fbpx
876856

Az EU hallgatott a gazdákra, lazítanak a KAP szabályozásán

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 03.

A gazdálkodók által felvetett aggodalmakra válaszul az Európai Tanács jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) egyes szempontjainak célzott felülvizsgálatát.

Mentesülnek, lazítanak, kiigazítanak

A felülvizsgálat érinti a KAP stratégiai terveinek végrehajtásával kapcsolatos problémákat, enyhíti a gazdálkodók adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosít számukra a KAP-ban környezetvédelmi feltételeinek betartásában. A jóváhagyott változtatások közé tartozik a KAP stratégiai terveinek és a finanszírozást, irányítást és monitoringot szabályozó rendeletek módosítása. A helyes mezőgazdasági és környezeti állapotok (HMKÁ) szabványainak kiigazítása között szerepel a nagyobb rugalmasság a talajtakarással kapcsolatban az érzékeny időszakokban, és a vetésforgó alternatívájaként a termésdiverzifikáció alkalmazása.
Ezenkívül a 10 hektár alatti kisgazdaságok mentesülnek a KAP-megfelelőséggel kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól, az adminisztratív költségek csökkentése és a környezetvédelmi célok fenntartása mellett.

gazdálkodás talajművelés vetés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A gazdák érdekképviselet üdvözli a módosításokat

A Copa-Cogeca európai gazdálkodói csoport szerint az intézkedések „megfelelő rugalmasságot biztosítanak a gazdálkodóknak ahhoz. Így alkalmazkodhatnak az elvárásokhoz, és fenntartható módon reagálhatnak” olyan problémákra, mint például az éghajlatváltozás és az oroszok háborúja miatt kialakult piaci bizonytalanság. A fenti módosítások elfogadása az április 22-25-i EU-s plenáris ülésen várható, és már tavasszal hatályba léphetnek.