fbpx

Értékesíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tartalék telepítési jogot

Írta: - 2014 január 17.

Értékesíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tartalék telepítési jogotBudapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) – Az ágazat szereplőitől érkező megkeresések alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége úgy döntött, hogy a kezelésében lévő tartalék telepítési jogot, 1100 hektárt, felhívás útján értékesíti februárban – közölte a HNT csütörtökön az MTI-vel.

A telepítési jogtartalékot kezelő HNT főtitkára, Bodnár Péter az MTI-nek elmondta: a telepítési jogra irányuló kérelmeket az azt igénylők a területileg illetékes hegybíróhoz nyújthatják be február közepétől. Egy hektárért a gazdálkodóknak maximum hektáronként 150 ezer forintot kell fizetniük. De a szóban forgó összeg különböző – szakmai – szempontok alapján csökkenthető.

A HNT tájékoztatása emlékeztet rá: kizárólag a fiatal mezőgazdasági termelők számára a HNT a múlt év novemberében már megnyitotta a telepítési jogtartalékot. Az ingyenesen igényelhető vagyoni értékű jogra, várakozáson felüli mértékben érkeztek igények. Ezt a HNT teljes mértékben ki tudta elégíteni. A felhívás nyomán a kérelmezők részére összesen 100 hektár újratelepítési jogot biztosított a HNT, így 100 hektár korszerű ültetvény telepítése valósulhat meg a közeljövőben.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöksége felhívja a kérelmezők figyelmét arra, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő minősítéssel rendelkező hegyközségi tagok továbbra is ingyenesen igényelhetnek telepítési jogot – olvasható a tájékoztatásban.

Magyarországon a művelt szőlőterület nagysága 65 ezer hektár a HNT adatai szerint.

MTI 2014. január 16.