Szalmatrágyázás, avagy nyári mikrobiológiai tarlókezelés

A nyári aratást követően a felvett tápelemek és a megkötött széndioxid szerves növényi maradék (ún. biomassza-trágya) formájában visszamarad a termőtalajon, aminek a legjobb, ha a talajba keverve visszakerül, kiegészülve a levegő széndioxidjából készült szerves anyaggal. Tehát a talaj szerkezetét és minőségét javító, a termőterület értékét növelő nyersanyagként kell tekintenünk a tarlómaradványokra.

A szántóföldeken az idén is betakarításra kerülő pl. 5 tonna búza szemtermés mellett kb. 6-9 tonna szalma-trágya termelődik egy hektárnyi termőterületen, aminek be kell kerülnie a talajba. Ennek a nagy tömegű szervesanyagnak a feldolgozását a talaj élőlényei, elsősorban a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) végzik, de a megfelelő s irányított „feldolgozásához” alkalmazni kell a BactoFil CELL cellulózbontót, amely az intenzív tarlóbontáshoz szükséges és a folyamat megnövekedett N-igényét biztosító speciális törzseket is tartalmaz. A BactoFil CELL használatával az elhalt növényi szövetekben tárolt tápelemek szerves kötésben feltáródnak, és a következő kultúra rendelkezésére állnak (táphumusz).

Az AGRO.bio demo farm projektjében vizsgáltuk, hogy a BactoFil Cell tarlóbontó készítmény alkalmazásával az utóveteményben miként jelentkezik a feltárt tápanyagok hatása a növényi zöldtömeg növekedésében a kezeletlen kontrollhoz (100%) képest. Az AGRO.bio kardoskúti demo farmján, napraforgó szármaradványainak kezelése után az utóvetemény őszi búzában végzett értékelés 2018-ban szintén pozitív eredményt mutatott a kezeletlen kontroll területhez (100%) képest: A BactoFil Cell cellulózbontóbontót közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

További információ: www.agrobio.hu

 


agro.bio baktérium biomassza gomba készítmény lémennyiség mikrobiológia talaj tarlóbontó termőtalaj