fbpx

XXI. Agroker Nap

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 09.

Kovács Károly, az Agroker Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója megnyitójában elmondta, hogy az Agroker Holding több mint 50 éve megbízható partnere több ezer gazdálkodónak Kelet-Magyarországon. Véleménye szerint döntő befolyással bír ezen időszak, hiszen a tavaszi munkáktól sokban függ az év jó termése, minden újrakezdődik, megújul a természet, mozgásba lendül a mezőgazdaság, elindulnak a gépek és a gazdák felkészülnek az idei kihívásokra. A társaság támogatja partnereit szakmai tanácsokkal, a vezető mezőgazdasági cégek kiállításával, kihagyhatatlan akciókkal és színes eseményekkel. Ezen szakmai nap is a fenti célokat szolgálja, az érdeklődők egy helyen tekinthetik meg a technikai újdonságokat, megismerhetik a gazdálkodó szakma legjelesebb szereplőinek újdonságait és mindeközben színes programokon családilag kikapcsolódhatnak.

Dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ elnöke (Újfehértói Kutató Állomás) széleskörű előadást tartott a magyar gyümölcstermesztők problémáiról, ismertette a kertészeti ágazat újdonságait, lehetőségeit. Nagyon kevés új ültetvény létesült az elmúlt időszakban, az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent a gyümölcstermelő terület Magyarországon. Míg a 90-es években sok kicsi ültetvény volt a jellemző, ezek a gazdálkodók, úgy tűnik mára felhagytak a termesztéssel, valószínű nem volt elég tőkéjük, hogy olyan modern eszközökbe ruházzanak be, mellyel kivédhették volna az időjárási anomáliákat. Az új költségvetési ciklusban előreláthatóan az alma-és gyümölcstermesztés jövője jobb lesz.

„Remélhetőleg 2015-ben is lesz oly gazdálkodó, aki kedvet kap almást telepíteni.”

Az új 7 éves pályázati kiírás nagy valószínűséggel plusz támogatással fogja preferálni azokat a termőtájakat, amikben már egy-egy gyümölcskultúra termesztése nagy felületen régóta zajlik. Szabolcs ilyen szinten kiemelkedő, hiszen itt van az ország gyümölcstermő területének 50%-a, almából pedig 60%. A 90-es évek végén történő telepítéseknek köszönhetően ez az arány fent is marad, tehát ahol van hagyománya egy kultúrának, ott az emberek megtanulták a termesztés csínját-bínját. Emellett a kormány is látja, hogy a kertészeti ágazat nagy foglalkoztatásra képes, jelenleg ezen ágazat látszik megoldást kínálni arra a problémára, hogy a vidéki lakosság helyben maradjon. Azért is komoly lehetőség ez a 7 éves ciklus, mert itt nem egy évre terveznek előre a termelők, így ha valaki bead egy komplex pályázatot, nem lesznek időkorlátok szabva.

2014 a megújulás éve

Az idei kereskedelmi ajánlatokról és magáról a vállalatról Pintér István, az Agroker Holding Zrt. kereskedelmi igazgatója beszélt. A vállalat egy összetett csoport, legnagyobb tagja az almafeldolgozást végző Eszat Kft., mely az országos iparialma-feldolgozó kapacitás tíz százalékát adja.

Az Agroker Holding Zrt. az elmúlt 3 évben 2,5-szeresére növelte árbevételét, ez 2013-ban közel 13 milliárd, mellyel a top100 listában a 17. helyen állnak, az agrárkereskedelemmel foglalkozó megyei vállalatok közül az elsők, összességében pedig Kelet-Magyarország legnagyobb vállalkozásai közé tartoznak. A félszáz évre visszatekintő cég sikeresen ötvözi a tradíciót a modernitással. Fő profiljába a mezőgazdasági gépek, az alkatrészek, a kenőanyagok, a műtrágyák, a növényvédő szerek, a vetőmagok és a termények kis- és nagykereskedelme tartozik. Az idei évben az új arculatot egy még teljesebb gépkínálattal ötvözik, így reményeik szerint a sikeres periódus tovább folytatódik.

Az előadásokat követve, bemutatkozott a társaság két nagy márkájának képviselője, Johann Gram, az Austro Diesel GmbH kereskedelmi vezetője, és Fekete Zoltán marketing vezető a Belarus Tarktor Kft.-től. Mindketten megköszönték a kiváló együttműködést az Agrokerrel, és bíznak a további közös sikerekben.

Az Agroker Holding Zrt. tartalmas, bőséges programkínálata hallatán, minden gazda számára bizonyossá vált, hogy a számtalan gép, növényvédő szer, és rengeteg újdonság mellé bizony el kell fogadniuk azt a tényt, hogy a gyümölcsöző jutalmat akkor kapják, ha okosan gondolkodnak, és keményen dolgoznak.