fbpx

Növényvédő és talajművelő gépek: tartja magát az EU-s piac

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 04.

Tavaly minimálisan csökkent a növényvédelmi és talajművelő gépek forgalma 2022-höz képest Európában, de így is jócskán a „békebeli” 2020-2021-es szint felett jár az értékesítés.

Mindezt az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége, a CEMA mutatta ki a napokban. Az előzetes információk szerint a szántóföldi gazdálkodás és a növényvédő berendezések piaca 2023-ban várhatóan 4,7 milliárd eurót tesz ki, ami mintegy 3%-os csökkenés 2022-höz képest. A vető-, műtrágyázó-, növényvédőszer-szegmensben 5%-kal, a talajművelőknél 2%-kal csökkent a forgalom. Ugyanakkor mindkét szegmensben markánsan a 2020-2021-ben mért értékek felett teljesítettek a mezőgazdasági gépek forgalmazói.

növényvédő gépek mezőgép-kiállítás

Miközben a mezőgazdasági gépipar 2021-től 2023-ig folyamatos növekedést tapasztalt, idén a piaci volumen akár 10%-os visszaesést is elszenvedhet. Ez a csökkenő tendencia már a tavalyi év utolsó negyedéve óta megfigyelhető. A Covid-19 válság még mindig észrevehető hatásai mellett számos kihívás válik nyilvánvalóvá az iparág keresleti oldalán. Az EU új KAP-politikája, a gazdálkodók tiltakozása, a változékony piacok és a magas kamatlábak negatív hatással vannak a gazdálkodók beruházási hajlandóságára. A további kiigazítások a végfelhasználói piacok fejleményeitől függenek.

A 2023-as hazai forgalmazási adatok hasonló – bár a magyar gazdaság általános rossz állapota miatt borúsabb – képet festenek. Mint az utóbbi hónapokban beszámoltunk róla, a tavalyi év első negyedévben még kimagasló forgalmat sikerült elérni a mezőgazdasági gépek és alkatrészek piacán, de a második negyedévtől bekövetkezett a máig is tartó visszaesés, a gabonapiaci helyzet kivárásra kényszerítette a gazdákat. 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent.