fbpx

Megcsúsztam a vetéssel, mit ajánlasz?

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 27.

A legrövidebb tenyészidő, kiváló bokrosodás, jó szárszilárdság és magas terméspotenciál – ez a Basilio. Őszibúzafajták és a gabonatechnológia alkalmazott elemei – mint csávázás, gyomirtás, stimulátorok, gombaölő szerek – témájában fogadta az érdeklődő mezőgazdasági termelőket és a média képviselőit az Isterra Magyarország Kft. és a UPL Hungary Kft. a Szentlőrinci Szolanum Kft. területén, május végén.

Kalászos rendezvény
Őszibúzafajták és az alkalmazott gabonatechnológia (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A fémzároltvetőmag-forgalmuk a második az országban

Az Isterra vetőmag-portfóliójából az őszi búzák közül bemutatta az eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető Cellule-t; a stabil malmi minőséget produkáló Basilio-t; a kiemelkedő aszálytűréssel bíró Complice-t; az intenzív technológia mellett kimagasló terméspotenciállal rendelkező Providence-t; a stabil malmi minőség mellett kiemelkedő termésre képes Frenetic-et és a kiváló szárszilárdságú, könnyen betakarítható Concret fajtát.
A különböző fajták sajátosságait, a prospektusból kimaradt „titkokat” az Isterra Kft. képviseletében Dr. Vadvári László árulta el.

Basilio – kiemelkedő termés, magas minőség

A cég legrövidebb tenyészidejű fajtája termőhelytől függetlenül kimagasló minőséget tud, az ország teljes területén sikeresen termeszthető. Bevezetését követően néhány éven belül itthon a legnagyobb területen termesztett fajták közé került, ami az alkalmazkodóképességének, kiemelkedő termésének és az átlag feletti minőségi mutatóinak köszönhető. Alacsony, erős szárú fajta, akár a 10 t feletti termést is tudja tartani aratásig.

Frenetic – termés és minőség tökéletes kombinációja

A Frenetic búzával nem kell kompromisszumot kötni, hiszen stabil malmi minőség mellett is kiemelkedő termésre képes. Sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedő ellenállóságot mutat. Állóképessége és télállósága egyaránt kiváló.

Complice – az eltérő talajtulajdonságokhoz kiválóan alkalmazkodik

Alacsony tápanyagdózis mellett is jó terméspotenciállal rendelkezik, de az intenzív technológiát meghálálja. Aszálytűrése kiemelkedő, csapadékszegény területeken 2 tonnával termett többet, mint a többi vizsgált fajta. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Gombabetegségekkel szembeni ellenállósága jó.

Providence – intenzív technológia mellett hozza a 10 t feletti termést

A néhány éve hazánkba került francia nemesítésű búza folyamatosan magas eredményeket produkál. A termelés intenzitásának növelésével arányosan emelkedik a termés mennyisége is. Az átlagosnál magasabb szárú. A magas termésmennyiség miatt figyelni kell arra, hogy talpon maradjon betakarításig. Esetében szembetűnő a növekedésszabályzó szerek pozitív hatása, így kiemelkedő termésre képes.

Mi van a kezemben? Tojás?

A bemutatott őszi búzák esetében alkalmazott növényvédelmi technológiát a UPL szakemberei, Vados Csaba csávázószer-termékfelelős és Valovics Attila fejlesztőmérnök ismertették.
„Mi a közös a búzamagban és a tojásban? Ugyanaz az örökítő- és tápanyag, ami a kezdeti fejlődéshez kell, benne van ebben és a búzaszemben is” – kezdte szabadtéri előadását Vados Csaba egy tojás felmutatásával. Párhuzamot vonva a két termék között, felhívta a figyelmet a maghéj alá bejutó betegségek elleni védelem szükségességére. Felszívódó, kombinált hatóanyagú csávázószerekkel ez jól megoldható.

