fbpx

Gazdatüntetés: lépett az EU, már nincs erő a tiltakozásra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 06.

…ami nem csoda, hiszen az EURÓPAI Unió számos jogszabályt a gazdák számára kedvezően módosított mezőgazdasági politikájában. Most még annál is kevesebben tüntettek Brüsszelben, mint amennyire a szervezők számítottak. Egy nap alatt fogytak el a tüntetők a spanyol-francia határról is. A nagy európai gazdaszervezetek már nem is vettek részt az akciókban…

Bár június 4-én is volt egy tüntetés Brüsszelben, azon jóval kevesebb gazda vett részt, mint amennyit a szervezők elvártak volna: 15 ezer helyett alig ezer… Az Agrarheute beszámolója szerint a februárban tapasztalt indulatból, tiltakozó hangulatból sem maradt semmi, inkább fesztiválra emlékeztetett a piknik. Mindez nem csoda azután, hogy az Európai Unió hallgatott a korábbi tüntetések követeléseire és a jelentősebb gazdatömegeket képviselő érdekvédelmi szervezetek követeléseire. Az EU egyrészt jelentősen szigorított az orosz, ukrán és fehérorosz importon. Másrészt számottevő könnyítéseket, egyszerűsítéseket vezetett be a különféle adminisztrációs, technológiai előírásokban. Erről ebben és ebben a cikkben írtunk nemrég. Így nem csoda, hogy a nagy gazdaszervezetek – például a Német Gazdaszövetség (DBV) vagy az Európai Gazdaszövetségek Európai Bizottsága, a Copa-Cogeca – nem vettek részt a magányos akcióban.

Ugyancsak volt egy egynapos megmozdulás a spanyol és francia határon június 3-án, ahol gazdák egy csoportja blokkolta a határon lévő autópályát.