fbpx

Enyhe tél – VM: többségében jó állapotban vannak az őszi vetések

Írta: - 2014 január 17.

Enyhe tél - VM: többségében jó állapotban vannak az őszi vetésekBudapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) – A szokatlanul meleg időjárás ellenére is jó állapotban vannak az őszi vetések, például az őszi kalászos-gabonák és az őszi káposztarepce – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint az őszi vetések többségében jó állapotban, kellően megerősödve mentek a télbe. Ezt a december elején elvégzett állapotminősítés is alátámasztotta. Eddig a növények jól teleltek, erőteljes növekedésűek, jelenleg jó állapotban vannak. Egyes területeken azonban a téli csapadékhiány jelei már mutatkoznak.

A kertészeti kultúrák esetében továbbra is változatlanul fennáll azonban annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi időszak idő előtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszantartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szőlő-, és gyümölcsültetvényekben.

Mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti kultúrák esetében számolni kell azzal, hogy a szokatlanul enyhe időjárás következtében jelentősen megnőhet a kórokozók és kártevők áttelelésének, felszaporodásának veszélye. Ez a későbbiek során fokozott kockázati tényezőt jelenthetnek. Ezért a kártevők elleni védekezésre is fel kell készülniük a gazdáknak.

Január harmadik hetében is tovább tart az országszerte szokatlan enyhe szinte tavasziassá vált időjárás. A hajnali órákban csak ritkán csökkent fagypont alá a hőmérséklet, a napi maximum pedig egyes helyeken több esetben is 10-15 Celsius-fok között alakult. Az elmúlt 30 napban eddig lehullott csapadék mennyisége mintegy 1-24 milliméter, az országos pedig a sokéves átlag alatt maradt, mintegy 50 milliméter körül alakult.

MTI 2014. január 16.