fbpx

XV. Kalászos gabona fórum a Sumi Agro Hungary Kft.-vel

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 13.

A fórumot Wirth László, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezetője nyitotta meg. Bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy a hosszú távú és megbízható szakmai és üzleti kapcsolatoknak nagy jelentőséget tulajdonítanak a társaságnál.

A piac természetes velejárója a sok-sok változás többek között a gazdasági körülményekben, a jogszabályokban vagy a piaci szereplőkben. A 15. alkalommal megrendezett Gabonafórumot jó példaként emelte ki, mint egy olyan találkozási és együtt gondolkodási platformot, amire hosszú távon lehet építkezni. Azt is hozzátette, hogy mivel minden alkalommal aktuális agrárgazdasági és gabonapiaci témákat tűznek napirendre a program megőrizte vonzerejét a partnerek számára.

A hosszú távú stratégiai gondolkodás eredményességére a Sumitomo japán kereskedőház és az egyik kiemelt japán növényvédő szergyártó a Nippon Soda példáját említette. A Sumitomo (aki a Sumi Agro cégcsoport tulajdonosa) közreműködésével már az 1970-es években megkezdődött a Nippon Soda gyár termékeinek hazai felhasználása. A kapcsolat folyamatosan fejlődik, a Sumi Agro Kft 1992-es megalakítása után további új termékek kerültek a piacra, mint pl. a Mospilan a DON-Q vagy a Cyflamid.

Az eltelt 40 év a bizonyíték arra, hogy jól végzik a munkájukat.

Export-rekord

„A lisztes magvú növények, azaz a gabonafélék óriási szerepet töltenek be az emberiség élelmezésében” – kezdte előadását ki Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója.   Jelentőségüknek megfelelően világszerte nagy területen termesztik. Hazánkban is a termőterületünk több mint felén gabonafélékkel gazdálkodunk.

Magyarországon 2014-ben több mint 3%-kal nagyobb területen, 5,1 millió tonna búza termett, melyből 2,7 millió tonna exportunk volt. Azt érdemes megemlíteni, hogy ennyi kivitelünk még nem volt soha. A növekedés elsősorban a tenyészidőszak alatti kedvező időjárásnak tudható be. A búza termésmennyisége az elmúlt öt év átlagát 20%-kal haladta meg. Az idei szerencsés év volt a malomiparnak, hiszen június 20-án már volt újbúza.

Összességében egész Európa többletet produkált a búzából, így a világexport idén biztosan aktív lesz. Számunkra érdekes lehet még a szomszédos Románia, aki jelenleg 8,7 millió tonnás búzatermést prognosztizál, bár minőségben meg sem közelíti a magyar búzát.

A PLEDGE kalászosban

„Az időzítés és eredményesség kapcsolata az őszi PLEDGE kezeléseknél” címmel Szabó Roland gyombiológus, a Sumi Agro szakmai és termékmenedzsere tartott előadást.

A címben megfogalmazott eredményességet az előadó az idei esztendő sárgarozsda járvány és az időben kivitelezett, eredményes gyomirtás kapcsolatán keresztül mutatta be. Elsőként közölt olyan közönséges fűféle gyomnövényekről információkat, amelyek hordozták – így gazdanövényei – a sárgarozsdát és ezek közül a gazdálkodás számára messze a legfontosabb nehézséget és gazdasági kártételt okozó nagy széltippanról is beszámolt! Ez a fontos és új információ az, amely előadásában közvetlenül átvezetett a Pledge kezelések időzítésére. A cím így lett teljes és jól értelmezhető. A sokrétű vizsgálatok adatainak elemzését követően a cég már arra is képes választ adni az érintett termelőknek; hogy azonos dózistartományban, mely domináns gyomnövény melyik fejlődési stádiumában gyéríthető el a legnagyobb eredményességgel. Ezen információk gyakorlati kivitelezésével a termelés eredményessége és a szakmai elégedettség úgy fokozható, hogy a költségszint és a környezet terhelése változatlan. A termék sikerének a záloga az a kedvező fiziko-kémiai sajátossága, miszerint egyszerre aktív levélen és talajon keresztül, s ez utóbbi esetén ráadásul úgy viselkedik, mint a „dugó a palackban”.

Jól és tartósan zárja el a gyomnövények életkilátásait, ezzel is elősegítve a kalászosok verseny nélküli tökéletes bokrosodását. Az így megvédett állományok nem szenvednek a tavasz végére maguktól is elhaló T1-T2-es gyomnövények tömegeitől, és ez a tény minden esetben lemérhetővé vált a mérlegen. Az előző okok miatt a Pledge-s kezelések hozama minden esetben nagyobb volt, mint a tavaszra halasztott védekezések hozama. A növény igényei – és végső soron a saját szándékaink is – jobban kielégíthetőek, ha a védekezést már ősszel elvégezzük. A Pledge egy jó megoldás, szinte csak előnyökkel. Éljen vele Ön is!

A világ egyre több lisztes terméket igényel, elsősorban az ázsiai térség fogyasztásának növekedése miatt. Magyarország alapvető érdeke, hogy ebből a piacból minél nagyobb szelet jusson nekünk.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.