fbpx

Regionális és globális éllovas a magyar vetőmagágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 24.

A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén, Siófokon.

Nemzetbiztonsági kérdés is

A tárcavezető beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZ) az elmúlt 30 évben mindig olyan termékeket biztosított, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági, éghajlati viszonyokat is. A miniszter kitért rá, hogy a vetőmagágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, ezért közösen kell dolgozunk azon, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot. A miniszter emlékeztetett, Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának a vetőmagját.

Sok célországba szállítunk

A tárcavezető kiemelte, a szakmai szövetség munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vetőmagkivitel stabil lábakon álljon. A búzavetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába. A napraforgó-vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett. A kukorica-vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására, amelyben számítunk a szövetség elkötelezett munkájára és nemzetközi kapcsolatrendszerére.

Öntözést, csatornafejlesztés sürget a NAK elnöke

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszédében rámutatott: mint az agrárium minden területén, a vetőmagtermesztés esetén is számos kihívással kellett szembenézni az elmúlt időszakban. A tavalyi aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növénytermesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta. Az aszály ugyanakkor ismételten rávilágított a hazai öntözésfejlesztés fontosságára, a csatornarendszerek rehabilitációjára, amelynek fejlesztése a közeljövő egyik legnagyobb közös feladata lesz. Hozzátette: a két szervezet, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége között szoros szakmai kapcsolat van, amely a közös fajtakísérletek mellett olyan fontos kérdések napirenden tartásában is megjelenik, mint például a fémzárolt vetőmaghasználat propagálása – mondta Győrffy Balázs.

Elismerések

Az 1200 tagú VSZ nevében Takács Géza elnök köszönetet mondott a partnerségért az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gabonatermesztők Szövetségével. „A megújulás és fenntarthatóság gondolkodásunk és cselekedeteink sarokköve, ugyanúgy, mint elődeinknek volt, de egyre szélesebben és átfogóbban kell értelmeznünk és iránytűként használni a komplexebbé váló világ problémáinak megoldásában. Sajnálatos módon megérkezett a legnagyobb kihívás, a klímaváltozás, amely már nem csak a jövő, hanem a jelen szakmai munkájának lépéseit is meghatározza”, hangsúlyozta Takács Géza.

Takács Géza, a Vetőmagszövetség elnöke
Takács Géza, a Vetőmagszövetség elnöke

Az ünnepi rendezvényen Nagy István agrárminiszter miniszteri jubileumi emléktáblát adott át Takács Gézának, a Vetőmag Szövetség elnökének. Ladislav Moravcsik, a Szlovák Vetőmag Szövetség elnöke elismerő oklevéllel köszönte meg Takács Gézának a közös munkát. Ezt követően Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozat elismerést adott a vetőmag szektor két köztiszteletben álló személyiségének, Salamon Ferencnek és Apjok Ferencnek.

Takács Géza (VSZ-elnök), dr. Láng László (kutató-nemesítő, VSZ-alelnök), Nagy István (agrárminiszter)
Takács Géza (VSZ-elnök), dr. Láng László (kutató-nemesítő, VSZ-alelnök), Nagy István (agrárminiszter)

Az idei Vetőmag Szövetség-díjat több évtizedes búzanemesítői és kutatói életpályája eredményeiért, a Vetőmag Szövetségben végzett kiemelkedő munkájáért és a magyar vetőmagágazat érdekében vállalt, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért dr. Láng László kapta.