fbpx

„Makó Szabolcs Növényvédelmi Tanácskozások”

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 21.

Egyre nagyobb a rezisztens szőlőfajták jelentősége

Idén is megrendezték a balatonboglári szőlőtermesztéshez kapcsolódóan a növényvédelmi tanácskozást és technológiai bemutatót, ahol a teljes növényvédelmi technológiai megoldás mellett a tápanyag-utánpótlásról is szó esett.

Rezisztens fajták a nagyobb termésbiztonságért

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb jelentőségű a rezisztens fajták megválasztása a szőlőtermesztésben is. A szőlő rezisztenciája vertikális és horizontális lehet: a vertikális csak egy betegséggel szemben, viszont igen jól ellenáll. A horizontális rezisztencia esetén a fajta több betegséggel szemben ellenálló, viszont alacsonyabb szinten – tudtuk meg Dr. Hajdu Edit, a mezőgazdasági tudomány kandidátusának előadásából.

Hazánkban Teleki Zsigmond és Teleki Sándor villányi nemesítők kezdték el a rezisztencia-nemesítést: filoxérával szemben rezisztens alanyokat állítottak elő, de létrehoztak a talaj magas mésztartalmát tűrő egyedeket is.

Az első hazai ellenálló borszőlőfajtánk a Zalagyöngye, amit Csizmazia Darab József állított elő: nevéhez fűződik a Göcseji zamatos, az Aletta, a Bianca, a Vértes csillaga, a Medina és a Nero fajta is.

A rezisztens fajtákról több borász is mondja, hogy a termésbiztonságuk jó, viszont a boruk minősége megkérdőjelezhető. Dr. Hajdu Edit szerint a rezisztens fajtákkal vegyszermentesen, nagy termésbiztonsággal termeszthetünk szőlőt, amiből reduktív borkezeléssel a mindennapok finom bora és must is készíthető.

Szőlővédelmi technológiai kísérletek

Amennyiben nem rezisztens fajtával dolgozunk, a kémiai növényvédelemre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A VitiCOOP Kft. ültetvényein található kísérleti parcellák bejárásakor a növényvédelmi cégek képviselői az idei év tanulságára, a fekete rothadásra és a peronoszpórára, valamint a szerkivonásokra is fókuszáltak.

Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. képviselője az összetett hatásmechanizmuson alapuló Goemar BM-86 biostimulátor és növénykondicionáló készítményüket emelte ki, melynek hatóanyagai növelik a gyökérrendszer aktivitását, s elősegítik a tápanyag eljutását a növény növekedési zónáiba, a virágzathoz, illetve a fiatal bogyókhoz. Használatával kapcsolatos tapasztalat, hogy a fürtök habitusában és súlyában is mérhető a készítmény hatékonysága.

A Syngenta Magyarország Kft. kertészeti területi képviselője arról számolt be, hogy cégük az idei évben újított a technológiájukon, például a Dynali gombaölőszer időzítését egy fordulóval korábbra hozta. Ennek oka, hogy a Dynali a szőlőlisztharmat mellett kimagasló hatékonysággal rendelkezik a feketerothadás és az orbánc ellen is, aminek kórokozója elsősorban májusban fertőz.

A Bayer Crop Science szőlőlisztharmat ellen főként felszívódó készítményeket ajánl. Kutatásaik és fejlesztéseik új hatóanyagcsoport megjelenését tették lehetővé: az SDHI fungicidek ma a legnagyobb hatékonyságot biztosítják lisztharmat ellen, de dózis függvényében, virágzás időszakában a Luna® Experience a szürkepenész ellen is kiváló.

A Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke lisztharmatra a Diadem® Q és Domark® 10 EC, peronoszpóra ellen a Sidecar® F és Kupfer Fusilan® WG és Moximate® 725 WG készítményüket ajánlotta. Emellett megemlítette napégés ellen a Prosilicon folyékony naptejet, valamint a Wuxal® Ascofol, és Wuxal® Boron Plus lombtrágyákat és az Azospeed® folyékony, lombra juttatható fejtrágyát is.

A Jeli-2000 Kft. kínálatában található Csöpp Mix lombtrágyacsalád tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít minden növénykultúrának: szakszerű használatukkal növekszik a hozam, s javul a minőség.

Aki a szőlő mechanikus gyomirtását részesíti előnyben, a gyakorlatban is láthatta a Győri Agroker Zrt. által forgalmazott kiváló minőségű, cseh gyártmányú OSTRATICKY soraljművelő és talajmaró munkaeszközöket: ezek a gépek nagy hatékonysággal lépnek fel a korábban említett betyárkóró ellen, de jól jönnek az oly gyakori a szerkivonások idején is.

Csomor Zsolt

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak