fbpx

Műszaki-technológiai fejlesztések a gabonavető gépek körében (II. rész)

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 02.

Összeállításunk II. részében – az alfabetikus sorrendet folytatva – újabb gabonavető gépfejlesztések kerülnek bemutatásra.

A Kverneland Cégcsoporton belül a vető- és műtrágyaszóró gépek gyártása és fejlesztése a Kverneland Accord részleg feladata. Gyártmánykörükben a már több évtizede, az Accord által kifejlesztett és szabadalmaztatott mechanikus magadagolású, pneumatikus magtovábbítású rendszert alkalmazzák a jelenleg is gyártott gabonavető gépeiken, de az „Accord-rendszer”-t (System Accord) sok más vetőgépgyártó is átvette. A felhasználói igények változása – a kisebb gazdaságok egyszerűbb és olcsóbb vetőgéppel való ellátása – tette szükségessé, hogy gépfejlesztéseikbe a mechanikus vetési rendszerű gépeket is belevonják. Így alakították ki a függesztett Accord m-drill és m-drill PRO modelljeiket, valamint azok m-drill PRO KLH (forgóborona + prizmaékes hengersoros) és m-drill PRO NG-M (rugós lazító kapák + taréjos hengersoros) magágykészítő-vető gépkombinációit. A gépek vetőszerkezete tolóbütykös magadagoló szerkezettel van ellátva, amely 1-400 kg/ha közötti magmennyiséggel vetheti ki a (normál v. apróméretű) vetőmagvakat. A 2,5-3,0-4,0 m munkaszélességű gépek – 2 v. 3 sorban elrendezett – 21-33 db csúszó v. CX-tárcsás vetőcsoroszlyákkal lehetnek felszerelve, magtartályaik 425-740 (magasítóval akár 1430) literes űrtartalmúak, és keresztben elhelyezettek, a tartályok mögött felhajtható fellépő lépcső és kezelő platform is beépítésre került. A vetőgépek szólógépként vagy gépkombinációkban is (pl. forgóborona) üzemeltethetők. A vetőbarázdákat a CX-tárcsás csoroszlyák után keskeny/széles magnyomó-tömörítő kerekek tömöríthetik vissza, és egyenes v. „S” alakú boronafogak végezhetik a talaj felszínének elegyengetését. A gyártó a gépek üzemeltetéséhez különböző művelőút automatikákat és vetésellenőrző berendezéseket is biztosít (FGS v. Signus). Az m-drill és m-drill PRO vetőgépek a hagyományosan, forgatással megművelt talajokon vagy kultivátorozott/tárcsázott területeken alkalmazhatók eredményesen.

A Kverneland Accord vetőgépgyártó részlege a Tine Seeder EVO (TS EVO) vetőkultivátor kifejlesztésével a költségtakarékos vetési technológiák új rendszerének bevezetését célozta meg. Az Accord TS EVO vetőkultivátorok 4 és 6 méter között öt munkaszélességben állnak a felhasználók rendelkezésére. Az új fejlesztésű DG 9000 és DG 12000 típusú félig függesztett gabonavető gépek nagy területteljesítményükkel (10-12 ha/h) a nagygazdaságok gabonavetési igényeit elégítik ki. Ezek a – hagyományos felépítésű – vetőgépek a forgatással (szántással) előkészített talajokon vagy a szármaradványokkal borított („mulcsos”) területeken is jó munkaminőséggel alkalmazhatók. A központi vetősínen elhelyezett – új fejlesztésű CX-Ultra vetőtárcsa-rendszer az acél vetőtárcsából (ez egy masszív síktárcsa) és a rásimuló rugalmas műanyag (tisztító) tárcsából áll, a fajlagos vetőtárcsa (vetőcsoroszlya) terhelés 80 kg-os értékű lehet. Az optimális váz-kialakítás stabil és megbízható üzemeltetést garantál.

