fbpx

Fagymentes ültetvény? Így lehetséges!

Írta: - 2017 december 11.

Köd-Sárkány, Köd-Gomba: óriási az érdeklődés a magyar találmányra

Több mint 30 milliárd forint a tétje annak a küzdelemnek, amelyben a virág- és gyümölcstermesztő ültetvénytulajdonosok vívnak minden évben a tavaszi fagyokkal. Óriási segítség számukra, hogy megszületett az a hazai fejlesztésű technológia, amely külföldi konkurenseinél is hatékonyabban és kedvezőbb áron vethető be a küzdelemben – íme, a Dolina Kft. Köd-Sárkány és Köd-Gomba nevű kazánjai!

Óriási a kár – hatalmas az ötlet

Csak a múlt évben több mint 31 milliárd forintot vett ki a gazdák – virág- és gyümölcstermesztők, szőlészek – zsebéből az április-májusi hideg, amely bő 40 ezer hektáron vitte el a termés negyedét-harmadát. A fagy károkozó hatása annál nagyobb, minél szárazabb a levegő – és fordítva: a magasabb páratartalom segíthet még a hidegebb időjárásban is elkerülni a kártételt.

A Köd-Sárkány

Ebből indult ki az Albertirsán és Perkupán mezőgazdasági gépek-gépalkatrészek, illetve biomassza-kazánok gyártásával foglalkozó Dolina Kft., amikor kifejlesztette első, vontatott, két méretben kapható szalmabálás kazánját, a Köd-Sárkányt. A technológia működési elve egyszerű: a kazánban elégetett fa vagy más biomassza-alapanyag forró füstgázát szívja a ventilátor, majd ez a 60-65 fokos égéshő távozik a kifúvónál, amely e meleg füstöt két oldalra, 30-30 méteres távolságban, porlasztott víz párájával együtt fújja ki a védendő ültetvény terébe. A technológia hatékonyabb és olcsóbb, mint a füstöléses, olajosrongyos, parafin-fáklyás vagy öntözéses-permetezéses próbálkozások, mert mindenütt alkalmazható, gépesített és minden korábbinál takarékosabb megoldást biztosít – vázolta az Agrárágazatnak Glattfelder Béla (elnök, Nemzeti Biomassza Szövetség). A neves agrárszakember közlése szerint a nettó 3 milliós berendezésre olyan jelentős igény mutatkozik, hogy máris jövő márciusig betáblázott a megrendelések tömege, s máris komoly export-kilátásokkal kecsegtet a magyar innováció.

Köd-Gomba: kisebb ültetvényen hatékony

Időközben azonban elkészült a Köd-Sárkány kistestvére: a kisebb parcellákon, kertekben és csakis hasított tűzifával üzemeltethető Köd-Gomba. Míg a Köd-Sárkány egy 300 kg-os körbálával durván 8-10 hektár fagyvédelmére alkalmas, addig a Köd-Gomba 2800-3000 négyzetmétert véd meg. Emellett a Köd-Gomba nem vontatott, hanem telepített üzemelésű: a kisebb kertekben gyümölcsfák, szőlő- és szamócaültetvények, facsemeték tavaszi fagyvédelmét körülbelül 35 kiló hasított tűzifával biztosítja. Azon gazdaságok, amelyek nagyobb területen vetik be, ott többet telepítenek az adott táblán – például a kiterjedtebb jéghálórendszer alá. A Köd-Gomba víztartálya 100 liter, amely hozzávetőlegesen és az aktuális helyzettől függően átlag 3 órára elegendő.

Vonzó, indokolt hazai fejlesztés

Farkas László, a Dolina Kft. ügyvezetője (képünkön) lapunknak hangsúlyozta: a Köd-Gomba – akárcsak a Köd-Sárkány – olcsóbb fagyvédelmet tesz lehetővé, kevesebb fenntartást, karbantartást igényel, és hatékonyabb, mint bármely más fagyvédelmi megoldás. Azt pedig minden gazda tudja, hogy a megelőző védekezéssel mindig jobban jár, olcsóbban jön ki, mint amennyi az a kár, amit a fagy okoz, ha elviszi a termés egészét vagy nagy részét…

Dolina Kft.

2730 Albertirsa

Tel.:/fax: +36 53/371-368, Tel.: +36 53/370-255

http://www.dolinakft.hu, E-mail: [email protected]