fbpx

Európát követi az élelmiszeripar, nyáron jön a pályázat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 26.

– mondta az Agrárminisztérium államtitkára, hozzátéve: 750 milliárdot fordít az állam az élelmiszeripari fejlesztésekre, beruházásokra az EU-s KAP keretében. A támogatásokhoz előleglehívás, kamattámogatás is hozzáférhető lesz.

paradicsomfeldolgozó csomagoló üzem

A rendelkezésre álló mintegy 1500 milliárd forint pályázati forrásból 750 milliárd forintot fordít a kormány az élelmiszeripar fejlesztésére – mondta Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár az AgroFood 2024 élelmiszeripari konferencián. Az európai KAP-hoz fűződő Stratégiai Tervben meghirdetett források fogják meghatározni a hazai élelmiszeripar következő 30 évét. Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik. Ma a hazai élelmiszeripari vállalkozások csupán 5 százaléka termel exportra.

Az első pályázatokat a nyár folyamán írják ki, a további felhívások pedig a jövő évben várhatók. A kisebb élelmiszeripari cégek 200 millió, a nagyobbak 5 milliárd forintig kaphatnak fejlesztési támogatást. A pályázatokhoz előleget is le lehet majd hívni, de ennek felhasználása feltételekhez kötött. A beruházások megvalósítását kamattámogatott hitelkonstrukciók is segítik.

 (Forrás: AM)