fbpx

Gyümölcsösök védelme Bayer módra

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 14.

„Gyümölcstermesztőként az élet soha nem volt könnyű, bármennyire is sokan vagyunk a gazdák segítségére, mostanság is rengeteg nehezítő körülményt kell megoldaniuk, a bőséges és szép termés érdekében”- nyitotta meg a konferenciát Lovász Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere.

Lovász Csaba

Lovász Csaba

A Bayer fejlesztési menedzsere, Hegyi Tamás a 2013-ban bevezetett új szívó kártevők elleni rovarölő szer, a Movento titkait tárta fel. Az edényes növények szállítószövetei a xilem (farész) és társa, a floem (háncsrész). A Movento hatóanyaga kétirányú eloszlásra képes a növényben, mert mind a xilemben a vízzel és az ásványi anyagokkal, mind a floemben a kész asszimilátákkal képes együtt mozogni. Hatásmechanizmusa azért új és egyedi, mert ugyan mind a kettőben szállítódik, hatását azonban csak a floemen keresztül fejti ki. Különlegessége az is, hogy a szívó rovarokra toxikus forma csak a háncsrészen belül alakul ki. A zöld növényi részekre kerülve gyorsan a szövetek közé szívódik, ahol az enyhén lúgos közegben átalakul, és mind a gyökerek felé, mind az új hajtások felé elvándorol. Hatását a gyors felszívódás ellenére lassan fejti ki, mivel a háncsrész keringése lassú, így idő kell ahhoz, hogy a célszervezetekbe kerüljön. A Movento felszívódása akkor a legjobb, amikor a lombfelület már elért egy megfelelő nagyságot és a hajtásnövekedés intenzív. Almában vértetű, levéltetvek, körtében körtelevél-bolha, levéltetvek ellen virágzás után használható először. Egymást követő kezelést 14 napnál korábban ne végezzünk! Egy vegetációban maximum kétszer alkalmazható. A második kezelést csak akkor érdemes elvégezni, ha a növény még aktív növekedési szakaszban van!

Hegyi Tamás

Hegyi Tamás

Alsystin újratöltve…

Lovász Csaba egy régi-új rovarölő szerről „a nagy küzdő”, kitinszintézis-gátló Alsystin 480 SC-ről tartott előadást. Hatóanyaga a triflumuron, elsősorban a rágó szájszervű lárvák vedlési hormonrendszerének működését gátolja, a vedlési stádiumok végén. Hosszú hatástartamú, a hasznos szervezeteket kíméli, felhasználása azonban kizárólag virágzás után történhet.

A Bayer két dologra hívta fel a gazdálkodók figyelmét a kezelésekkel kapcsolatban: a szexferomon csapdás előrejelzésre, és az aktív hőösszeg-számításra. A csapdákat elsősorban a kártevők megjelenésére és rajzásdinamikájuk előrejelzésére lehet használni. A kártevő lepkék, molyok sohasem rágják meg növényeinket, ők maguk nem károsítanak, párosodnak, majd lerakják petéiket. A kárt a petékből kikelő hernyók okozzák. Amikor észrevesszük őket, gyakran már késő. Az idejében történő megelőzés érdekében a lepkék megjelenését kell észlelnünk. A szexferomon csapda által regisztrált első fogás után az aktív hőösszeg-számításra érdemes alapozni az Alsystin 480 SC kijuttatását, mert a permetezést közvetlenül a tojásrakás megkezdése előtt kell elvégezni. A két előrejelzési módszer tehát kiegészíti egymást.

Nézzük meg, hogy működik ez az almamoly esetén! Szexferomon csapdával az első fogást megfigyeljük. A történések 10 °C felett kezdődnek, ugyanis az almamoly esetében megállapították, hogy ez alatt a hőmérséklet alatt a lárvák nem fejlődnek, majd 55-60 °C intervallum elérésénél kezdi meg a tojásrakást a kártevő. Tehát az Alsystin-t közvetlenül ez előtt kell kipermetezni, az 50-55 °C aktív hőösszegnél. A következő fontos lépcső, amikor a hőösszeg eléri a 85-90 °C-ot, itt kezdődik meg a tömeges tojásrakás. A lárvakelés kezdete (kb.: 150 °C) szintén fontos a hőösszeg-számításnál. A következő nemzedék lepkéinek kelésének összege kb. 640-650 °C.

Hőösszeg kiszámítása: a minimum és maximum hőmérsékletet naponként összeadjuk, osztjuk kettővel és az eredményből kivonunk 10-et. Példa: éjjel 10 °C, nappal 20 °C, ennek összege 30/2=15-10, akkor ez annyit jelent, hogy 5 °C az aktív hőösszeg. Amikor összejön az 55 °C, akkor számíthatunk arra, hogy az almamoly elkezdi lerakni a tojásait.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (alma, körte): 28 nap.

AlmaTudor, a növény és gazda egyetemes segítője

A Bayer legújabb innovatív applikációjáról Perényi Marianna, a Bayer CropScience marketing szakértője rántotta le a leplet. Az almásgazdák nagy örömére megpróbálták a lehető legtöbb alma növényvédelemmel kapcsolatos adatot összegyűjteni egy rendszerbe, ami „okos eszközökön” lesz elérhető, illetve letölthető a közeljövőben. Használata egyszerű és a tárolt információkon kívül forradalmasíthatja az almatermesztők és szaktanácsadóik közötti kommunikációt.

A konferencián elhangzottakra alapozva a Bayer CropScience joggal bízhat abban, hogy a 2014-es esztendő is gyümölcsöző lesz számukra.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva!