fbpx

Hígtrágya kijuttatás samson tartálykocsival

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 28.

A kijuttatás többféle módon történhet: Tárcsás, kapás, csöves vagy ütköző lapos módon. Ennek megfelelően a felszín alatt alkalmazott NH3 emisszió értéke kisebb, mint a talajfelszínre bocsátotté.

Magyarországon is nagyon fontos szemlélet, amely szerint a szerves trágyát értékes tápanyagnak, nem pedig az állattenyésztéssel együtt járó kellemetlenségnek kell tekinteni. A gazdák számára természetesen ismert, de a korszerű kijuttatás módja, költsége, hatékonysága terén már nem ennyire egyértelműek az ismereteik, mivel ennek szabályozhatósága a gazdaságosságot nagymértékben befolyásolja.

A Samson tartálykocsik

A PG hígtrágya tartálykocsik olyan professzionális felhasználóknak készülnek, akik magas elvárásokat támasztanak a kiváló minőség, a rugalmas felhasználás és a költséghatékonyság területén. A SAMSON hígtrágya tartálykocsik 15.000 literestől 25.000 literesig rendelhetők.

A Dán Sámson AGRO több mint 65 éve fejleszt és gyárt hígtrágya kezeléssel kapcsolatos gépeket.

A hígtrágya kijuttatása tartálykocsival.

A Samson tartálykocsik előnye:

• A speciális rendkívül jó súlyelosztást biztosító, egyedülálló konstrukció.

• Az alapanyagként használt epoxigyanta bevonattal ellátott nemes svédacél

• A vákuumképződést gátló, ezáltal biztonságos és teljesítmény orientált szivattyús rendszer. A minél hatékonyabb feltöltés a 15-25 m3-es tartályoknál különösen fontos.

Feltöltés

A Samson az Elzamajor Kft-nél bizonyít

Mennyi hígtrágya kijuttatással számolnak?

Ágazatunk jelenleg 1.120 tehénnel és szaporulatával összesen 2.220 fajtatiszta Holstein friz szarvasmarhával rendelkezik. Éves szinten 32.000 m3 hígtrágya kijuttatásával számolunk évente, és ehhez 2013 tavaszán vásároltunk egy Samson PG 20-as csöves kijuttatóval szerelt tartálykocsit, a dobos rendszerünk mellé.

Tarlón

Miért választották a Samson tartálykocsit?

A választásunk nem volt egyszerű, mert nagyon sok gépgyártó van a piacon, ami közül a legjobbat akartuk kiválasztani. A döntésünket befolyásoló főbb szempontokat vettük sorra, pl. a tartály kialakítását, a megfelelő súly elosztást, és a tartály vákuum mentességét. Ez utóbbi a munkavédelmi előírások, és az időszakos felülvizsgálatok miatt kiemelten fontos és egyben meghatározta választásunkat. A géppel naponta akár 380 m3 hígtrágyát is ki tudunk juttatni, de ez nagymértékben függ a távolságoktól.

Munka közben

Milyen a tapasztalatuk a teljesítménnyel kapcsolatban?

Eddigi tapasztalataink szerint 5-8 km körüli távolságban, egy 12 órás műszakban 300-360 m3 kijuttatásra képes, és 8-14 km-es távolságban, 12 órás műszakban pedig 240-300 m3 hígtrágya kijuttatásra alkalmas.

Ami nagyon tetszik, hogy a kialakításából következően – az idegen anyagra, a magasabb szárazanyag-tartalomra sem kényes, az adagolást precízen be lehet állítani. Könnyen üzemeltethető és minimális karbantartásra van szükség.

Körmendi Tamás

Valkon 2007 Kft.

www.valkon.hu