fbpx

Ne csak várja az esőt, öntözzön!

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 09.

Az év eleje igen szárazon indult; nem tudjuk, mit hoznak a következő hónapok. Ahol lehet, ki kell alakítani az öntözés lehetőségét, hiszen amikor az alacsony termésátlag az általános, akkor az öntözött terület magas termésátlaga kiemelkedő profitot adhat.

Az IRTEC szivattyú- és öntöződob-gyártó cég termékei hazánkban régóta sikeresen teljesítenek, amely köszönhető a teljes tűzihorganyzással készült erős szerkezeti felépítésnek, mely az időjárási viszontagságainak tartósan ellenáll. Az öntöződobok automatikus menetszámfüggő sebességkorrekcióval rendelkeznek, mely a dombos területeken is biztosítja az egyenletes és arányos vízkijuttatást.

Az öntözővíz kijuttatásának legegyszerűbb módja az öntözőkocsira szerelt vízágyú, bár figyelembe kell venni, hogy a vízágyús öntözés hatékonysági mutatója csak kb. 60-65%-os, ami a párolgási veszteségből adódik. Magyarországon több – szerkezeti felépítésében (huzalkonzol, rácskonzol) jelentősen eltérő – konzol vásárolható meg. A konzolok (19 m-től 80 m-ig) tűzihorganyzott acél szerkezeti elemekből épülnek fel, amelyek így sokkal strapabíróak, és jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A konzol hatékonysági mutató – amely elérheti a center pivot öntözőrendszerek szintjét – ráadásul 80-85%-os. Ez azt jelenti, hogy akár 40%-kal több víz hasznosul a konzol esetében a vízágyúhoz képest. A konzolos öntözés további előnye vízágyús öntözéssel szemben, hogy nem jellemző a talajtömörödés, alacsonyabb a bejövő nyomásigény, így jellemzően az üzemeltetési költség is, de az egyszeri bekerülési költség magasabb (bár ezt némileg ellensúlyozza az kisebb teljesítményű szivattyú alacsonyabb bekerülési költsége).

Az önbeálló stabilizátortoronynak köszönhetően dombos, illetve egyenetlen terepviszonyoknál is tökéletesen működik, magassága pedig a különböző kultúrákhoz könnyedén adaptálható!

Fontos kiemelni, hogy az öntöződobok (DN100, 110, 125, 140) a szántóföldi növénykultúrák mellett a kertészetekben és szőlészetekben is használhatóak, a lomb alatti öntözőkocsival tökéletes vízeloszlást garantálnak. Nemcsak alulról, de felülről is történhet az öntözés a korábban említett vízágyú magasításával. Ez a módszer például almaültetvény esetében a nyári kánikula minőségrontó hatásának ellensúlyozására is használható.

A kis-, illetve közepes méretű csőátmérővel készült dobok (DN63,75,82,90) elsősorban vetemények, zöldségfélék (kertészeti kultúrák) felső öntözésére szolgálnak. A kisebb öntöződobok DN50 mm csőátmérőtől elérhetőek, amelyekkel foci, cross, illetve golfpályák mobil öntözését tudják könnyedén megvalósítani.

Az IRTEC gyár a precíziós gazdálkodásban látja a jövőt, amelyre már nem kell várni, hiszen a TR3-as vezérléssel már akár otthonról is nyomon tudjuk követni az öntözési rendszerünket, legyen szó akár adott öntözési cikluson belüli szektorális szakaszolásról.

Távolról azonnal lekérdezhető és állítható funkciók:

  • késleltetett öntözés indítás,
  • késleltetett szelepzárás csévélés után,
  • késleltetett csévélés,
  • zárás nyomáseséskor,
  • öntözési idő beállítása,
  • négyzónás, külön-külön mm-ben beállítható esőztetés.

Az IRTEC szivattyúk lehetnek szabad tengelyvégesek, traktormeghajtásúak vagy dízelmotorral összeépített szivattyú-gépegységek, melyek akár 200 LE feletti teljesítményben is elérhetőek, és az egyedi igények szerint konfigurálhatóak.

A SZEGÁNA Kft. az IRTEC öntöződobok és szivattyúk hazai forgalmazója.

Amennyiben a leghatékonyabban szeretni öntözni, úgy a CHAMSA gyár lineárjait, center pivot- és hibrid öntözőrendszereit ajánljuk figyelmébe. Ezek az öntözőrendszerek maximális hatékonysággal tudnak dolgozni, és az öntözendő terület sajátosságaink megfelelően kerülnek megtervezésre, legyártásra, kiépítésre. Öntözési igény esetén keresse a SZEGÁNA Kft. területileg képviselőjét.