Systiva® – Az első vetőmagra csávázott kalászos lombvédelmi kezelés

A gazdálkodóknak sok mindenhez kell érteniük. Összetett munkafolyamatokat irányítanak, gyakran egyidejűleg több feladatot is meg kell oldaniuk. Elsősorban a növények termesztéséhez, a növényvédelemhez kell érteni, és a napi munkákat kell minél hatékonyabban megszervezni. Az időjárást is folyamatosan figyelni kell, és ennek megfelelően szükséges változtatni a munkálatokon. Természetesen fő cél a jövedelmező termesztés, ennek érdekében elvárás a költségek optimalizálása, a bevételek maximalizálása. Nem utolsó sorban pedig érdemes odafigyelni, hogy mindez minél kisebb környezeti terheléssel járjon.

Ebben nyújt segítséget a BASF egyedülálló kalászos technológiája, a Systiva® csávázószer, amely egy vetőmagra felvitt lombvédelmi gombaölőszeres kezelés.

A készítmény kedvező vízoldékonysággal bír, a talajnedvesség hatására leoldódik a vetőmag felülétéről, a mag körül helyezkedik el, nem mosódik le, és a növény gyökerén keresztül folyamatosan felveszi azt. A lombvédelmi kezeléssel ellentétben a Systiva® akadálytalanul jut be a növénybe, és hatóanyaga – a Xemium® (fluxapiroxad) – kiemelkedő mobilitásának köszönhetően gyorsan szétáramlik, a gabona minden részébe eljut, nem hagy növényi részt védelem nélkül. Így a Systiva® belülről, preventíven véd a kalászosok korai lombbetegsége, a szeptória, a lisztharmat, a rozsdafélék, a hálózatos levélfoltosság, és ramulária ellen egyaránt. Ez az alapja, hogy a Systiva-val csávázott állomány esetén nincs szükség az első indokolt korai fungicides állománykezelésre.

Mivel a korai – általában a kora tavaszi – gombaölőszeres lombvédelem elhagyható, erre nem kell külön figyelmet fordítani, így a tavaszi munkaszervezés könnyebb, a rendelkezésre álló gépkapacitás és idő jobban kihasználható. Egyszerre kevesebb terméket kell kipermetezni, ezért kisebb a fitotoxicitás veszélye. Időjárásfüggetlen technológia, csapadékos tavaszon is biztosított a lombvédelem, a gyomirtás a gyomok állapotához igazítható, nem lesz taposási kár.

Beled, 2019. május 8., zászlóslevél kiterülése, lisztharmat fertőzés

Hagyományos csávázószerrel csávázott

Systiva® + hagyományos csávázószerrel csávázott

A készítmény számos, hazánkban fontos talajból és vetőmagból támadó kórokozó ellen is hatásos, azonban a teljeskörű védelem miatt javasolt hagyományos gombaölőszeres csávázószerrel kombinációban együtt a vetőmagra felvinni. Partnernek javasoljuk a Premis® 25 FS (25 g/l tritikonazol) csávázószer használatát. Systiva®-val egymást kiegészítve a legfontosabb csíra és magbetegségek ellen hatékony. Systiva® Komplett csomagban a Premis® ingyen elérhető, így a technológiának kedvezőbb a hektár költsége, a Systiva® mellé nem szükséges külön kiegészítő partnert beszerezni.

A Systiva® ajánlott dózisa búzában 1,0 l/t, árpában 0,75 l/t, a Premis® adagja 1,5 l/t az összes kalászos növényben.

A Systiva® használatával célunk a korai lombvédelmi kezelés leváltása, ezért hektárköltsége a levélre kijuttatott gombaölőszerek költségszintjén található. Ezen felül sok esetben a tavaszi kijuttatási költséget is megspórolhatjuk (például őszi gyomirtás) illetve a Systiva® Komplett csomag vásárlása esetén nem kell számolni a gombaölőszeres csávázószer költségével.

Kurtz György, BASF Hungária Kft.


basf csávázószer gyomirtás kalászos lombvédelem