fbpx

Aratás után – vetés előtt

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 18.

 

 

Az eddigi, elsősorban a szegedi GK fajtákkal kapcsolatos információim alapján, nagy általánosságban kedvezőek a tapasztalatok. Mindez alátámasztja azt a tényt, hogy a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi búza nemesítése jó úton jár.

Ezt igazolja az is, hogy az utóbbi 3-4 év teljesen ellentmondó évjáratainak ellenére is a „GK” őszi búza, árpa és tritikálé fajtáink vetőmag forgalma nőtt, ezáltal az országos vetésterületük is folyamatosan emelkedett.

Ma már tény, hogy időjárásunk jelentősen megváltozott, hiszen az egyenlőtlen csapadékeloszlás (van vagy nincs), a tartós hőségnapok száma, az utóbbi években mind gyakoribb.

Az előzőekből következik tehát, hogy mind nagyobb szükség lesz az abiotikus stresszekkel szembeni toleranciára, ellenállóságra. Megítélésem szerint ennek a GK fajták zöme jól megfelel.

Általában a korai fajták termésbiztonsága az ilyen időjárási viszonyok (sok csapadék, szárazság, hő-sokk) között jobb, mint a középérésű, kései fajtáké.

Megjegyezve, hogy természetesen ez nem általánosítható, hiszen nagy a szerepe egy adott régió ökológiai adottságainak is.

Őszi búzáink közül a GK Csillag ebben az évben is kiváló termőképességével és átlagosan jó malmi minőségével, koraiságával jó eredményeket hozott.

 

A GK Békés pedig azt bizonyította, hogy valamivel szerényebb hozamaival, de jó, esetenként kiváló minőségével, idén is jól alkalmazkodott az adott körülményekhez.

E két fajta a kínálatunkban meghatározó, és nem véletlen, hogy a hivatalos (NÉBIH) állami ellenőrzés alatt álló vetőmag szaporításokban az első két helyet foglalják el.

Természetesen a többi szegedi fajta is, ha már nem is országos elterjedtséggel, de jól viselte az idei tenyészidőszak szélsőségeit.

Az újaknak számító GK Berény, GK Körös és GK Futár termőképességben (a GK Futár emellett magas minőségi paramétereivel is) a keresett szegedi fajták sorába lépett.

Természetesen régiónként, adott termőhelyen az idősebb és a fiatalabb fajtáknak is megvan a helye, (GK Kalász, GK Petur, GK Szala, GK Kapos, GK Tisza, GK Garaboly, és a GK Ati, illetve a GK Vitorlás, GK Rozi, GK Göncöl, GK Fény).

Ősz árpáink közül figyelemre méltóak a termőképessége alapján mindinkább keresettebbé váló GK Judy, valamint a kiváló állóképességű, megdőlésnek ellenálló GK Stramm.

A Durum fajtáink ismét megbízhatóságuk, míg az őszi típusú GK Impala zab és a GK Szemes tritikálé fajtáink kiemelkedő (rekordértékű) termőképességük alapján váltak keresetté.

Mindezek tükrében jó szívvel ajánljuk a fajtáinkat, részletesebb információért, bátran keressenek bennünket!