort érintő exportjában a tőzsde az elmúlt 30 év legalacsonyabb szintjét várja.

 

Összeállította: Kohout Zoltán

agrár Argentína mezőgazdaság szója szójabab szójaolaj
..