fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 04.

A búza terméshozama mellett a másik, nagyon fontos értékmérő tulajdonság: a minőség. A kalászos állományokban hamarosan megkezdődik a virágzás. Ez a folyamat kulcsfontosságú szereppel bír a hozam szempontjából, éppen ezért támogatása is hasonlóan nagy figyelmet kell fordítanunk. A manapság széles körben használt nagy termőképességű fajták alkalmazása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy ebben az időszakban, valamint a szemtelítődéskor bekövetkező, több napig tartó meleghullám nagy károkat tud okozni a termésben. Ennek elkerülése érdekében érdemes már most kezelnünk állományunkat olyan biostimulátoros készítményekkel, melyek segítik a növényt az esetleges klimatikus stressz átvészelésében. A növényvédelmi kezelésekbe beillesztve a zászlóslevél vagy a kalászvédelemmel egy menetben érdemes a Timac AGRO biostimulátoros növénykondicionáló készítményeket alkalmazni. A FERTILEADER TRIO 2-3 l/ha dózissal támogatja a zászlóslevél anyagcseréjét, ezzel segíti a kalászok táplálását.A FERTILEADER VITAL 2-3 l/ha dózissal a kalászvédelemmel egy menetben a fotoszintézis hatékonyságának és a tápanyagok szembe való beépülésének támogatásával beépülésének javítja a minőséget  és az ezermagtömeget. A korai kényszerérést megakadályozva hagy időt a növénynek a minőségi paraméterek (sikér- és fehérjetartalom) kialakítására.

Tartson velünk Oroszországba!

Szurkolókat keresünk, akikkel együtt ünnepelhetjük a labdarúgást a későbbi VB döntőnek is helyt adó, közel 85.000 férőhelyes moszkvai Luzsnyiki Stadionban. Kezdje a nyarat az év élményével! A feltételekért keresse Timac AGRO növénytermesztési szaktanácsadóját! A jegyek korlátozott számban elérhetőek!

Tisztulnak a gyümölcsösök

A tisztuló hullások után intenzív méretbeli gyarapodás kezdődik meg. Az ilyenkor fellépő tápelemhiányok zavart okozhatnak a termések növekedésében, ami terméskiesést is okozhat!Bár a tisztuló hullásnak is több hulláma is van, intenzitása fajonként és termőhelyenként eltérő lehet. Az azonban közös minden kultúrában, hogy ilyenkor a termések intenzív növekedési fázisba lépnek, kialakul a végleges méretük és tömegük. Az ekkor fellépő negatív környezeti hatások és azt ezek által, vagy közvetlen tápanyaghiány okokból fellépő Ca-hiány minőségi és tárolhatósági problémákat okoz. Hiánya esetében a sejtciklus nem tud befejeződni, és a sejtfallal nem rendelkező sejtek elpusztulnak, teret adva ezzel a fertőzéseknek, kártevőknek.A FERTILEADER MAGICAL termékünket kifejezetten gyümölcs, FERTILEADER ELITE termékünket zöldség kultúrákra ajánljuk, 3-4 l/ha dózisban. SEACTIV biostimulátora fokozza az anyagcserét, növeli a növények toleranciáját a stresszfaktorokkal szemben, a lombtrágya kalcium tartalma pedig segít megelőzni a mezoelem hiánya miatt kialakuló minőségi és fejlődési problémákat.

Gondolkodjon komplex rendszerben, ésszerűsítse tápanyag felhasználását!

A tápanyag-utánpótlás hiteles adatok és megfelelő terv nélkül olyan, mint vakon célba lőni. Optimalizálja költségeit és a kijuttatott tápanyagok mennyiségét a YIELD SERVICE segítségével. A talajminták és a laboratóriumi vizsgálatokkal tudja meg, mi kell talajának, és kollegáink közreműködésével tervezzék meg a kijuttatott dózisokat, hogy a tápanyag biztosan célba találjon!

A kén jelentősége

A kén a talajban eltérő mértékben lehet jelen, mely leginkább a talaj kötöttségétől, kilúgozottságának mértékétől függ. A talaj megfelelő ellátottságáról hozzávetőleg 10 mg/kg feletti érték esetében beszélhetünk, mely a kötöttség függvényében más és más határok között mozog. A talajban való mozgása a nitrogénhez hasonlóan gyros.A növény életében igen fontos mezoelem. Szerepet játszik a növények hidegtűrésében, alapvető aminosavak és fehérjék építőeleme. Az olajos növények nagyobb arányban igénylik a tápelem jelenlétét. Hiányában a növények nitrogénfelvétele gátolt, lassabb növekedés, kevesebb és rosszabb minőségű hozamot adnak a növények. Ahogyan az a tápelemhiány kísérletünkben is látszik, a búza kén hiányában sokkal halványabb, növekedése gyengébb, könnyen összetéveszthető a nitrogén hiányával. Ha nitrogénpótlás esetén nem látuk változást állományunkban, gyanakodjunk arra, hogy kénhiányos a területünk!