A német Lemken GmbH & Co. KG a magágykészítés és a gabonavetés egymenetes elvégzésére többféle lehetőséget biztosít, illetve különböző gépkombinációkat kínál. Az egyszerűbb gépkapcsolásaiban a Zirkon forgóboronákat vagy Quarz (rövid építésű) tárcsás boronákat építi össze a Saphir mechanikus vetési rendszerű vetőgépekkel, de ugyanilyen gépkombinációk kialakíthatók a pneumatikus vetési rendszerű Solitair vetőgépcsaládok egyes típusaival is. Az újabb fejlesztések közé tartoznak a Compact-Solitair 9 „plus” gépkombinációk, amelyeknél a magágykészítéssel és a vetéssel egyidejűleg a starter műtrágyák is kijuttathatók. A Compact-Solitair 9 plus gépkombinációk 3 és 4 m-es merev, 4-5-6 m munkaszélességű – szállításkor hidraulikusan behajtható – gerendely tagokkal készülnek. A gépkombinációk talajművelő egységét a rugós simítólapok és a rugólapos felfüggesztésű csipkés tárcsasorok képezik, majd a fellazított talajszelvényt a gumiabroncsos tömörítő keréksor tömöríti vissza. Ezek a részegységek a 3500-4500 literes űrtartalmú (megosztott) mag- és műtrágyatartály alá – az ún. vetőkocsin – kerültek beépítésre. A tömörítő keréksort a rugós felfüggesztésű műtrágya kijuttató csoroszlyák követik. A vetést a két sorban elhelyezett ikertárcsás vetőcsoroszlyák végzik, amelyek terhelése – egy központi hidraulikus rendszer segítségével – 80 kg/sor, a vetési sortávolság 12,5 cm v. 16,7 cm lehet.

A Lemken Jantar 12 típus jelenleg a cég legnagyobb kombinált magágykészítő+vető gépe. A 12 m munkaszélességű gépkombináció talajművelő egységeként a Heliodor 12 DS rövid tárcsás boronát – a 12000 liter befogadóképességű, három részre osztott – a magtartályt hordozó vetőkocsi mögött helyezték el.

Az olasz Mascar S.p.a. a mechanikus vetési rendszerű Texas vetőgép sorozata után, a félig függesztett, pneumatikus vetési rendszerű Oregon típusú – 4,0-4,5-5,0-6,0 méter munkaszélességű – tartálykocsis felépítésű gabonavető gépeivel jelent meg a mezőgépek piacán. A vetőkocsik magtartályának űrtartalma 1000 liter (opcióban ez akár 1500 liter is lehet), a csúszó- v. ikertárcsás vetőcsoroszlyák két sorban – 12,5 cm-es sortávolsággal – vannak elhelyezve, és a vetőcsoroszlyákat keskeny magnyomó kerekek, valamint a rugósszárú boronafogak követik. A kivetendő vetőmag mennyisége – egy a tartály oldalán lévő íves karral – egyszerűen beállítható. A traktorkerekek nyomaiban rugósfogú lazítókéses kultivátorkapák dolgoznak. A hidraulikusan behajtható vetővázak a gépek szállítási szélességét 2,55 méterre csökkentik.

Az olasz Maschio cégcsoporton belül (tagjai a Maschio; Gaspardo; Grinta és Terranova vállalatok) a Gaspardo gabonavető gépek között találhatók új fejlesztések. A 6 méter munkaszélességű Mega típusban két (3 m-es) Nina típusú, mechanikus vetési rendszerű gabonavető gép került összeépítésre. A soronkénti bütykös hengeres magadagoló szerkezetek 2-400 kg/ha közötti magmennyiségek fokozatmentes kijuttatására alkalmasak. A gépek ikertárcsás vetőcsoroszlyákkal rendelkeznek, amelyek talajba történő nyomása egy központi csavarorsós mechanizmussal állítható be.