Olyan támogatást kell a magnak adni, amely a hatás kifejtése közben nem lassítja a fejlődést. Erre a Rancona i-Mix alkalmas. Az ipkonazol és imazalil két hatóanyagú szer előnye, hogy nem regulálja a genetikai állományt, és minimális a környezetterhelése. A hatóanyagok folyadékcseppekbe vannak bezárva, így biztosabb a felszívódásuk – a sajátos formulációnak köszönhetően jobban működnek, ezért ár-érték arányban Rancona i-Mix-szel az egyik legjobb a piacon. A csírakorban károsító drótférgek és más talajlakó lárvák ellen a Signal 300 ES csávázószert érdemes alkalmazni, melynél ajánlott az optimális vetési mélységre (3-4 cm) figyelni.

Felhívta a figyelmet a 43/2010 növényvédelmi rendelet 2. paragrafusára. Az ebben foglaltak szerint „a földhasználó és a termelő köteles védekezni csávázással, illetve talajfertőtlenítéssel azon károsítók ellen, amelyektől a növény a vegetációs időben más módon kielégítően nem védhető meg, vagy amelyek a kelő növényben különösen nagy kárt képes okozni.” – ilyen kártevő a drótféreg is. Ellene a védekezés elengedhetetlenül szükséges.

Az alkalmazott gyomirtó szerek közül a benszulfuron-metil és a metszulfuron-metil hatóanyag-tartalmú Xanadu-t emelték ki az előadók. A készítmény hatására a kijuttatást követően néhány napon belül a klorózis jelei figyelhetők meg a gyomokon, majd 10-25 nap elteltével nekrotikus tünetek jelennek meg, és a gyom ezt követően elpusztul. Fontos, hogy ez alatt az idő alatt a szerre érzékeny növény sem vizet, sem tápanyagokat nem vesz fel a talajból, így nem vonja el a növekedéshez szükséges forrásokat a kultúrnövénytől.

A UPL biostimulátorai és a további növényvédelmi kezelések

„Napjainkban egyre fontosabbak a biológiai megoldások és a növényi élettevékenység célzott támogatása biostimulátorokkal” – hívta fel a figyelmet a területre Valovics Attila, fejlesztőmérnök.

A cég tengeri algából fagyasztva, szárítással készített biostimulátorokat kínál, amelyeket a különböző kultúrák igényeinek legjobban megfelelő összetételben készítenek. Tarcsapusztán a búza 2-3 leveles állapotában, 1 literes dózisban juttatták ki a kalászosokra kifejlesztett Tonivit készítményt, a gyökeresedés serkentésére. A szer az említett algakrém mellett 13% foszfort és 5% káliumot tartalmaz. Másodszor a zászlóslevél kiterülésekor használtak biostimulátort a klorofilltartalom növelésére. A Forthial magnéziummal és nitrogénnel kiegészített algakrémet tartalmaz. A mérések szerint hatására 5-6%-kal több klorofill képződik, ami még ennél is nagyobb arányban képes növelni a termésmennyiséget.
A cég legismertebb biostimulátora a stresszkezelésre kifejlesztett Atonik, ami búzában is engedélyt kapott. A bokrosodás végén 0,6 literes dózisban kijuttatva javítja az elágazódást.

Gombaölő szerekből igen széles a UPL választéka

A búza növényvédelmi technológiájában szárba induláskor, a lisztharmatfertőzés megelőzésére a tebukonazol hatóanyagú Conrod készítményt javasolják. Ugyancsak megelőzésként érdemes használni a levélbetegségek ellen az azoxistrobin hatóanyagú Chamane-t, aminek a zöldítő hatására is építeni lehet. Ez utóbbit Forthial biostimulátorral és egy tebukonazol hatóanyagú szerrel együtt juttatták ki.

Mostanában szeszélyes eloszlású helyi esők alakulnak ki, ezért nem lehet biztosan előrejelezni, hogy várható-e a kalászok fuzáriumfertőzése. Ezért jobb – a virágzás végéig alkalmazható – Conatra készítménnyel megelőzni a bajt. Metkonazol hatóanyaga ráadásul megdőlés ellen is hatásos, mert visszafogja a szár növekedését.

Barna Ferenc