fbpx

Isterra: izgalmas kísérlet, alacsonyabb vetőmag normával is több termés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 06.

…mindezt sokszor extenzív körülmények között! Az Isterra nemcsak a vetésidőt, a tőszámot és a vetésmélységet, de még az elővetemény hatását is kutatja szántóföldi kísérletei során. Azt a vetőmag-forgalmazótól ritkán hallható tanácsot is gyakran halljuk tőlük, hogy néha kevesebb maggal érhető el a jövedelmező termés. Nemrég a csárdaszállási parcellákon mindezt élőben prezentálták nagyszámú érdeklődő előtt.

Okszerűséggel sokszorosan megtérül a vetőmag

Hogy drága-e egy vetőmag, az attól függ, mennyi kell belőle a jövedelmező hektáronkénti terméshez, és hogy mennyi tápanyagot, növényvédelmi beavatkozást igényel a fajta. Az Isterra Közép-Európa Kft. tudatában van, hogy prémiumkategóriás vetőmagjai árban is az elit mezőnyt képviselik – ugyanakkor évek óta ők maguk javasolják gazdapartnereiknek, hogy körültekintő vetéstechnológiával és optimális (azaz néha alacsonyabb) vetőmag-mennyiséggel érhető el a profitábilis betakarítás.

Mindez a májusi kisparcellás, csárdaszállási őszi búza technológiai bemutatón is főszerepet kapott a partnercégekkel: a BASF Hungária Kft.-vel és a YARA Hungária Kft.-vel közösen tartott szakmai napon.

Mint Perczel Péter cégvezető rámutatott: a kísérletek a legfontosabb kritériumokra – a döntő jelentőségű vetésidő, a vetésmélység, a tőszám és az elővetemény – fókuszálnak. Az Isterra-fajtákkal kapcsolatban évek óta igazolják a GOSZ-VSZT-NAK kísérletek, hogy az okszerű, optimalizált vetéstechnológia adott esetben kevesebb vetőmaggal, ráfordítással, akár extenzív-félextenzív technológia mellett is képesek a 9-10 tonnás terméshozamra. A gazdákat a magas input-, elsősorban műtrágyaárak, a piaci bizonytalanságok, a szabályozási feltételek szigorodásával párhuzamosan a növényvédelmi kihívások mind kiélezettebb versenyre kényszerítik.

Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Ellenálló, stabil, bőtermő fajták

Az Isterra fajtáinak egyik fő előnye a nagyfokú betegség-ellenállóság, amivel jelentős növényvédelmi ráfordítást takaríthatnak meg. Búzáik másik fő erőssége a hatékony talajnedvesség- és tápanyag-hasznosító képesség, amelynek révén a kitettebb időszakokban is stabilabb termés várható. A kísérleti parcellák között járva többször is elhangzott: több búzafajtánál nincs jelentős termésbeli különbség, ha 3,5-4,5 millió mag kerül a földbe, vagyis alacsonyabb vetőmagköltség és tőszám mellett is nagyjából hasonló hozam várható. Természetesen mindez akkor hoz eredményt, ha korán történik a vetés. Az Isterra kísértetei során egyébként azt is vizsgálták, hogy kalászosaik négyféle előveteménye (őszi borsó, szója, kukorica, napraforgó) hogyan hat a főnövényre.

Mindezek alapján, a bemutatón kiemelten szerepelt a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletének éllovasa, a Basilio, amely alacsony, erős szárú korai fajta, és az egyik legbőtermőbb és itthon a legnagyobb területen termesztett Isterra búza, valamint ugyan ennek a kísérletnek a dobogósa, a  Frenetic, ami, stabil malmi minőséggel és kiváló malomipari paraméterekkel rendelkezik. Ugyancsak jó időjárás-ellenállósággal bír a magas hektoliter-tömegű Cellule, amelynek bokrosodása, állóképessége kiváló, akárcsak a Frenetic-é, amely korai fajtaként egyszerre esélyes nagy mennyiségű és egyben kiváló, akár javító minőségű termésre. Bemutatták a Complice-t is, aminek betegség-ellenállósága, tél- és aszálytűrése kiemelkedő, hozama magas. Hosszú tenyészidejű búzát is láthattak a gazdák: a Concret kiváló állóképességű és magas terméshozamú takarmánybúza-fajta. A magas hozamúak közt is kiemelkedő a Providence, ami az elmúlt évek nagyüzemi termelésében is igazolta 10 tonna feletti terméspotenciálját igaz, igényli az intenzív technológiát. Tavalyi újdonság a magas kalászszámú Prestance, a jó aszálytűrésű, tavaly máris győzelemmel bemutatkozó Ampleur, és a Danaida, illetve az Isterra egyetlen tar kalászú fajtája, a Celebrity.

Az Isterra Közép-Európa Kft. általánosságban egyébként a 3,5-4,5 millió hektáronkénti vetőmag-mennyiséget javasolja (180-200 kg/ha), és mindig hangsúlyozza a megfelelő talaj-előkészítést az egyenletes kelés érdekében. A fajták potenciáljában meglévő 9-10 tonnás hozamhoz optimálisan a szeptember utolsó napjaitól október első dekádjáig tartó időablakot javasolja.

Beindult A Tavaszi Arpa Szezon Az Isterranal 01

ISTERRA KÖZÉP‑EURÓPA KFT.
1013 Budapest Pauler utca 11.
Weboldal: www.isterra-seeds.com
Telefon: +36 70 513 7522