A Gaspardo új magágykészítő-vető gépkombinációi a függesztett Centauro Combi 5000 és 6000 típusok, amelyeknél az 1260 literes magtartály a traktor mellső függesztésen van elhelyezve és onnan a magvak pneumatikus továbbítással jutnak a hátsó magelosztó fejekhez. A traktor hátsó függesztő berendezésén a Maschio Aquila Rapido Plus forgóborona és nehéz, fogazott henger végzi a magágy-előkészítését, a talaj visszatömörítését, majd az elosztó fejekből a Corex ikertárcsás vetőcsoroszlyák segítségével kerülnek a vetőmagvak a talajba, amit állítható erősségű magtakaró pálcák takarnak be a megfelelő vastagságú talajréteggel. A kalászos gabonák direktvetéséhez került kialakításra a Gaspardo Elefante típus, amelyet a félig függesztett, 12 méter munkaszélességű, ikertárcsás vetőegységből és a mögé kapcsolt 13000 literes vetőkocsiból építettek fel. Az osztott tartályú vetőkocsiba 2/3-1/3 arányban vetőmag/műtrágya tölthető, illetve azok a pneumatikus továbbító rendszer segítségével kijuttathatók.

A szintén olasz MaterMacc s.p.a. a pneumatikus vetési rendszerű – hagyományos építésű – MSD modelljeit fejlesztette tovább és kialakította az MSD-C (3,0-4,0-4,5 m-es) és az MSD-R (3-6 m-es) magágykészítő-vető gépkombinációit. Valamennyi gépkombinációban a talajművelést Breviglieri rotációs boronák és a mögéjük kapcsolt tömörítő hengersorok végzik el, míg a pneumatikus rendszerű vetőegységeket az MSD típusokról „kölcsönözték”. A gépeken a keresztben elhelyezett magtartályok 650-1000 liter űrtartalmúak és a csúszó v. tárcsás vetőcsoroszlyák 12,5 cm-es sortávolsággal, két sorban vannak elhelyezve. Egy másik új talajművelő-vető gépkombináció a függesztett EcoMacc 300-as típus, ahol a talajművelő rotációs boronát tárcsás boronasorok helyettesítik, taréjos tömörítő hengersorral kiegészítve. A 3 méter munkaszélességű gépen, 15 cm-es sortávolságban, ikertárcsás vetőcsoroszlyák végzik a magvak talajba juttatását. Az új DiscoMacc 300 típus egy rövid építésű, pneumatikus vetési rendszerű direktvető gépet takar, amelyen – a két sorban elrendezett – csipkés gömbsüveg tárcsák homorú oldala melletti magvezető csövek végén lévő vetőcsoroszlya-csúcsokból adagolják a vetőmagvakat a keskeny, ékalakú vetőbarázdákba. A vetés lezárását, a talaj visszatömörítését taréjos tömörítő hengersorok végzik el. A függesztett, 3 m munkaszélességű direktvető gép vetőcsoroszlyáinak sortávolsága 15 cm, magtartálya 1300 liter űrtartalmú, üzemeltetéséhez 120-150 LE teljesítményű erőgép szükséges.

A szlovák Mistral cég gabonavető géppalettája 18 alaptípus, több mint 30 különböző vetőgép változatát öleli fel, amelyek 2,5-8,0 m közötti munkaszélességekkel készülnek. Közülük is kiemelendők a pneumatikus vetési rendszerű HCD 5000 és 6000-es típusok, amelyek Farmet gyártmányú magágykészítő gépekkel összekapcsolva talajművelő+vető gépkombinációt alkotnak. Hasonló gépkombinációt kínálnak a PMSC típusok, amelyeknél elől (két sorban elrendezett) rugós szárú kapasorok lazítanak, majd mögöttük Cambrigde hengersorok tömörítik vissza a felszínt, végül a központi magtartály mögé telepített vetőegységek csoroszlyái végzik a magvak talajba juttatását. A különböző típusváltozatok vetőcsoroszlyáinak kialakítása: hagyományos csúszó-; sávos vetésű csúszó-; egytárcsás-; ikertárcsás- és kéttárcsás DXD csoroszlya konstrukciók közül kínál választási lehetőséget a felhasználók részére.

