fbpx

Monitoringdrónok használata a kukoricavetőmag-előállításban

Írta: Agrárágazat-2024/5.lapszám cikke - 2024 május 27.

A kukoricavetőmag-előállítás során számos kritikus termesztéstechnológia elemet kell figyelembe vennünk és abszolválnunk a megfelelő minőségű és mennyiségű termés eléréséhez. A monitoring- (felmérő-) drónok azonban ebben is nagy segítségünkre lehetnek: a felvételezés során gyűjtött adatok kiértékelését követően ugyanis pontos képet kaphatunk állományunk állapotáról a vetéstől egészen a betakarításig.

Növénysűrűség és állapotfelmérés

A megfelelő szoftver segítségével, a tábla felmérése után nyomon követhetjük az állomány fejlődését, gyakorlatilag mindegyik fenológiai szakaszban. Ha ismert a vetett tőszám mennyisége, a felvételezés során készített ortofotók segítségével az alkalmazott vetőmagnorma, a növénysűrűség és a termésmennyiség közötti korrelációkat nagyobb valószínűséggel elemezhetjük helyesen. Ennek segítségével képesek leszünk összehasonlítani a tervezett és a valós tőszámot, akár hektáronkénti bontásban, így ezekből az adatokból számos értékes következtetésre juthatunk az alkalmazott termesztéstechnológia sikerességét illetően.

Fejlettségi állapot mérése

A monitoringdrónok használatával lehetőségünk nyílik megvizsgálni az előállításban alkalmazott fertilis vagy hímsteril anyavonalak, illetve a több frakcióban vetett apavonalak akár napi szintű fejlettségi állapotát. Az elkészített felvételek alapján létrehozhatunk vegetációs indexszel ellátott térképeket, amiket a későbbiek során zónásíthatunk. Ezzel pedig a differenciált tápanyag-kijuttatás is lehetővé válik. A megfelelő drón alkalmazásával a hagyományos RGB-felvételek elkészítése mellett már a multispektrális képalkotás is elvégezhető. Használatával nemcsak időt tudunk megspórolni, de az okszerű tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem is elérhetővé válik. Mivel ma már szinte csak és kizárólag beltenyésztéses vonalakat alkalmaznak az előállításban – amik sokkal érzékenyebbek a kórokozók, kártevők, valamint a tápanyaghiány okozta stresszel szemben, mint a már forgalomban lévő árukukorica –, így kiemelten fontos, hogy ezekről a táblákról és állományokról állandó naprakész információkkal rendelkezzünk.

A hagyományos RGB-felvételek elkészítése mellett már a multispektrális képalkotás is elvégezhető

Gyomszabályozás és frakcionált vetés

Az alkalmazott beltenyésztett hibridek kezdeti kompetitív képessége gyengébb, mint az árukukoricáé, így nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a gyomszabályozásra. A monitoringdrónok segítségével könnyen beazonosíthatóvá válnak a gócpontok, amik így egy későbbi foltkezeléssel könnyen szabályozhatóak lesznek.

Szintén kritikus pontja az előállításnak a frakcionált vetés, amivel az anya- és apavonalak közötti sikeres összevirágzást biztosítják. Miután a drón által készített ortofotókat betöltöttük a programba, a szoftver összeilleszti őket, és létrehoz egy ortomozaikfelvételt az egész táblára vonatkozóan. Mivel multispektrális drónnal dolgozunk, ezért a nem látható (infravörös) színtartományt is képesek vagyunk rögzíteni, így pontos képet kaphatunk a vetés sikerességéről, valamint párhuzamot vonhatunk a talaj állapota és az állományunk fejlettségi állapota között is.

Tápanyag-kijuttatás

Az agráriumban nem csak monitoringdrónokat alkalmazhatunk. Ha kijuttatásról van szó (legyen az mikrogranulátum, növényvédő szer stb.), akkor a mezőgazdaságban alkalmazott drónok másik típusa kerül előtérbe: a permeteződrónok. A hagyományos árukukoricával szemben a vetőmagtermesztésben kialakult mikroelemhiányt kevésbé tolerálják az alkalmazott beltenyésztett vonalak, így esetükben óriási szerepet kap például a lombtrágya-kijuttatás. A drónokkal elkerülhető a taposási kár, és ezáltal a növényzet is kevesebb stresszhatásnak van kitéve.

Az innovatív technológia alkalmazása segíthet megőrizni versenyelőnyünket

Dróntechnológiával a fenntartható mezőgazdaságért

Az elmúlt években a mezőgazdasági és ipari drónok piacán tapasztalható robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően már a kukoricavetőmag-előállításban is hatalmas eredményeket érhetünk el: naprakész információk állnak rendelkezésünkre, amelyek segítségével optimalizálhatjuk a termesztéstechnológiánkat. Az innovatív technológia alkalmazása nem pusztán gyorsabb megtérülést biztosíthat, de segíthet megőrizni versenyelőnyünket mind a vállalkozások számára, mind nemzetgazdasági szinten, ami hosszú távon is fenntartható és gazdaságos termesztést eredményezhet.

Sári János
ABZ Drone Kft.