fbpx
206960

Jó hír a gazdáknak, már Angliában is nő a sertéshús ára

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 03.

Még az év eleji áresést is ellensúlyozza az az örvendetes drágulás, ami most van kibontakozóban Nagy Britanniában. Az ok a szűkülő kínálatban van, aminek a trendje aligha fog változni 2030-ig.

Az európai sertésárak az év első 11 hetében jelentős mozgásokat produkáltak. Nagy-Britanniában az első 5 hétben az árak meredeken estek, átlagosan 12 penny/kg veszteséget okozva a szezonálisan gyenge kereslet miatt. Az elmúlt 6 hétben viszont az árak stabilizálódtak, és 14 pennyvel átlagosan 185,63 p/kg-ra emelkedtek. Valamennyi fontosabb termelő nemzet erőteljes növekedést könyvelhetett el az elmúlt hetekben a szűkülő kínálat eredményeként.

sertéshús vágóhíd
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre

Évtizedes rekordok dőlnek meg

A 2023-ig tartó kihívásokkal teli kereskedelem dinamikája is szerepet játszhatott a sertéshús-ellátás szűkülésében. Az EU sertéshús-exportja évről évre jelentősen visszaesett, és 2014 óta a legalacsonyabb, 3,9 millió tonnás mennyiséget ért el. Ennek a csökkenésnek nagy része a termelési veszteségeknek tudható be, bár egyes termékek  a megnövekedett globális verseny miatt kiestek a kulcsfontosságú úti célokról. Ez azonban nem lett volna elegendő mennyiség ahhoz, hogy felülmúlja a termelésben és az importban bekövetkezett változásokat. Az EU sertéshús-importja 146,1 ezer tonnát tett ki 2023-ban, ami több mint egy évtizede a legalacsonyabb mennyiség (a 2021-et nem számítva a kezdeti Brexit-kereskedelmi súrlódások miatt). Történelmileg az EU sertéshúsimportjának 80-85%-a az Egyesült Királyságból származott, de 2023-ban ez az arány 71% volt. Bár az Egyesült Királyságból érkező szállítmányok csökkenése főként a belföldi kínálat visszaesésének tudható be, a magas árak nem segítették a versenyt a globális piacon. Eközben a Svájcból és Chiléből az EU-ba irányuló import mennyisége évről évre nőtt, piaci részesedésük a 2022-es 7%-ról, illetve 2%-ról 11%-ra, illetve 8%-ra nőtt 2023-ban – írja az elemző

További mennyiségi csökkenés várható

Annak ellenére, hogy az EU Bizottság előrejelzése szerint az egy főre jutó fogyasztás 5%-kal csökken 2023-ban, mivel a megnövekedett megélhetési költségek hatással voltak a fogyasztói kiadásokra, a rendelkezésre álló készletek mennyiségi csökkenése zavarokat fog okozni a piacon, növelve a fizetett árakat. Az EU sertéshústermelése 2023-ban az utóbbi bő 10 év legalacsonyabb mennyiségét produkálta kevesebb mint 21 millió tonnával. Ez évről évre 7%-os csökkenést jelent mind a mennyiséget, mind a vágási számokat illetően. A 2024-re vonatkozó előrejelzések ugyancsak a sertéshús-termelés további csökkenését jósolják, és az elmúlt néhány évben tapasztalt állományméret-csökkenés várhatóan nem fog emelkedni. 2023 decemberében az EU-27 teljes sertésállománya 134 millió volt, ami a legkisebb regisztrált populáció a feljegyzések kezdete, 2001 óta. Az EU hosszú távú termelési kilátásai korlátozottnak tűnnek, az EU Bizottság előrejelzése szerint megjósolható az évi 1 százalék körüli csökkenés 2035-ig.