Az osztrák Alois Pöttinger Maschinenfabrik GmbH új gépeivel a hagyományos gabonavető és a mulcsba vető technológiákban is kínál alternatívákat. A cég a hagyományos talajművelések után használható, egyszerű felépítésű, mechanikus vetési rendszerű, bütykös hengeres vetőszerkezetű Vitasem és Vitasem A gépek második generációját fejlesztette ki – Vitasem 252A, 302A és 402A típusok –, amelyek a Lion forgóboronákkal összekapcsolva alkotnak gépkombinációkat, de a gépek „szólóban” is (külön a vetőgép és külön a forgóborona) üzemeltethetők. A 2,5-3,0-4,0 m munkaszélességű gépkombinációk szállításakor a vetőegység egy hidraulikus rendszerrel – a Pöttinger Hidro Lift segítségével – a talajművelő egység fölé beemelhető, így a gépkapcsolás súlypontja a traktorhoz közelebb kerül. A Lion forgóboronák mögé különböző – a talajviszonyoknak megfelelően alkalmazható – tömörítő hengersorok kerülhetnek beépítésre (pl. fogazott-; vágó-tömörítő-; rudazott-, stb. hengersorok). Üzemeltetéskor a vetőgépek mindig a hengersorokra támaszkodnak, így a forgóborona tagok szabadon mozoghatnak. A sorozat vetőgépeinek magtartályai (magasítókkal) már 1000-1400 literesek, a különböző kialakítású vetőcsoroszlyák sortávolsága 12,5 cm. A Pöttinger cég egymenetes magágykészítő- és vető gépkombinációit a Terrasem gépcsaládok képezik. Az eddigi Terrasem T sorozat és a C6, C8 típusok után a sorozat egyik új fejlesztésű munkagépe a Terrasem C4 típusjelű magágykészítő+vető gépkombináció. A gép talajművelő egysége a két sorban elhelyezett (Ø 510 mm) rövidtárcsákból áll, amelyek párokban vannak felfüggesztve a tárcsasorok gerendelyeire. Ezek a tárcsasorok a Pöttinger Terradisc tárcsás boronákról kerültek átvételre. A 4 m munkaszélességű gépen (2 sorban) 32 db homorú tárcsa van elhelyezve, és mögöttük – a teljes munkaszélességben – 8 db, nagy átmérőjű (425/55 R17 méretű), széles gumiabroncssor végzi a vetősorok előtt a talaj visszatömörítését. Egy-egy gumiabroncsos tömörítő kerék 4-4 vetősor előtt dolgozik, illetve végez tömörítést. A tömörítő kerekek mögötti vetőegységek úgy vannak felfüggesztve, hogy azok mindig követik a talajfelszín kontúrját, amit egy kettős hidro-mechanizmussal oldottak meg. A Dual-Disc ikertárcsás vetőcsoroszlya rendszer egyes vetőcsoroszlyáinak fajlagos terhelése 40-120 kg között hidraulikusan állítható be. A vetés lezárásaként – az optimális mag-talaj kapcsolatot biztosító talajtömörítő kerekek mögött – pálcás, rugózott fogú boronatagok egyengetik el a talaj felszínét. A Terrasem C4 munkagép szállítási szélessége 3 m.

Hasonló felépítésűek az új fejlesztésű Terrasem R3 és R4 típusú gépkombinációk is, azzal a különbséggel, hogy azok szállítási szélessége munkaszélességükkel megegyező (3,0, ill. 4,0 méter). A pneumatikus vetési rendszerű R3 és R4 talajművelő+vető gépkombinációknál a központi 3000 liter űrtartalmú magtartály 24 vagy 32 db (12,5 cm-es sortávolságú) Dual-Disc ikertárcsás vetőcsoroszlyát szolgál ki vetőmaggal, üzemeltetésükhöz – az alkalmazási viszonyoktól függően – 88-110 kW/120-150 LE közötti motorteljesítményű erőgépek szükségesek.

