fbpx

Új rekord és duplázás az ökogazdálkodásban

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 06.

2019-ben a hazai ökológiai területek mérete átlépte a 300 ezer hektárt, ezzel öt év alatt megduplázódott a magyarországi bioterületek mérete. A jelenleg kikristályosodó európai Közös Agrárpolitika (KAP) lehetőséget teremt az ökológiai élelmiszertermelés és -fogyasztás további támogatására, amellyel a hazai termelőknek is élnie kell.

 

 

Piacbővítés, támogatás, áttérés

Ezek a kedvező és fontos hírek is elhangzottak a Mit hoz a jövő? Trendek és kihívások a fenntartható mezőgazdaságban címmel szervezett online konferencián. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) rendezvényének résztvevői kiemelték: a dinamikus területi növekedés mellett a következő támogatási ciklus forrásait fontos az ökológiai élelmiszerek termékpálya fejlesztésére és a hazai piacbővítésre összpontosítani. Az ÖMKi ágazati konferenciáján Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program csaknem 100 milliárd forintos keret biztosított, amelyre ökológiai gazdálkodásra való áttérés vagy ökogazdálkodás fenntartása céljából lehetett pályázni, s ez jelentősen hozzájárult a növekedéshez.

 

Bő kétszer annyi gazdaság!

Az ökogazdálkodásba bevont területek impozáns gyarapodásával párhuzamosan a hozzájuk kapcsolódó vállalkozások is dinamikusan fejlődtek. Míg 2015-ben közel 2300 vállalkozó volt öko tanúsított, 2019-re számuk meghaladta az 5600-at. – Az örvendetes mennyiségi növekedés megmutatja az ágazat itthon is egyre növekvő jelentőségét. A cél azonban az, hogy ne csak a minősített terület, de az ökológiai élelmiszer-előállítás is dinamikusan növekedjen, és a támogatások révén szélesedjen a hazai ökotermékek piaca – ezt már Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöke tette hozzá. Rámutatott, az ökológiai termékek piaca évente 8-10%-kal bővül az EU-ban, és a támogatásoknak segíteniük kell, hogy a hazai gazdálkodók minél jobban élni tudjanak ezzel a gazdasági lehetőséggel, miközben egyúttal fenntarthatóbban termelnek.

 


A KSH statisztikai adatai alapján szerkesztette az ÖMKi

 


A KSH statisztikai adatai alapján szerkesztette az ÖMKi

 

Termékpálya-fejlesztés és konzultáció

Közben a szakminisztérium egy évvel meghosszabbítja az ökológiai gazdaságok 2020-ban lejáró támogatásait. Az érintett gazdálkodóknak nyilatkozni kell majd meghosszabbítási szándékukról, amelynél kiemelten fontos lesz a földhasználati jogosultság igazolása is. A konferencián arról is szó esett, hogy az Európai Zöld Megállapodás szerint 2030-ig az EU-tagállamoknak el kell elérniük a mezőgazdasági területeken belül az átlag 25%-os ökológiai gazdálkodási területarányt. Ezen belül hazai agrárium és benne az ökoágazat számára is megkerülhetetlen, hogy meghatározza az elfogadható és reális célértéket. – A területi növekedés mellett célzott termékpálya-fejlesztésekre, az ökotermékek hazai fogyasztói bázisának növelésére is szükség lesz, hogy a jelenleg meghatározó nyerstermék-export irányából el tudjunk mozdulni a nagyobb hozzáadott értékű, hazai piacra szánt ökotermékek felé – mutatott rá Drexler Dóra.

 

A témát illetően valódi társadalmi konzultáció is folyik az EU-ban. A készülő ellenőrzési és kereskedelmi jogszabály csomagját érintően (várható bevezetése 2022 január) az uniós Ökogazdálkodási Cselekvési Terv 2020. november 27-ig nyilvános konzultáció keretében mindenki számára véleményezhető.

 

 

 (Forrás: OMKi)