fbpx

Bajban lesz a napraforgónk

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 14.

Bár óriási szükség lenne az esőre, ezekben a napokban is inkább csak mutatja magát a csapadék, de nem oltja a földek szomját.

 

Már megsínylik

Tovább tart a március dereka óta tartó, sok helyen már történelminek nevezett szárazság. A 20-60 mm közötti csapadékhiányt egyre jobban megsínylik a szántóföldi növények – és nemcsak a víz nélkülözése miatt. A befejezett kukorica- és napraforgóvetések ugyan többé-kevésbé lendületesen keltek, és fejlődésnek indultak, de a napraforgó-kultúrák növényvédelme nagyon komoly probléma: a gyomirtó alapkezelések sok helyen szinte teljesen eredménytelennek bizonyultak.

 

Jön eső, de vajon mennyi…?

Ezekben a napokban több csapadékot hoz az időjárás, de messze nem annyit, amennyire szükség volna. Miután a múlt héten említést érdemlő eső nem volt, az elmúlt egyhavi csapadékösszeg az ország nagyobb részén 20 mm alatt alakul, csak délnyugaton és északkeleten van 40 mm-t meghaladó mennyiség – vagyis súlyos, 10-40 mm-es az elmaradás, sőt, 90 napot tekintve pedig többnyire 20-70 mm a hiány. A talajok felső 50 cm nedvességtartalma többnyire a kritikus 40% körül alakul, sajnos sok helyütt már ennyi sincs.

 

Most kellene a legtöbb

A szántóföldi növények közül az őszi árpa a kalászhányás, a búza a zászlósleveles fenológiai fázisban, a repce a virágzás végén jár. Fejlődésükhöz most igénylik a legtöbb vizet, de ahol a 10 mm-t sem érte el a csapadék az elmúlt két hétben, és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, ott gyengén fejlettek az állományok. A kikelt napraforgó és kukorica számára is nedvességre, mielőbb legalább 20-30 mm csapadékra lenne szükség.

forrás: OMSZ