A német Rabe Agri GmbH mechanikus és pneumatikus vetési rendszerű gabonavető gépei/ gépkombinációi között számos újdonság ismerhető fel.

 

Az egyszerű felépítésű, mechanikus vetési rendszerű új Ceria modellek függesztett változatai – típusjelük: Ceria 2501; 3001 és 4001 –, valamint a félig függesztett Ceria 2501A; 3001A és 4001A típusok tolóbütykös magadagoló szerkezettel, 480-1400 literes űrtartalmú magtartállyal, 19-33 db csúszó-, széles-csúszó (sávos-) vagy tárcsás vetőcsoroszlyákkal, 2,5-3,0-4,0 m munkaszélességekben kínálnak választást a felhasználóknak. Szintén új típus a függesztett MegaDrill & RotorSeeder 300 gépkombináció, amelynél a Toucan SL 3000 vagy PL 3000 forgóborona+taréjos henger talajművelő egységet építették össze a Ceria vetőgéppel. A magágykészítés és a gabonavetés egymenetben történő elvégzésére a Rabe cég félig függesztett Megaseed (4001 K2; 4501 K2; 5002 K2 és 6002 K2 típusai) rotációs boronával felszerelt 4,0-4,5-5,0-6,0 méter munkaszélességű, pneumatikus vetési rendszerű modelljei kínálnak választási lehetőséget. Szintén újdonság a RabeAgri-tól az Ecoseed gépcsalád, amely 3-6 m közötti munkaszélességekben, 3 méteres szállítási szélességgel áll a felhasználók rendelkezésére. Az Ecoseed (3001; 4001; 4501; 6002) típusoknál a talajművelést (a magágy előkészítését) két sorban elrendezett csipkés tárcsák végzik el, majd a talaj felszínét gumiabroncsos lezáró hengersor tömöríti vissza. A pneumatikus vetési rendszer kiszolgálására a 3000 literes nyomólevegős magtovábbítású, ventilátoros magtartályok hivatottak. Az Ecoseed gépkombinációk teljesítményigénye – munkaszélességüktől függően – 140-260 LE közötti. Az új Turbodrill L (1000 literes magtartály, 3 vagy 4 méteres munkaszélesség), Turbodrill XL (1400 literes magtartály, 3-4-6 méteres munkaszélesség) és a fronttartályos Turbodrill T modellek (4,0-4,5-5,0-6,0 m munkaszélességű) csúszó- vagy tárcsás vetőcsoroszlyákkal ellátott változatai minden felhasználói igényt kielégítenek.

Az osztrák Regent Plugfabrik a Seedstar gépeivel van jelen a gabonavető gépek piacán. A Seedstar RSM 300/300S típusok mechanikus – bütykös hengeres – vetési rendszerűek, csúszó- vagy ikertárcsás vetőcsoroszlyákkal ellátottak. A Seedstar RSP modellek 3,0-4,0-4,5 méter munkaszélességekben forgóborona+tömörítő henger felépítéssel magágykészítő+vető gépkombinációkat alkotnak. A pneumatikus vetési rendszerű gépkombinációk 750 literes (opcióban 1150 literes) magtartályai a két sorban (12,5 cm-es sortávolsággal) elhelyezett tárcsás vagy ikertárcsás vetőcsoroszlyákhoz továbbítják a magvakat, amelyeket (soronként) magnyomó kerekek nyomnak a nedves barázdafenékre, majd rugós-pálcasorok (rugósfogú borona tagok) zárják le a vetést. A talaj- (a magágy) előkészítését rotációs boronasor végzi el. A Regent legújabb fejlesztése a Seedstar AS 310/DS típusú mechanikus vetési rendszerű gabonavető, amelynél a vetőmagvak egy 80 fokozatú „Norton”-hajtómű segítségével juttathatók a tárcsás vetőcsoroszlyák által nyitott vetőbarázdákba.

