fbpx

Az innovatív gyomirtó, amely minden stádiumban alkalmazható

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 05. -Hirdetés

A gyomok minden életciklusában alkalmazható az az innovatív gyomirtó szer, amely segít a gazdálkodóknak a hektáronként felhasznált hatóanyag megtakarításában, mégis egyenletes hatékonyságot garantál. Az elmúlt 45 év legjelentősebb áttörését jelenti a glifozáttechnológiában a Halvetic® gyomirtó szer, amely most már elérhető a magyar piacon is.

tarló

A leggyakrabban alkalmazott hatóanyag – a glifozát

A világ népessége folyamatosan növekszik, így az élelmezés biztosítása érdekében az agrárüzleti szegmensnek egyre hatékonyabb termelési eszközöket kell alkalmaznia a növényvédelemben. Az egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag a glifozát, melyet több mint 160 országban tökéletesen leteszteltek és engedélyeztek a szabályozó hatóságok. A termék alkalmazásának biztonságosságát több mint 800 tudományos vizsgálat igazolta.

A CIECH Sarzyna cég bejelentése szerint innovatív technológiája 2022 júliusától elérhetővé vált a magyar piacon, a Halvetic nevű termékük magyarországi megjelenésével. A készítmény egy olyan BGT® – (Better Glyphosate Technology) alapú gyomirtó szer, amely lehetővé teszi a termék hatékonyságának megőrzése mellett az alkalmazott glifozát hektáronkénti mennyiségének jelentős, akár 50%-os csökkentését, ezáltal egyben redukálja a növényvédő szerek környezetre gyakorolt hatását is.

A BGT® az adjuváns összetevők és egyéb adalékanyagok rendszerének innovatív kombinációja, amely egyetlen termékben biztosítja a glifozát hatóanyag teljes funkcionalitását. A kulcsfontosságú összetevők egyedülálló kombinációja megkönnyíti a permetoldat elkészítését, és hozzájárul a növény felületén visszatartott oldat mennyiségének növeléséhez, kedvező feltételeket teremtve a hatóanyag felszívódásához és a kívánt hatóhelyre történő eljutáshoz. Ezért teszi ez az áttörés lehetővé a glifozát hektáronkénti mennyiségének jelentős, akár 50%-os csökkentését a versenytárs termékekhez képest, anélkül, hogy a preparátum bizonyított hatékonysága csökkenne.

A HALVETIC® által biztosított előnyök

• nem szelektív, egy- és kétszikű egynyári és évelő gyomok nagyon széles spektrumát irtja;
• segít felére csökkenteni a hektáronkénti hatóanyag mennyiségét;
• hatékony (a végtermék hasonló dózisa a 360 gramm glifozátot literenként tartalmazó standard termékhez viszonyítva);
• a készítmény koncentrátumként kerül forgalomba, kedvezőtlen körülmények között (például kemény víz) is jól alkalmazható, változatlanul effektív;
• számos kultúrában, több gyomnövény ellen hatékony, a gabonafélék és az őszi repce betakarítása után, valamint a tarlón és a kukorica kikelése előtti gyomirtására, illetve gyümölcsösökben és nem mezőgazdasági területeken is egyaránt alkalmazható;
• támogatja a Green Deal által kitűzött célok elérését.

Halvetic

A HALVETIC® működési elve

A termék gátolja a növények számára létfontosságú EPSPS enzim aktivitását, amely a sikkiminsav metabolikus útvonalának kulcsenzimje, mivel részt vesz az aromás aminosavak (fenilalanin, tirozin és triptofán) bioszintézisében. Egyszerűbben, a glifozát felszívódik a növények zöld részein, azaz a leveleken, a hajtásokon és a még nem fás felhámon keresztül. Az egész növényben elterjed, eléri és elsorvasztja a gyökereket és a hajtásokat. A herbicid hatásának első tünetei, vagyis a növény sárgulása és hervadása az applikáció után 7–10 nappal jelentkeznek. A növény 3 hét elteltével teljesen elpusztul. Az erős napfény, a magas páratartalom vagy hőmérséklet olyan tényezők, amelyek általában felgyorsítják a növény növekedését, de ebben az esetben fokozzák a szer hatását.

Magyarországon a terméket forgalmazza:
CIECH Sarzyna S. A. ul. Chemików 137-310 Nowa Sarzyna
www.halvetic.com