fbpx

DEUTZ-FAHR 9-es sorozat: produktivitás korlátok nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 15.

A DEUTZ-FAHR az új 9-es traktorsorozattal most még nagyobb teljesítménykategóriába lép: a három új modell 290 és 340 LE közötti és TTV fokozatmentes sebességváltóval rendelkeznek.

A traktorok kényelmesek, mind üzemanyag, mind az üzemeltetési költségek tekintetében gazdaságosak, emellett pedig stílusosak is, hiszen formatervezésük a Giugiaro Designnal együtt történt. A motorháztető letisztult, lendületes vonala, a jellegzetes fülke és a kiváló minőségű alapanyagok átfogó alkalmazása mind hozzájárulnak, hogy a legújabb DEUTZ-FAHR traktoroknak egyszerre legyen agresszív, mégis felhasználóbarát külleme. Az új modellek utolérhetetlen teljesítménye főleg olyan komoly igénybevételt jelentő munkaműveleteknél aknázható ki, mint a szántás, altalajlazítás vagy direktvetés. Megbízhatóságuk és gazdaságosságuk első osztályú, ám mindez nem megy a sokoldalúság vagy a manőverező képesség rovására.

Az erőt a DEUTZ TCD 7.8 literes ikerturbós, hathengeres motor adja, amely megfelel a Tier 4 final emissziós előírásoknak és hengerenként négy szeleppel rendelkezik. A motorok turbófeltöltősek, közbülső hűtővel rendelkeznek, a Deutz Common Rail üzemanyag-befecskendező rendszert beépített elektronika vezérli, a kipufogógáz-utókezelésről pedig SCR katalitikus átalakító és DPF gondoskodik. A nagy üzemanyagtartály révén a munkanapokat nem kell tankolással megszakítani; az új elektronikus vezérlésű hűtőrendszer a hatékonyságot alacsony fogyasztással ötvözi – ez különösen hasznos elem meleg időben végzett közúti szállításnál.

Gyors reakció, biztonságos és pontos működés: ezek a ZF Terramatic TMT 32 fokozatmentes sebességváltó főbb tulajdonságai, mellyel korábban elképzelhetetlen üzemanyag-takarékosság érhető el úgy közúton, mint szántóföldön. A 60 km/órás csúcssebesség 1,780-as, az 50 km/óra 1,480-as, a 40 km/óra 1,350-as fordulatszámon elérhető. A takarékos működéshez a háromsebességes (540E/1000/1000E) TLT-csomag is hozzájárul, mely fejlett elektrohidraulikus vezérléssel rendelkezik.

A körülmények a közúton és a szántón egyaránt hirtelen megváltozhatnak, ám az első tengely felfüggesztésének köszönhetően a 9-es sorozat futása dinamikus és nagyon kényelmes. A traktor megállítása is fontos; a PowerBrake fék a pedál kis nyomására is biztonságosan leállítja a gépet. A fékrendszer másik eleme az elektronikus parkolófék (EPB). A 60 km/órás végsebességű változat első tengelyének féktárcsái is nagyban hozzájárulnak a jó fékteljesítményhez. A hidraulikarendszer lelke egy 210 l/perc teljesítményű terhelésérzékelős, 200 bar nyomáson működő szivattyú max. 7 csatlakozóval. Ebből négy maximális teljesítménye 150 l/ perc, háromé 100 l/perc.

Mindegyik elektronikusan vezérelt, időzítővel és áramlásvezérléssel ellátott. 90 literes a hidraulika rendszer olajtartálya, amely független a sebességváltótól, így nem fenyeget az a veszély, hogy a csatlakozókba került szennyeződés gondot okoz a váltórendszerben. A hátsó emelőkarok névleges emelési kapacitás 12,000 kg. A MAXI-VISION fülke a 9-es sorozat újabb vonzó eleme. Belsejében kényelem és csend honol, a kilátás minden irányba zavartalan – utóbbi annak köszönhető, hogy a szélvédő egyetlen üveglapból áll.

A kényelemhez nagyban hozzájárulnak a csúcsminőségű alapanyagok, a csúszásmentes, mégis puha tapintású kormánykerék, illetve csillogásmentes felületű színes kijelző elhelyezése a vezetőülés mellett.

Opcionális lehetőség a 12” átmérőjű érintőképernyő (i-Monitor 2.0), az Agrosky GPS navigációs rendszer, illetve a ComforTip kezelőrendszer. A DEUTZ-FAHR számára a 9-es sorozat bemutatása fontos mérföldkövet jelent – mégpedig közvetlenül a többszörös díjnyertes 7-es sorozat bemutatója után. Nagy előrelépés ez a modern, hatékony, üzemanyag-takarékos és megbízható mezőgazdaság számára.

A DEUTZ-FAHR 9340 elnyerte a 2015-ös év „Golden Tractor for the Design” díját (Tervezésért járó aranytraktor díj), ami fontos elismerés a nagy teljesítménykategóriába tartozó DEUTZ-FAHR traktorcsaládnak. a díj különösen a leginkább ergonomikus, legfejlettebb funkciókkal rendelkező és legstílusosabb mezőgazdasági megoldások elismerésére szolgál.

http://www.dorker.hu