Az olasz Sfoggia Agriculture Division s.r.l. a Kappa 3 (mechanikus vetési rendszerű), illetve a Kappa-SP (pneumatikus vetési rendszerű) gabonavető gépeit fejlesztette tovább. A K-SE bütykös hengeres adagoló szerkezettel rendelkező sorozat 2,5-3,0-3,5-4,0 méteres munkaszélességekben, míg a K-SP típusok 4,0-4,5-5,0-6,0 méteres munkaszélességekben (de 2,5 méteres szállítási szélességgel) állnak a felhasználók rendelkezésére. A Sfoggia cég a direktvető „kategóriákban” a Thesis Big típusok 2,5 és 3,0 m munkaszélességű gépeit fejlesztette tovább, megalkotva a Thesis Big Y 5000/7000/10000 jelű gabona direktvető sorozatát. A mechanikus vetőszerkezetű Thesis Big Y gépeknél (soronként) elől hullámos-élű vágótárcsák – egy hasítékot képezve – nyitják meg a vetőbarázdát, majd a csipkés tárcsás vetőcsoroszlyák segítik a vetőmagvak talajba juttatását. A Thesis Big Y gépkapcsolások 5-7 és 10 méter munkaszélességű gépei szállításkor – a gépek tartozékát képező kerekekkel – hosszirányban vontathatók.

A cseh SMS CZ s.r.o. mezőgazdasági gépgyártó részlege a Master SK S1 magágykészítő-vető gépkombinációit fejlesztette tovább, és így ma már 3,0-4,0-4,5-6,0 méter munkaszélességekkel teljes sorozatot kínál. A félig függesztett, pneumatikus vetési rendszerű gépkombinációkban a talajművelést csipkés tárcsasorok végzik, a tárcsázást rugóterhelésű simító lapok munkálják el. A 2200 v. 3000 literes űrtartalmú magtartályokból – pneumatikus úton – érkező vetőmagvakat (sík) csipkés tárcsás vetőcsoroszlyák helyezik a talajba, majd gumiabroncsos tömörítő keréksor zárja le a vetést, és a talaj felszínét rugós szárú boronafogak egyengetik el. Az egyes csipkés tárcsás vetőcsoroszlyák fajlagos terhelése 115 kg lehet. A gumiabroncsos tömörítő kerekek szállításkor járókerékként is szolgálnak. A gépkombinációk szállítási szélessége 3,0 méter, teljesítményigényük – munkaszélességtől függően – 90-170 kW közötti.

A hazai gabonavető gépfejlesztést a Sokoró Kft. által gyártott SX típusjelű – 4,8-6,0-7,5 m munkaszélességű –, pneumatikus vetési rendszerű gépek képviselik. A vetőgépek a hagyományos – szántásos – műveléssel előkészített területeken történő vetés mellett a nagyobb szármaradványokkal borított területek mulcsos vagy direkt vetésére is használhatók. A vetőgépek alapját egy futóműves, tartályos magszállító kocsi képezi, amelynek két oldalán, illetve mögötte épülnek fel a vetőegységek. A paralelogramma felfüggesztésű ikertárcsás vetőcsoroszlyák terhelése 50-200 kg között több fokozatban állítható be, így talajba „hatolásuk” – a pontos vetési mélység – még nehéz körülmények esetén is biztosított. Az ikertárcsás vetőcsoroszlyák előtt szármaradvány terelők, mögöttük – rugóterhelésű – tömörítő kerekek dolgoznak. Szállításkor a szélső vetőegységek a vonórúd mellé – előre – behajthatók, így a szállítási szélesség 3 m alatti. Az SX mulcs vetőgépek teljesítményigénye 100-180 kW közötti, a gépi magfeltöltést feltöltőcsiga segíti elő.

