fbpx

Merre mutat a kalászos-gombaölőszerek jövője?

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 15.

A BASF receptje: csávázással és állományszintű védelemmel biztosítható a lombvédelem

Speciális vetőmag csávázással enyhíthető a kora tavaszi munkacsúcs és jól időzített állománypermetezéssel biztosítható a tökéletes állományvédelem – így összegezhető a BASF júniusi rendezvényének legfőbb üzenete, amely a cég kalászos kultúrákban alkalmazott, innovatív növényvédőszereinek hatásmechanizmusát és hatékonyságát mutatta be az érdeklődő gazdáknak.

A védekezés gyenge pontjai

A BASF szekszárdi szakmai napján a szántóföldi bemutatók mellett fontos szerepet kaptak a videofilmes prezentációk, amelyek révén teljes képet kaphattunk a kísérletek tapasztalatairól. Dr. Füzi István fejlesztőmérnök a 2017/18-as szezonból elsősorban a rozsdafélék támadásait és az azokkal szemben végzett, sajnos nem mindig megfelelő védekezést elemezte. Megállapította, hogy az első védekezéseket legtöbben a kétszárcsomós állapotnál végezték el, majd a zászlóslevél kiterülése és a kalászhányás kezdete közti növényfejlettségnél a fölső levelek védelmét elhanyagolták, mivel a növényállomány egészségesnek tűnt, gyorsan fejlődött. A rozsdák azonban eközben megfertőzték a termésképződés szempontjából kulcsfontosságú, ám védtelenül hagyott fölső leveleket. Mivel a rozsdabetegségeknek 8-10 nap a lappangási idejük, a tünetek megjelenésekor még ha sokan el is kezdték a védekezést, a rozsdaborítottság már túllépte az 1%-os védekezési küszöböt. – Bár a gombaölő szerek gyógyító hatása érvényesült, a gyógyításhoz, a rozsdatelepek beszáradásához, a betegség megfékezéséhez a leghatékonyabb készítmények esetében is kell egy hét. Ennyi idő alatt nemcsak az addig lappangó tünetek tűnnek elő, hanem komoly termésveszteséggel járó károsodás következhet be a növények két fölső levelében – mondta a szakértő, aki ezért a kalászosvédelem döntő fontosságú elemének nevezte a fölső levelek preventív védelmét.

Systiva: biztonságos megelőzés


Systiva-val csávázott őszi árpa parcella


Kontrol őszi árpa parcella

Hangyel Attila fejlesztőmérnök a BASF innovatív, a korábbiaknál hatékonyabb gombaölő szeres portfoliójáról elmondta: az új megoldásoknak a gerincét a Xemium® hatóanyag adja, amely árpában és búzában hosszútávú megoldást jelent. E technológia alapja, hogy a vetőmagcsávázás során felvitt Systiva® hosszú tartamhatása miatt képes kiváltani az első, szárba szökkenés idején elvégzett lombvédelmi kezelést búzában és árpában egyaránt, mivel a csávázással felvitt hatóanyagot a növények gyökerükkel felveszik és eljuttatják a növekvő lombozatba. Így a gombák elleni védelem hatékonyabb, mert a korai lombbetegségek támadásakor a Systiva® már a növényben van, és belülről preventíven védi a növényt. Az eljárás másik nagy előnye, hogy a gazdának nem kell figyelnie arra, hogy mikor mehet ki a földre permetezni, nincs megkésett kezelés, könnyebb a munkaszervezés, jobban lehet összpontosítani a legfontosabb védekezési időpontra, a zászlóslevél védelmére.

Priaxor: védelem az állományban

Míg tehát a korai védelmet a Systiva látja el, addig az állományszintű védelmet a Priaxor® gombaölőszer vörös- és sárga rozsdák, sőt, a legfontosabb levélbetegségek ellen tanúsított kimagasló tartamhatása biztosítja. Az előbb említett felső levelek védelme érdekében a kijuttatás legoptimálisabb időpontja a zászlóslevél megjelenése állapot. A Priaxor®-ban az új hatóanyagon, a Xemium®-on felül piraklostrobin is van, amelyek egymást kiegészítve és támogatva fejtik ki hatásukat.

Szerkesztőség