fbpx

Támogatások, melyek a fűszerpaprika termesztőket segítik

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 13.

Igyekszünk megragadni minden támogatási formát, ami a termesztőknél tud lecsapódni – hangzott el a fűszerpaprika múltját, jelenét, és várható jövőjét is érintő Agrár Hungarikum kerekasztal-beszélgetésen Kalocsán, a XXXI. Paprika és Gasztrofesztivál keretében megrendezett szakmai fórumon.

„Kerekasztal-beszélgetés”
A fűszerpaprika termesztés területét érintette a témák zöme (fotó: közösségi média/Feldman Zsolt)

Több speciális, a fűszerpaprika termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az érdeklődő helyi és környékbeli gazdálkodóknak jelezte: több speciális, a fűszerpaprika termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években.

Példának a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag-és a szárítási költségeket enyhítő támogatást említette, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők.

Ennél nagyobb jelentőségűnek tekinthetőek a kertészeti ágazatok számára kiírt fejlesztési pályázatok lehetőségei – melyekben mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben -, hiszen ezek révén valósulhat meg a termelés technológiai megújítása.

Az államtitkár legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika ágazat szereplői.

Fajtanemesítés, kutatás, technológiaváltás

Abban egyetértettek a jelenlévők, hogy fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség a nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez.

Emellett a fűszerpaprika ágazatnak időről időre meg kell küzdenie a munkaerőhiánnyal és az importtal.

A versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba szerint a generációváltás fog megoldani. Az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki.

A fenntarthatóság és a klímavédelem is szóba került a konferencián, elhangzott, hogy ezen elveknek megfelelő beruházások támogathatóbbak és banki szempontból is pozitívan értékelhetőbbek lesznek.

Fűszerpaprika
A versenyképesség alapja a fűszerpaprika termesztés területén is a technológiai megújulás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A témával társlapunk, a Mezőhír bővebben foglalkozik majd a 10. lapszámban.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc