fbpx

Érkezik az új Väderstad Tempo is a régi mellé

Írta: - 2022 január 03. -Hirdetés

A monori Agro-Mark Kft. közel 600 hektáron gazdálkodik, eléggé tagolt, sokszor homokos területeken. Bokros Károly ügyvezető volt segítségünkre a cég eredményei, illetve a gépesítési praktikák bemutatásában.

Vaderstad

Hogyan sikerült a 2021-es év növénytermesztési szempontból?

Klasszikus szántóföldi növénytermesztést folytatunk, napraforgó, kukorica, őszi kalászos kultúrák teszik ki a vetésszerkezet nagy részét. 2021-ben a kalászosok adottságainkhoz képest jól szerepeltek, a napraforgó csalódás okozott, a kukoricában elért eredményekkel elégedettek vagyunk.

Az időjárás mennyire okozott problémát önöknél?

2021-ben a legnagyobb problémát a tavaszi hidegek jelentették, a kapásnövények vetésénél is pont egy hideg időszak volt megfigyelhető. A csapadék terén szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat, az utolsó pillanatban mindig kaptunk egy életmentő esőt, így az aszály nálunk nem okozott annyi gondot, mint az ország más területein. Az időjárási anomáliák hatásának ellensúlyozására elég nagy területen okszerűen forgatás nélküli művelést alkalmazunk.

A gépparkjukban mennyire támaszkodnak a Väderstad eszközeire?

Szépen fel vagyunk gépesítve a svéd gyártó munkaeszközeivel. Talajművelés terén van egy 4 méteres TopDown és egy 3 m-es Cultus szántóföldi kultivátorunk, valamint egy Rexius 820-as simítós hengerünk. A vetőgépeket tekintve, volt egy 4 m-es Rapid vetőgépünk, amit most cserélünk egy 6 méteres Sipritre. Szemenkénti vetéshez egy 6 soros Tempo-t használtunk eddig, ami mellé érkezik még egy ugyanilyen gép. Egy konkurens vetőgépet cseréltünk erre.

A Rapid-Spirit cserének mi volt az oka?

Egyrészt kapacitást szeretnénk bővíteni, a nagyobb munkaszélességgel gyorsabban és hatékonyabban tudjuk majd elvégezni a műveleteket. Másrészt mi viszonylag homokos, lazább talajokon gazdálkodunk, így a Spirit ezeken a talajokon jobb választás lehet. A Rapid öt szezont futott végig, jól elvégezte a feladatát. A laza területek miatt szükséges volt a nagy vonóerő, néha belassult emiatt a vetés, ezért is akartunk cserélni. A négyméteres gép vonulása nem egyszerű, ugyanakkor műszakilag teljesen jól működött, semmilyen meghibásodás nem volt az elmúlt szezonok alatt. Az új Spirit várhatóan jövő nyárra érkezik meg, a zöldtrágyanövényeket már azzal tervezzük vetni.

A Tempo használatánál mik voltak a legfontosabb tapasztalatok?

Három szezonon van már túl, 3-400 hektár felett vetünk vele egy évben, 25 hektár/nap teljesítménnyel. Azt látjuk, hogy könnyen beállítható, nagyon egyszerű vele az átállás egyik növényről a másikra, vagy akár egyik hibridről a másikra. Könnyen kalibrálható, stabilan és pontosan adagolja mind a vetőmagot, mind pedig a műtrágyát. A használat során 14 km/h munkasebesség van megcélozva napraforgóban és kukoricában is. Ez a sebesség megfelelő minőség mellett tartható. A gép masszív, jó konstrukció, megbízhatóan működik. A vetőmag mellett a műtrágyát is soronként szakaszolja, ez nekünk például nagyon fontos.

A talajművelő eszközök hogyan birkóznak meg a területekkel?

Ez volt a 3 méteres, függesztett Cultus második szezonja, egy 215 lóerős traktorral üzemeltetjük. Szerencsére nagyon tág az az időszak, amikor lehet vele dolgozni. Jól reagál a szélsőséges körülményekre, hatékonyan és jó munkaminőségben lehet dolgozni vele. A TopDown már régi eszközünk, legalább 10 éve dolgozik már nálunk. Kell neki a 345 lóerős erőgép. Műszaki probléma még ennyi idő után sem fordult elő, egyedül a kopóalkatrészek cseréje vált szükségessé. Mi a Marathon-késhegyeket használjuk hozzá, amik vídiabetétesek, nagyon meg vagyunk elégedve velük. A Rexius 2010-ben került a céghez, az sem mai termék. Egyszerű, jól átgondolt felépítésű gép. A homokos talajokon azért néha megizzasztjuk, de semmilyen javításra nem volt szükség ennél sem.

Vaderstad

Fodor Mihály