fbpx

Újgenerációs rendfelszedő-család fejlesztésébe kezdtek idehaza

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 14.

A Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. magyar tulajdonban lévő cég, amely még 1958-ban alakult, az akkori mezőgazdaság technikai hátterének biztosítására, saját fejlesztésű mezőgazdasági gépeket pedig 1970-től gyárt. Mára a hevesi termékpaletta kibővült, a fejlesztés kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhettünk egy projektnyitó rendezvényükön.

A mezőgazdasági gépgyártás felvevő piaca is változott az elmúlt 60 év alatt, így a fejlesztés iránya és a termékpaletta is ehhez idomult a hevesi vállalkozásnál.

rendfelszedő
Az új adapterből még csak a prototípus készült el

Ma már készülnek itt:

  • gabonatechnika-rendszerek és gépegységek: tisztítók, szárítók, terménytároló silók, valamint az ezekhez kapcsolódó anyagmozgató gépek, acélszerkezeti felépítmények;
  • állattartáshoz köthető gépek: szálastakarmány-felszedő univerzális adapterek, szemesterményroppantó és fóliatöltő, szilázs-fóliatöltő gép, trágyafermentáló berendezések és
  • talajmunkagépek: kőfelszedők, kőrendsodrók és gyökérmetszők,
  • de akár biomasszakazán és hőcserélő, műtrágyaszóró, fűnyíró, gyümölcsössor- és -térköz-megmunkálók gépek is szerepelnek a repertoárban.

A termelés mellett folyamatos fejlesztőmunkával igyekeznek kielégíteni a mezőgazdasági vállalkozók igényeit, legfrissebb projektjük is ezt igazolja, melynek nyitórendezvényén jártunk 2022. augusztus 31-én.

Ha a silózó áteresztőképessége nő, a rendfelszedő sem maradhat le

A silókombájnok megnövekedett áteresztésiteljesítmény-igényét apiacon lévő rendfelszedő adapterek többsége nem tudja kiszolgálni. Erre a problémára reagáltak a Hevesgép fejlesztői, amikor a GINOP Plusz 2.1.1-21 támogatás segítségével egy újgenerációs rendfelszedőcsalád kidolgozásába kezdtek. Projektjük célja egy olyan, nagy teljesítményű szálastakarmányfelszedő-család kidolgozása, amely valamennyi silókombájnnal kompatibilis, és műszakilag is kielégíti az ágazatban felmerülő speciális elvárásokat.

Milyen igény merülhet fel silózás közben?

„Az új felszedőcsalád biztosítja a jelenlegi piaci igények maradéktalan kielégítését” – hallhattuk a rendezvényen a fejlesztés alatt álló felszedőről. De vegyük sorra, milyen észrevételek érkeztek az évek során a gyártóhoz:

  • igény szerinti felszedési szélesség, ami gazdaságonként, az alkalmazott technológiák függvényében eltérő is lehet;
  • a silózók megnövekedett áteresztésiteljesítmény-szükségletét is ki kell elégíteni;
  • a felszedési hatékonyságot ezért növelni kell;
  • jelenleg már a felszedő effektív talajkövetését is biztosítani kell.

A három évig tartó K+F projekt során alkalmazott műszaki megoldásokkal egy olyan komplex, újdonságnak számító felszedő jön majd létre, amilyen a piacon még nem létezik, és minden eddig felmerült elvárást maradéktalanul teljesít. Az új konstrukción a nagyobb elérhető teljesítményt speciális hajtáslánccal, a megnövelt felszedési hatékonyságot speciális felszedő rendszerrel, az univerzális jellegét pedig kapcsolókeretekkel tudják megoldani.

Egy ilyen kaliberű fejlesztésnél elengedhetetlen az üzemi tesztelési fázis, ami során első kézből nyerhető tapasztalat a megfelelő működésről. Az ehhez szükséges prototípus legyártása is megnövekedett műszaki elvárásokat állított a fejlesztők elé, a gyártó berendezések beszerzését szintén a pályázati forrásból valósítják meg a Hevesgépnél. Egy Fronius hegesztőrobot-cellát és egy Haas CNC marógépet illesztenek a technológiába, mely a későbbiekben a termék szériagyártására is alkalmas lesz.

A projekt során létrejövő felszedőgépcsaláddal a jelenlegi felvevőpiaci mutatók alapján évi 100–600 millió Ft bevétellel kalkulál a vállalkozás, így a projekt megtérülése 4 éven belül várható. Emellett persze új felvevőpiacot és még több eladást remélnek a beruházástól Hevesen, elsősorban állattartó telepek és gazdaságok, bel- és külföldi biomasszaüzemek érdeklődésére számítva.

Szerző
Sándor Ildikó