fbpx

Ott sincs az másképp: föld nélkül próbálkoznak az állattartók

Írta: Sándor Ildikó - 2017 december 11.

Szarvasmarhatelepen vizsgáztak a homlokrakodók

A vajdasági Óbecsén tartotta első gépbemutatóját a lengyeltóti FF-Agro Kft., méghozzá egy szarvasmarhatartó-telepet választott helyszínnek, hiszen a homlokrakodóknak ott mindig akad feladat.


Fóliázott bála-fogó

Tehenészet a szomszédban

Vasa Dzigurski a vajdasági Óbecsén gazdálkodik már 17 éve. Ami akkor egy tehénnel kezdődött, az mára 300 tehenet, évi 800.000 liter tejet, 45.000 tonna húst és nem utolsó sorban 200.000 tonna értékesített trágyát jelent. Ez utóbbi csak részben jó hír, hisz ezekből a számokból nemcsak egy jó tenyészet, hanem a kevés szántóföldi terület is következik. A közel 150 hektárt művelő vajdasági gazda saját területe ráadásul csak 8 hektár, aminek gyarapítására nincs is esély a közeljövőben. A legnagyobb probléma azonban nem ez. „A globalizáció Szerbiát sem kíméli, így a nagy farmok árnyékából a kis családi gazdaságok, üzemek lassan el fognak tűnni. Míg jelenleg 10.000 tejtermelő van, ez néhány éven belül 500-ra is lecsökkenhet” – foglalta össze a nem túl bíztató jövőt Vasa Dzigurski, aki a regionális állattenyésztő szövetség elnöke is egyben.

„A fő profil továbbra is a traktorra szerelhető homlokrakodók és azok munkaeszközei, valamint a teleszkópos rakodókra szerelhető munkaeszközök gyártása Lengyeltótiban” – kezdte a már jól ismert Ferro-Flex rakodók bemutatását Cserepes Zoltán, az FF-Agro Kft. ügyvezetője. Az ismert 1800-as rakodócsaládot is továbbfejlesztette a magyar gyártó, a vajdasági bemutatóra a távolság és a köztünk lévő határ miatt viszont „csak” a közelben már aktívan dolgozó gépeket mutatták be. Az érdeklődés ennek ellenére nagyon nagy volt, hisz a magyar kormány 50 milliárd forintos anyagi támogatásának köszönhetően kiírt gazdaságfejlesztési célú pályázatok célja épp a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások erősítése. A gazdák pedig nyitottak a beruházásokra.


Most teleszkópos rakodón mutatkozott be az a silóblokk vágó, aminek gyors terjedésére számít a gyártó és a szerbiai forgalmazó egyaránt. Ahogy egyik helyi gazdálkodó fogalmazott: „de sok talicskázástól megment ez majd minket!”


A rakodókanál nemcsak az építőiparban bizonyít. Állattartó-telepeken nélkülözhetetlen.

Az idei AGROmashEXPO óta több, mint 110 db FF 1800-as talált gazdára, és a legújabb rakodók már még modernebb, könnyebb kivitelben készülnek. Az Óbecsén bemutatott rakodók pedig kimondottan a 80-100 LE-s traktorkategória részére készültek, így a Belarus, az MTZ vagy Hattat tulajdonosok hamar felkapják a fejüket az egyébként jó árfekvésű rakodók láttán.

A lengyeltóti gépgyártó a bemutatott eszközökön túl homlokrakodókat, azokhoz többfunkciós eszközöket, kanalakat, bálamarkolókat, rendezőket, zsákemelőket, valamint ezekhez alkatrészeket is kínál.

Maradt még kérdése? +36-30-632-5904