 

A spanyol Solá mezőgépgyártó vállalat gabonavető gépeinek fejlesztését több irányban is folytatta. Közülük is kiemelhető a hagyományos építésű, pneumatikus vetési rendszerű Neumasem A-6000/S típus, amelynél a magszállító kocsit elől helyezték el, majd mögötte (felhajtható szárnyrészekkel) a háromtagú vetőegységet építették fel. A szállításkor (hidraulikusan) felhajtható szárnyrészeket – üzem közben – járókerekek támasztják alá, biztosítva a talajfelszín megfelelő követését. A talajművelő kereten két sorban rugós szárú kapák lazítják fel a vetősávokat, majd rugós terhelésű simító lemezlapok egyengetik el a talaj felszínét. A Neumasem vetőgépen az Accord pneumatikus vetési rendszert alkalmazták, a magadagoló szerkezetek meghajtását a vetőkocsi járókerekéről dörzskerékkel biztosították, míg a magelosztó fejeket a központi magtartályban helyezték el. A 6 m munkaszélességű gépkombináció vetőcsoroszlyái – három sorban elhelyezett – vésőkések, amelyek után a talaj egyengetését rugós-pálcás boronatagok végzik. A Solá a mulcsba-vető és direktvető technológiákhoz a pneumatikus vetési rendszerű, vontatott SD-1504 és SD-1605 Discos vetőgépek különböző munkaszélességű (4,0-4,5-5,0-6,0 m) változatait ajánlja. Közülük az SD-1504 típusok vésőkéses vetőcsoroszlyákkal vannak felszerelve („Rejas” változat), az SD-1605-Discos típusoknál a vetőbarázda nyitó csipkés vágótárcsák mellett független mélységhatároló gumikerekek („Goma” változat) vagy acélkerekek (Hiero változat) lehetnek beépítve. A gépek magtartályai 4000 liter v. 7100 liter (6 m-es változat) űrtartalmúak.

A francia Sulky Burel mezőgazdasági gépgyártó a hagyományos (forgatásos) talaj-előkészítésű és a mulcs- vagy direktvető technológiákhoz is többféle gépkonstrukciót fejlesztett ki. Az új Easydrill W vetőgépek – 4 és 6 m munkaszélességű változatai – a minimális talajműveléstől a direktvetésig alkalmazhatók. A gépek 2600-3200 liter űrtartalmú magtartályaiból a Sulky központi cellás magadagolójával 1,5-400 kg/ha közötti magmennyiség vethető ki. A vetési mélység pontos betartásáról az Easydrill csipkés tárcsás maglehelyező csoroszlya rendszer gondoskodik, amelynél a vetőcsoroszlyák előtt előfutó mélységhatároló kerekek, mögöttük tömörítő-magnyomó kerekek dolgoznak. A csipkés tárcsás vetőcsoroszlyák sortávolsága 16,6 cm minden két csoroszlya vetését egy tömörítő kerék zárja le. A magtartályok nagy hasznos feltöltő nyílása gépi vagy Big-Bag zsákos magfeltöltést tesz lehetővé. A Sulky Seed Master SXG vetőkultivátorait a nagy munkaszélesség (12,2-15,2-18,3 m), a 6700-10600 literes mag-/műtrágyatartály űrtartalom és ezáltal a nagy területteljesítmény jellemzi. A késes vetőcsoroszlyák 25-30 cm-es sortávolságokban, több sorban vannak elhelyezve. A vetőkultivátorok teljesítményigénye 200-360 LE közötti, szállítási szélességük 6,05-7,15 m.

 

