Bezárás

Tovább csökkentené az EU a kémiai anyagok alkalmazását

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 27.

A kémiai növényvédő szerek alkalmazását az EU 2030-ig 50 százalékkal csökkentené – az Európai Bizottság jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.

Permetezés
Tovább csökkentenék a mezőgazdaságban alkalmazható kémiai növényvédőszerek mennyiségét (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tagállamoknak rendszeres jelentést kell készíteniük a célok megvalósításáról

„A kémiai növényvédő szerekre vonatkozó új szabályok csökkenteni fogják az uniós élelmiszerrendszer ökológiai lábnyomát, védik a polgárok és a mezőgazdasági dolgozók egészségét, és segítenek enyhíteni a talajromlás és a növényvédő szerek okozta beporzók pusztulása miatt már most is jelentkező gazdasági veszteségeket” – tájékoztat a bizottság közleményében.

Ennek érdekében az Európai Bizottság jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére (2030-ig 50 százalékkal), a meghatározott közösségi célok megvalósulásának lényegéről pedig a tagállami kormányoknak jelentést kell felterjeszteniük.

A jogszabályjavaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A természet helyreállítására irányuló intézkedések

Az EU végrehajtó testülete szerdán egy olyan jogszabályjavaslatot is bemutatott, mely a biodiverzitásra is fókuszál. Célja, hogy 2030-ra az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát lefedjék a természet helyreállítására irányuló intézkedések, majd 2050-re ezeket a helyreállításra szoruló ökoszisztémákra is kiterjesszék.

A helyreállítási intézkedések közé tartozik többek között a beporzó populációk csökkenésének 2030-ig történő megállítása, a folyami gátak eltávolítása a vízi ökoszisztéma visszaállítása céljából, valamint a lecsapolt tőzeglápok helyreállítása a szén-dioxid kibocsátás elnyelése végett.

Forrás: MTI