fbpx

Tűzifát venne? Vigyázzon: fenyegető, ami a piacon folyik!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 06.

Nincs fegyver a tűzifacsalókkal szemben. Azaz van, de csak akkor, ha már az első két lépésnél óvatosan jár el a vevő. Ha nem, akkor kétszeresen is rosszul járhat. Cikkünkben bemutatjuk a sikeres tűzifavásárlás 9 legfontosabb titkát is.

 

A vevő jobban ráfázik a csalásra

Azt már megtanultuk, hogy nem engedünk be ál-gázóraleolvasót, hogy papírt írunk alá szerződéskötéskor. De a tűzifával valahogy még mindig vétkesen gyanútlanok vagyunk. Pedig nagyon durva és tömegesen előforduló esetek bizonyítják, hogy muszáj óvatosnak, sőt, gyanakvónak lennünk. Aki ugyanis hivatalos és érvényes papír nélkül vesz tűzifát, nemcsak elveszítheti a feketén vett árut, de még büntetést is fizethet – mint ahogy erre számos példa volt-van már évekre visszamenőleg többször is. A másik ok, amiért érdemes odafigyelni, az az áru minőségére vonatkozik. Nyilván senki sem akarja, hogy alacsony fűtőértékű árut, vagy vizes fát adjanak el neki drágán, hiszen akkor végső soron nem hatékony termékért fizet. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és forrásokat azért, hogy aki tűzifát vásárol, az ne fizessen rá, ne csapják be, és tudja, hogyan juthat jó minőségű áruhoz.

 

 

Döntő lehet, hogy megvan-e ez a szám

Az első és legfontosabb, hogy – bárhonnan hallottunk is a tűzifakereskedő cégről – győződjünk meg a cég valós és megbízható voltáról. Minden olyan cég, ami legálisan dolgozik, ellenőrizhető a Nébih erre kialakított honlapján (idekattintva elérhető, és egyszerűen kezelhető). Itt beírható a tűzifát kínáló cég neve és – főleg – az a technikai azonosító szám (erdőgazdálkodói kód, FELIR azonosító), amire a Nébih naprakész rendszere azonnal feltünteti, ha a cég nem jogosult a fakereskedésre. Ez azért alapvetően fontos, mert a tűzifavétel papírjait (számlát, szállítójegyet, vásárlási tájékoztatót) 5 évig meg kell őrizni – ugyanúgy, mint a közüzemi díjak számláit. Enélkül a hatóságok nemcsak elkobozzák a feketén, vagy engedély nélkül eladott fát, hanem még meg is büntetik a vásárlót. (A tűzifa-feketepiac mögött ugyanis legtöbb esetben tiltott fakivágás, sok esetben súlyos környezetpusztítás, illetve adóelkerülő feketekereskedelem bújik meg. Egyébként minden olyan cég, aminek „nincs rendben a szénája”, vagyis azonosítószám nélkül dolgozik, nem adja meg e számot a hirdetéseiben, az máris gyanús: ott érdemes rögtön másik cég után nézni még akkor is, ha netán távolabbról kell hozatni a tűzifát…!)

 

 

Annyi-e, olyan-e?

A gondosság, a gyanakvó körültekintés azért is fontos, mert nyilván senki sem szeretne rossz minőségű vagy nem az igényeinek megfelelő tűzifát venni, és/vagy senki sem szeretne többet fizetni az átvett fáért, mint amennyit az valóban megér. Ellenőrizhetőség nélkül nincs lehetőség az esetlegesen rossz áru miatti kártalanításra, felelősségre vonásra. No, de mitől függ, hogy mennyit ér az átvett fa? A Nébih erre vonatkozóan szintén részletes és precíz útmutatásokat ad. Ezeket terjedelmi okok miatt nem fejtjük ki – csak a legfontosabb címszavakat említjük meg, aztán mindenki, aki vásárolni készül, olvassa el a részletes tűzifa-kisokost meg ezt, és érdemes még ezt is! A legfontosabb 9 javallat röviden a következő.

 

 

Kilenc nélkülözhetetlen jótanács

1.Lehetőleg a nyár elején – sőt, legjobb esetben egy évvel korábban, nyáron – vegye meg előre a tűzifáját, aki meg tudja oldani a száraz helyen való tárolást, szárítást! Ez két tényező révén is (szállítás és összmennyiség) olcsóbb, mint a főszezonban (október végétől januárig) vásárolni.

  1. A kínált, de esetleg ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  2. Aki teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt. Így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja majd a megvett mennyiséget! Az egyik leggyakoribb csalás ugyanis az, hogy nedves, esetleg szándékosan áztatott fát sóznak rá a jámbor vevőkre, aminek az ára ugyan nagy, de a fűtőértéke kisebb, mint a jól kiszárítotté.
  3. Aki mégis tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy mennyire dohos, nedves a kínált fa.
  4. Ahogy említettük, nagyon fontos, hogy kizárólag legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít. Enélkül a vevő elveszítheti az árut, büntetést fizet, és végső soron az őt is megkárosító csalók hasznát szolgálta.
  5. Győződjön meg az adott tűzifa-egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról, és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával. Egy kis internetes böngészés ilyenkor jól jön – ez olyan, mint ha a pénteki nagybevásárlás előtt az élelmiszerek árát hasonlítgatnánk az áruházak között.
  6. Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni! Így jó szárazon kerül a kandallóba.
  7. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  8. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a NÉBIH-nek ide címezve: [email protected]!