fbpx

Megújult csapattal erősít az Arysta

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 05.

Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. 2018. május 16-án Rádpusztán tartott szakmai napján a deszikkálás és a biostimulátorok témaköre mellett a cég nagy megújulásáról is szó esett, illetve megtudhattuk, hogy ez év nyarától az Arysta tulajdonosa tőzsdére viszi a céget, a további erősödés reményében.

A portfólió természetesen nagyon fontos szerepet játszik a cég életében, de az még inkább fontos, hogy milyen szakmai háttérrel állunk az önök rendelkezésére -hangsúlyozta köszöntőjében Véglesi János ügyvezető, majd bemutatta az Arysta megújult csapatát.

Pörgessük fel növényeinket

-Véleményem szerint növényeinkből a maximumot három tényező segítségével tudjuk kihozni. Az első, hogy a kiválasztott fajtát, hibridet a megfelelő termőhelyre tesszük, második lépésben biztosítjuk a kellő tápanyagot, a harmadik pedig a kártevők és a kórokozók elleni védelem. Amennyiben ezt a maximumot hosszútávon szeretnénk garantálni, akkor a növény élettanára is figyelmet kell fordítani, amelyben a biostimulátorok nagy segítségünkre lehetnek. Olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a növény életfolyamataira jótékony hatást gyakorolnak, ezáltal jobb- és több termés betakarítását teszik lehetővé – mondta Valovics Attila fejlesztőmérnök.

Az Atonik továbbra is a paletta egyik zászlóshajója repce- és cukorrépa-kultúrában. Összetevőinek egyedülálló hatása, hogy segítik a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kártevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. Fokozza a növény tápanyagfelvételét, az életfolyamatok intenzitását, elősegítve a több és jobb minőségű termés elérését. Közvetlen hatással van a terméskötődésre, a stresszhelyzetek okozta virág- és terméselrúgás mérséklésére. Két új biostimulátor kapott engedélyt az idei évben: a Rooter elsősorban őszi kalászos és repcekultúrákban a gyökérfejlődés és gyökérnövekedés aktivátora, a Zeal kukoricában használható növénykondícionáló készítmény.

Állományszárítás és a pergési veszteség csökkentése

Α legnagyobb veszteség az, ami ha megtermett, azt hagyjuk elveszni – e szavakkal konferálta fel Véglesi János ügyvezető Hollósy Örs területi képviselő előadását, aki a betakarítás előtti deszikkálós csomagajánlatokat ismertette. Az Arysta által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek:

  • Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  • Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)
  • Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  • Solaris – Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)
  • Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.

A Barátság Szövetkezet saját földje az osztatlan területek felosztásával és a tag-földtulajdonosok önállósodásával 180 hektár, ám a teljeskörű szolgáltatás jócskán meghaladja a 800 hektárt. A növénytermesztési részszolgáltatással együtt pedig 2000 hektáron végez munkát a szövetkezet Magyaratád 50 kilométeres vonzáskörzetében. Főbb növényeink: őszi káposztarepce, napraforgó, búza és kukorica.

Az Arysta-val több mint 10 éve vagyunk szakmai kapcsolatban. Jómagam 33 éve dolgozom a szövetkezetnél. Többek között használjuk az Atonikot, amit repcében két kezelésben juttatunk ki. Amióta ezt a biostimulátort alkalmazzuk, sokkal fejlettebbek a becők, ezáltal fejlettebb a mag is, és természetesen javultak a beltartalmi értékek is. Az Atonik mellett sok éve dolgozunk már napraforgóban a Solaris deszikkálóval is, mellyel szintén nagyon elégedettek vagyunk.

A résztvevők az előadások után a szakmai, baráti beszélgetést a birtok egyik legmeghatározóbb gasztro-központjában a Nádfedeles Tradicionális csárdában folytatták.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak