fbpx

A világ legbüdösebb gyümölcse nagyon egészséges

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 14.

Létezik egy gyümölcs, ami olyannyira büdös, hogy kitiltották az éttermekből, de nem lehet felszállni vele a tömegközlekedési eszközökre sem. Ez a gyümölcs nem más, mint a durián.

 

A durián eredeti előfordulási területe Indonézia szigetvilága, Napjainkban már több szigeten is megtalálható, mivel Ausztrália északi és északkeleti, valamint Ázsia déli és délkeleti részeire is betelepítették. A durián Indiában, Thaiföldön, a Maláj-félszigeten is megél, de Afrika keleti részén, valamint Dél- és Közép-Amerikában egyaránt termesztik.

A durián a természetben akár 45 méter magasra is megnőhet, termesztett változatai viszont csak a 10-15 méteres magasságot érhetik el. A durián kérge sötétvöröses barna, levele elliptikus vagy lándzsás, 10-15 centiméter hosszú, 3-5 centiméter széles, papírszerű tapintású. Felső része sima, az alsón viszont számos pikkelyke érezhető.

Virágai virágzatokba tömörülnek, ezek nyele 5-7 centiméteres. A durián virágszirmai 4-5 centiméter hosszúságúak, s 2-3 centiméter szélesek. Termésének átmérője különböző, 15-25 centiméter között változhat. A durián gyümölcsének színe is változatos, a zöldtől a sárgásbarnáig megtalálhatók. A terméseket számos különböző alakú és méretű tüske borítja. A durián magjai gesztenyebarnák, termése vastag, de puha, fehér vagy sárga színű hús takarja be.

A durián nevezetessége abban rejlik, hogy gyümölcse a legtöbb ember számára visszataszító bűzt áraszt, viszont néhányan kellemes illatnak érzik, olvasható az Agrároldal cikkében. A nemzetségéből csak a durián található meg a nemzetközi piacon, de több termesztett változatát is kialakították. Leginkább a termesztett gyümölcsök a keresettebbek, és több pénzt is érnek. Már a fáról csüngő gyümölcsök esetében is érezhető a durián aromája. A kénes szag célja, hogy magához vonzza az állatokat, amik természetes úton szétszórják a magjait.

A durián szagát hasonlították már záptojáshoz, rothadó zöldséghez, hagymához, nyilvános toaletthez, sőt, még elhullott párnapos tetemhez is. 2018-ban egy melbourne-i egyetem épületéhez hívták ki a tűzoltókat és a rendőröket, mert gyanús szagot éreztek. Miután mindent átvizsgáltak, kiderült, hogy egy szekrényben felejtett, erjedésnek indult durián volt a brutális szag forrása. A duriánt már letiltották a legtöbb tömegközlekedési eszközről, viszont vannak kifejezett rajongói is, akik mandulás-vaníliás aromáról számolnak be.

A durián nagyon egészséges, sok C-vitamint, béta-karotint, kalciumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A magjai is ehetők, viszont kizárólag megfelelő hőkezelés után válnak fogyaszthatóvá: nyersen ciklipropánt tartalmaznak, tehát mérgezők! A gyümölcshús azonban frissen is fogyasztható, de készítenek belőle fagylaltot, édességet, mártást, valamint konzervet is.