fbpx

Cereals 2018 – Gabonatermesztési szántóföldi bemutató

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 14.

Minden év június első felében, az Egyesült Királyságban rendezik meg a „Cereals” rendezvényt, a legnagyobb gabona-termesztéstechnológiai és agrotechnikai szántóföldi bemutatót: a 2018. évi eseményt a kelet-angliai, Duxford közeli Chrishall Grange gazdaság területén tartották. A szántóföldi bemutatón közel 400 cég (mezőgépgyártók, növénynemesítők, szaporítóanyag-termelők, növényvédő szer-, valamint műtrágyagyártók és forgalmazók stb.) tárta az agrárszakemberek és a nagyközönség elé az innovációs gyártmányait, termékeit és terményeit. A kétnapos szántóföldi bemutatót mintegy 18 ezer gazdálkodó és érdeklődő kereste fel.

Innováció a bemutató lebonyolításában is

Az idei évtől a bemutató lebonyolítását a nagy hagyományokkal rendelkező, „jónevű” Comexposium Haymarket Exhibitions Ltd. vette át. A rendezvényszervező a bemutató lebonyolításában több olyan újdonságot alkalmazott, amelyek mindegyike a látogatók szakmai kiszolgálását segítette. A szervező cég új logót tervezett a bemutatóhoz, a kiállítók részére pedig tematikus elhelyezést biztosított, a bemutatandó innovációknak megfelelően külön agronómiai, gépesítési, permetezéstechnikai, üzleti és gazdálkodástechnológiai „zónákat” hozott létre.

Az összességében mintegy 64 hektáros bemutató téglalap alakú területét három ingyenes parkolóból, az átlósan elhelyezett északi és déli bejáratokon közelíthették meg a látogatók. Az úgynevezett „Innovation Entrances” bejáratoknál az érkező látogatók térképes és bemutatótáblás segítséget kaphattak arról, hogyan kereshetik fel a szakmai érdeklődésüknek megfelelő újdonságok helyszíneit. A látogatók a bemutató területet hosszirányban három „sétányon”, keresztirányban pedig kilenc szervizúton keresztül járhatták be.

A szántóföldi bemutató területén nemcsak gabonatermelési technológiákat és technikákat láthattak az érdeklődők, hanem a vezető brit növénytermesztési szakmai szervezetek (AHDB, NFU, NIAB stb.) által szervezett különböző kísérőrendezvényeket, szakmai szemináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket, fórumokat is. A programokat továbbá gyakorlati gépdemonstrációk is színesítették.

Középpontban az „Agronómiai Zóna”

A bemutató és a rendezvény középpontjában az „Agronómiai Zóna” állt, amely a teljes bemutató terület több mint negyedét foglalta el: itt 23 cég – mint a Down, a DuPont Pioneer, a KWS vagy a Syngenta – különböző szántóföldi növényfajainak 120-nál is több fajtakísérleti parcelláit, talajművelési, tápanyag-utánpótlási és gyomirtási kísérleteinek hatásait tanulmányozhatták az érdeklődők.

Az idei év újdonsága volt az is, hogy szakértő vezetők biztosításával, naponta négy csoportban lehetőség nyílott a gabona és olajos magvak új fajtáinak és fajtajelöltjeinek a megtekintésére, a különböző talajművelési és gyomirtási technikák összehasonlítására, valamint a legújabb növényvédő szerek megismerésére.

Az Agronómiai Zónán belül szakmai érdekességekkel is találkozhattak a látogatók:

  • „Hands Free Hectare” projekt: őszi árpa betakarítása robottechnikára átalakított kombájnnal,
  • „Soil pit”: 20 m × 4 m × 1,5 m mély átjárható talajgödör a talajélet tanulmányozására,
  • „Drone Zone”: drónok röptetése 24 m × 12 m × 4 mmagas dróthálóval elzárt ketrecben, stb.

Újszerű szemináriumi viták,szakmai fórumok

Szintén az Agronómiai Zónában, kettő konferenciasátorban interaktív fórumokon cserélhettek véleményt a szakemberek és a gazdálkodók. A jelenlévők számára egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy a közeljövőben a brit mezőgazdaságnak soha nem látott változásokkal kell szembenéznie: a Brexit, a vegyi anyagok felhasználására vonatkozó korlátozások, a mezőgazdasági támogatások elmaradása, az innovációk felgyorsításának lehetőségei, stb. mind-mind bizonytalanná teszik a gabonafélék termesztésének jövedelmezőségét. Ezeket a kérdéseket is feszegették azok a „provokatív” című előadások és szakmai viták, amelyekből csak néhány címet említünk: „Felkészülés a jövőre – az ellátási-lánc jövője a támogatások nélkül”, „Mennyire rugalmas az Ön vállalkozása?”, „A mezőgazdasági munkaerőpiac dilemmái” stb. A bemutató két napja alatt 7-7 szemináriumon és szakmai fórumon keresték a témákra és a kérdésekre a válaszokat az érdeklődők.

Syngenta Sprays & Sprayers Arena a permetezéstechnika „szerelmeseinek”

A Cereals bemutatók legnagyobb „látványosságát” minden évben a Syngenta által szponzorált Sprays & Sprayers Arena-ban felvonultatott permetezőgépek jelentik. Így volt ez az idén is, hiszen a mintegy 8 hektáros bemutató területen szinte a teljes európai permetezőgép kínálatot (18 gyártó cég gépeit) láthatták a permetezéstechnika „szerelmesei”.

A permetezőgépek működés közben mutatkoztak be, de csak tiszta vizet permeteztek az őszi búza állományra. A gyakorlati gépbemutatókon naponta kétszer – öt csoportban, forgószínpad szerűen – vonultak fel a permetezők. A sort a 3000 liternél nagyobb tartállyal rendelkező önjáró „monstrumok” nyitották, őket a függesztett, majd a vontatott permetezőgépek követték, végül a légrásegítéses, illetve a 3000 liter tartálytérfogat alatti önjáró permetezők zárták.

Gyakorlati gépbemutatók takarmánykeverékek direktvetésével

A bemutatótér melletti mintegy 8 hektáros területen egy olasz (Ma/Ag SSP60 TRC) és négy brit (Claydon T4 Hybrid Drill, Cousins of Emmneth V-form Drill, Dale Drills Eco-S és Sim-Tech T-Sem 300A) gabona direktvetőgéppel, négyféle Kings takarmánykeverék felhasználásával felülvetéseket láthattak az érdeklődők. Egy másik területen a Claydon és a Brock&Sons cégek a talajművelő és gabonavető gépeiből rendeztek mozgó gépbemutatókat.

A teljes Cereals bemutatón és annak gépkiállítási részén is a hazai brit cégek álltak többségben, de mellettük az európai nagy mezőgépgyártó vállalatok, azok Egyesült Királyságbeli leányvállalataik vagy a márkakereskedéseik révén szinte kivétel nélkül képviseltették magukat.

Sok olyan gépet láthattak az érdeklődők, amelyek a tavalyi AGRITECHNICA után most először jelentek meg a szigetországban. A bemutatón bemutatkoztak még a betakarítás utáni (post harvest) terménykezelés, tisztítás, szárítás, szellőztetés és tárolás gépei és berendezései (27 kiállító hozta el ilyen újdonságait) is, valamint a több mint száz kiállítónál választ kaphattak az érdeklődők a termesztéstechnológiai innovációkkal vagy a banki hitelfinanszírozással kapcsolatos kérdéseikre is.

Dr. Fűzy József