fbpx

Nébih: 34 millió forintnyi bírság a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Írta: - 2014 január 17.

Nébih: 34 millió forintnyi bírság a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésenBudapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) – Országszerte csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés hat hete alatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Az ellenőrök, akik elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálták, 108-szor figyelmeztettek, 310 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, összesen mintegy 34 millió forint értékben. Majdnem kétszáz tonna élelmiszert kivontak a forgalomból.

A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.

Vizsgálták a hús és húskészítmények, az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, a zöldség-gyümölcs forgalmazást, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátókat, és az élőállat szállításokat. A vizsgálandó termékek között kiemelten kezelték a friss húst, a halat, a füstölt húskészítményeket, a virsliket, a borokat, a pezsgőket, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

A szakemberek országosan 7438 ellenőrzés végeztek, 1035 élelmiszer előállító helyen, 3729 esetben pedig az élelmiszer-forgalmazásban, továbbá 931 vendéglátóhelyen és 1743 állatszállítmánynál. Az ellenőrök megvizsgáltak több mint 40 ezer belföldi és külföldi élelmiszer tételt. Ebből 1,7 százalékot, azaz 198,5 tonnát vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzéseken során 108 alkalommal figyelmeztetéssel, 310 esetben pedig bírságoltak – mintegy 34 millió forint értékben – az ellenőrök.

Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok még folynak – olvasható a tájékoztatásban.

MTI 2014. január 16.