fbpx

Nagyon EU-párti a magyar mezőgazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 14.

Szerencsére a magyar agrárium kiváló állapotban vészelte át az aszálytól, inflációtól, költségemelkedésektől nehezített első félévet. Pozitív az is, hogy a hazai mezőgazdaság a világ egyik legerősebb gazdasági központjához, az EU-hoz kötődik: a függés 85-95 százalékos.

szarvasmarha

96 százalékban európai

A hazai agrárium első félévi exportforgalmát 95,5 százalékban európai országokkal bonyolítottuk. Azt is döntően észak- és nyugat-európai országokkal, hiszen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó. Az agrár-külkereskedelmi exportból 84,6 százalékkal, az importértékből 88,5 százalékkal részesedett 2022 első hat hónapjában. Az EU-tagországok által exportált termékek értéke majdnem 30, az importé 28 százalékkal emelkedett, az egyenleg 1633 millió eurós értéke 28,5 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszakban volt. A többi kontinens szinte alig van hazánk agrártérképén: Ázsia részesedése 2,8, Amerikáé 1,2 százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig a fél százalékot sem érte el – írja az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss jelentése. A legfontosabb partnereink Németország, Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Hollandia és Franciaország.

Jelentős növekedés

Mint nemrég megírtuk, a hazai teljesítmény is igen jól alakult az első hat hónapban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke majdnem elérte a 6520 millió eurót. Jelentősen, bő 26 százalékkal nőtt az kivitt termékek értéke és ennél is kicsivel többel nőtt az agrártermékek exportárindexe (27,1/). Bár eközben a behozatal értéke is – sőt, nagyobb, 34 százalékos mértékben – nőtt, az év első fél évében az agrár-külkereskedelem aktívuma így is 2136 millió euró volt. Ez durván 10 százalékkal, azaz majdnem 235 millió euróval több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2022 első fél évében 9,4 százalék, az importértékből 6,1 százalék volt – jelentette az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet.

ábra

Ez ment a legjobban

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 nagy árucsoportja közül 22 exportértéke emelkedett az első félévben. A legnagyobb értékben az állati és növényi zsír és olaj termékkör árbevétele nőtt (+241,5 millió euró), mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékei közül a napraforgómag-olaj értéke csaknem 80 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ital, szesz, ecet árucsoport árbevétele 206,1 millió, az állati takarmányé 167,6 millió, az olajos magvaké 164,6 millió euróval bővült.

Más kérdés, hogy az aratás idején – a korai fagyok és főként a sokhónapos, példátlan szárazság miatt – jelentős exportbevételtől esett el az ágazat. Ezt döntően a kukoricakivitel visszaesése generálta, amelyből idén jelentős importra is szorult az ország.

forrás: AKI