fbpx

Portfólió Farm – DuPont, Pioneer, Genezis

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 13.

A növény

A DuPont Pioneer részéről Borsos László marketing igazgató köszöntötte a termelőket. A területi bejárás során 3 helyszínen tartottak ismertetőt. Megtudhattuk, hogy 2015-ben 7 új szemes kukorica hibrid kerül majd piacra – P8816, P9074, P9486, P9514, P9606, P9903, P0023 -, mellyel tovább színesítik portfóliójukat. Az idén bevezetésre került 6 hibriddel együtt így összesen 13 olyan új terméket ajánl a DuPont Pioneer, mely terméspotenciálban felülmúlja a korábbi generációkat.

A speciális piacon egyre nagyobb igény van a waxy kukorica termesztésére, mely igények kiszolgálására a DuPont Pioneer megfelelő vetőmagbázissal rendelkezik. Újként a P9718 waxy kerül forgalmazásra, ami a PR37N01 waxy változata.

A DuPont Pioneer repcehibridek ma már elmaradhatatlan részei az európai repcetermesztésnek. Ez az eredmény egy tudatos nemesítési stratégiának köszönhető, amelynek egyik terméke a méltán népszerű MAXIMUS® márka, és az Európában repcében a Pioneer által elsőként bevezetett Clearfield® technológia. A DuPont Pioneer 2014-es repcevetőmag értékesítése hatalmas sikerrel zárult, ennek eredményeként a piaci részarányuk még tovább bővült.

Napraforgónál szintén stabil, biztos termésű hibrideket láthattunk a gyakorlati bejárás során. A következő időszakban is az Express toleráns napraforgó hibridsor marad az értékesítésük gerince.

A növényvédelem

A DuPont 2 helyszínen tartott bemutatót, ahol többek között ismertették új repce gyomirtó szer készítményüket, mely a Salsa® nevet kapta. Az eddig elérhető korlátozott számú repce gyomirtó szer hatóanyag mellett új hatásmódú megoldást kínál Önnek a Salsa®, mely kiváló védelmet biztosít a magról kelő, kétszikű gyomnövények ellen. A DuPont™ Salsa® gyomirtó szer segít a repcetermesztés technológiájának hatékonyabb kialakításában, melyet a kultúrnövény kelése után korai posztemergensen kell kijuttatni, ősszel vagy tavasszal a fagyok elmúltával a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-, 2-4 valódi leveles állapotában. A készítmény kiváló szelektivitással rendelkezik, rugalmas kijuttatási időzítést tesz lehetővé, alacsony dózisával kevésbé terheli a környezetet és kényelmes diszpergálható formulációjának köszönhetően használata könnyű.

A Principal® Plus Gold eredményes a kukorica gyomirtásban, minden körülmények között. Ez a komplett kukorica gyomirtó szer csomag több hatóanyaggal támad a kukorica tökéletes posztemergens gyommentesítésére, az összes fontos évelő és magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövény irtására megoldás áru- és silókukoricában is.

Dombóváron a területet az Arigo® Gold csomaggal kezelték, melyet a kukorica hatékony és gazdaságos korai gyomirtása érdekében fejlesztettek ki. A kereskedelmi csomagban az Arigo® mellett a Successor* T található, mely a magról kelő kétszikű gyomnövényeket irtja, az érzékeny gyomnövények ellen hosszan tartó hatástartamot biztosít, ezért is kiváló kombinációs partner a kukorica korai gyomirtásában.

A műtrágya

A területi bejárás során a Genezis műtrágyák hatékonyságát is megtekinthették a meghívottak.

A Genezis igyekszik minden térségre specifikus kezeléseket beállítani. Az ország 9 pontján már második éve végeznek eltérő ökológiai talajadottságú területeken kísérleteket, mellyel próbálnak megfelelni az újabb technológiai elvárásoknak. A dombóvári helyszín is egy fontos állomás, ahol a „Genezis technológia tökéletesen vizsgázott” – mondta Goda László szaktanácsadó.

A Genezis teljes körű műtrágya választékkal áll a napraforgó kultúrához is, mely bár tavaszi vetésű növény, de ahhoz, hogy megalapozzuk sorsát, természetesen már ősszel megfelelő komplex műtrágyát kell kiválasztani és bejuttatni a talajba. A növény fajlagos tápanyagigénye: 1 tonna termés – közepes tápanyag ellátottságú talaj esetén – 41 kg nitrogént, 30 kg foszfort és 70 kg káliumot vesz fel. A napraforgó nagyon kálium igényes növény, így már ősszel ki kell juttatni a tápanyagot a jó alapozás miatt.

A búzával 8. éve foglalkoznak, és egy előrelépést is bejelentettek a rendezvényen. Idéntől a hibridbúzára is beállítanak kísérleteket, hogy a gazdálkodók megtudják, hogyan kell a leghatékonyabban táplálni ezt a kultúrát.

A Portfólió Farm mindig jó példa arra, hogy az együttműködés célravezető a gazdálkodásban is.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.