fbpx

Permetezni kell a szőlőben, de esik az eső!

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 24.

Az elmúlta napok csapadékos időjárása jót tesz a mezőgazdasági kultúrának, a talajnak, de a kórokozó fertőzéseknek is megfelelő környezetet biztosít. Már mennek a gazdák a szőlőültetvényekbe is a növényvédelmi kezeléseket megtenni, ha az idő és a talaj engedi.

Ültetvénytraktor a szőlőben
A keskeny nyomtávú kertészeti munkagépekkel szinte bármilyen sortávú technológiában el tudjuk végezni a munkát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fertőzésmenetes levelekkel kell megcélozni a virágzás időszakát

Elsősorban a lisztharmat ellen védekeznek a termelők, egyelőre még elegendő volt a jól bevált kontakt kénes gombaölőket használta. A peronoszpóra jelei még nem mutatkoznak, de megelőzés szempontjából rezet is keverhetünk a permetlébe.

Annak, aki még csak most kezdi a védekezést, javasolt a kéntartalmúak mellé egy felszívódó gombaölő szer használata is. Ezzel a kimaradt permetezések pótlása megoldottnak mondható, illetve hosszabb ideig lesz hatása, amire szükség is lehet, mivel a jövő hétre újabb esőket prognosztizálnak az időjósok. Az időfaktor miatt az érzékeny fajtáknál is érdemes alkalmazni azokat a felszívódó, szisztemikus készítményeket, melyeket egy átlagos évben a virágzás után, fürtmegnyúlásnál szórnak csak ki a gazdák.

Melyik szert vegyem le a polcról?

Bármelyik kéntartalmú gombaölő jó választás lehet, azonban érdemes odafigyelni, hogy már folyékony változatban is kaphatók, ezekkel pedig könnyebb dolgozni. Jobban oldódik, kevesebb lesz az üledék, könnyebben megtapad.

Biokertészetekben is engedélyezett a narancsolaj tartalmú, a kálium-hidrogén-karbonát hatóanyagú készítmények. Ezekkel a felületen élő gombák és rovarok ellen sikeresen védekezhetünk. Kiskertbe házi praktikákhoz elő vehetjük a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót is, alkalmazásuk vezethet eredményre.

Felszívódó szerek közül választhatjuk a penkonazol, a piraklostrobin, a difenokonazol, a metrafenon és a ciflufenamid hatóanyagúakat, az azoxistrobint inkább csak szürkepenészre javasolt.

A gombás fertőzések nyomait folyamatosan követni kell a szőlő lombozatában, a leveleken. Időjárás függvénye, hogy mikor bukkan fel újra, ilyenkor újra permetezni kell kéntartalmú szerrel. Igaz, a fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, de a zöldben kialakulhatnak azok az áttelelő képletek, melyekből jövő tavasszal újraindulhat a fertőzési hullám. Nem is beszélve arról, hogy az egészséges levelekre az idén is szüksége lesz a növénynek, hiszen onnan kapják majd a bogyók a cukrot.

Szőlő
Nem mindegyik kultúra ilyen tiszta, van ahol már megjelentek a kártevők is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Aktívak a kártevők is, országszerte indulnak a rajzások

Az ország több régiójában is – egymástól függetlenül – megindultak a tarka szőlőmoly rajzása. Egyes borvidékeken nagy gondot okoznak a hernyóik azzal, hogy megrágják a virágokat, más – szerencsésebb területeken – nem kell védekezni ellenük, nincs olyan nagy aktivitásuk. Amennyiben a kártevők ellen is fel kell lépni, érdemes kombinálni a permetlevet rovarölő szerrel. A szerleírás tartalmazza a keverhetőség lehetőségeit, amennyiben nem igazodunk ki rajta, kérjük szakember segítségét.

A szőlő-gubacsatka fertőzés is már jelent több ültetvényben, megfigyelhetők a levélen a hólyagszerű tünetek. Szerencsére még nem jellemző, hogy a virágzatra is átterjedt volna. Ez azt jelenti, hogy már rügypattanáskor permetezni kellett volna ellene. Már olyan stádiumban van, hogy a kontakt kén nem segít, nem hatol át a nemezszerű bevonaton. Mélyhatású, hexitiazox hatóanyagú atkaölőt kell alkalmazni, azzal talán még gyéríthetjük az atkákat.

A ragacsos rovarcsapdákon egyre több cseresznyelégy figyelhető meg. A saját gyümölcsösben begyűjtött adatok jelzik, hogy mikor kell permetezni ellenük.

Általános elv, hogy a szüret előtt két héttel még alkalmazhatunk acetamiprid hatóanyagú szert, hatását fokozhatjuk a hidrolizált fehérjéből készült csalogató anyaggal. Amennyiben betakarítás előtt még kezelnünk kell az ültetvény, választhatunk 7 vagy 3 napos élelmezés-egészségügyi várakozási időkkel rendelkező kontakt és riasztó hatású piretroid hatóanyagú készítményt.

Forrás: NAK