A svéd Väderstad-Verken AB szinte valamennyi vetőgépét talajművelő egységekkel kiegészítve gyártja. A cég gyártmánypalettáján – függesztett v. félig függesztett kivitelű – mechanikus magadagoló rendszerű, gravitációs és pneumatikus magtovábbítású, egy menetben magágykészítő és vető gépkombinációk 3-9 méter közötti munkaszélességű különböző modelljei találhatók meg. A hazai gyakorlatban a Rapid típusok a legelterjedtebbek, illetve a középkötött és kötött talajokon ezek biztosítják a nagyobb munkasebességek (12-15 km/h) esetén is a pontos magkihelyezést és az egyenletes vetési mélységet. A talaj-előkészítő egységek több alapvariációban szerelhetők a vetőegység elé: Agrilla rugósszárú kultivátor kapák; Crossboard rugózott simító kapák; Carrier enyhén kúpos tárcsalevélsor; Offset tömörítő keréksor művelő elemeinek különböző kombinációival végezhető el a vetés előtti megfelelő magágykészítés. A nagyméretű (2500-6000 literes) magtartályok, a megválasztható (3-9 m közötti) munkaszélesség, a fogazott (Ø 410 mm-es) tárcsás vetőcsoroszlyák vezérlése által biztosított pontos vetési mélység akár 15 km/h munkasebességet is lehetővé tesz, ami a nagy területteljesítményekben realizálódik. A Väderstad Rapid vetőgép kombinációkkal 0,5-600 kg/ha közötti magmennyiség kiadagolására van lehetőség, és a Combi típusváltozatoknál – a vetéssel egy menetben – műtrágyák is kijuttathatók. Új fejlesztés a pneumatikus vetési rendszerű Rapid 600S és 800S gépeken, hogy a vetési mélységet most már menet közben is lehet állítani, így ez az új megoldás („Interactive Depth Control”-nak nevezik) változó talajtípus esetén még pontosabb maglehelyezést tesz lehetővé. A Väderstad cég Spirit magágykészítő-vető gépkombinációi már teljes sorozatot képeznek a 4-6-8 és 9 méteres munkaszélességükkel. Egy új típus a Spirit vetőgépcsaládban a Spirit 600 XL, amely gépnél megoldották, hogy a traktor vezetőfülkéjéből a fél-gép lezárható – a vetés „szüneteltethető” –, így egyszerűbben alakíthatók ki a 24 méteres művelőút-sávok, valamint szabálytalan alakú táblák vetésekor vetőmag megtakarítás is elérhető. A Väderstad magágykészítő és gabonavető gépkombinációk széles választéka, azok technikai színvonala – pl. a radarérzékelős hidraulikus magadagolású Fenix vetőrendszer; az Offset tömörítőkerék elrendezés; a megválasztható művelőeszközök; a művelőút-automatika; a magfeltöltő rendszer, stb. – a kis- és nagyüzemek gyakorlati igényeit teljes körűen kielégíti.

Az osztrák Voogel & Noot cég vetőgéppalettáján az egyszerűbb mechanikus vetési rendszerű (SuperDrill) gépek mellett a pneumatikus magtovábbítású kombinált magágykészítő-vető gépek (MasterDrill) is megtalálhatók.

A csökkentett menetszámú magágykészítés és gabonavetés Vogel & Noot által gyártott gépkombinációi a TerraDrill típusjelet viselik, A függesztett TerraDrill modellek elmunkáló- és vetőegységeikkel hatékonyan valósítják meg a talaj-előkészítés – visszatömörítés – vetés – talajlezárás munkafolyamatait. A vetőágy előkészítéséről a két sorban elhelyezett – zárt csapágyazású – tárcsalevelek gondoskodnak. A tárcsasorok által átművelt – fellazított – talajréteget a 600 mm átmérőjű TerraPak hengersor vagy az 580 mm átmérőjű gumitömörítő hengersor zárhatja le. Az egymástól független, gyűrű-kialakítással összeépített TerraPak hengersor még nedvesebb talajok esetén sem ragad be. A visszatömörített talajfelszínen – ami általában szármaradványokkal is borított – a 12,5 cm sortávolságú ikertárcsás vetőcsoroszlyák között kerülnek a magvak a pneumatikus magtovábbítású vetőrendszerből a barázdába. A vetőcsoroszlyák után a soronkénti talajlezáró hengergörgők teremtik meg az optimális mag-talaj kapcsolatot, elősegítve ezzel a későbbi jó szántóföldi kelést. Több TerraDrill típusnál a pneumatikus magtovábbító rendszer – a magtartállyal együtt – az üzemeltető erőgép mellső függesztésén is elhelyezhető, és ilyen kombinációban is elvégezhető a mulcsba vetés.

Dr. Fűzy József