fbpx

Nyilatkozni kell a növényvédelmi tevékenység felelőséről

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 02.

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülőknek kötelességük adatot szolgáltatniuk a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén.

permetezőgép növényvédelem
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a növényvédelmi szakirányítási tevékenységet növényvédelmi szolgáltatási tevékenységként megbízási, vállalkozási jogviszony keretében, vagy munkavállalóként, tagként az adott vállalkozás részére írásbeli szerződés alapján lehet végezni. A szerződés megkötésének tényét, a szerződés adattartalmát elektronikus úton be kell jelenteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet szerint a termelőknek, az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen kell nyilatkozniuk a növényvédelmi munkavégzéssel érintett mezőgazdasági területeik tekintetében a vele szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvos adatairól az adott évi benyújtási határidőn belül. A nyilatkozat nem része az egységes kérelemnek, és megtétele az egységes kérelem benyújtására joghatással nem bír, mulasztása azonban növényvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után.
Mivel a fentebb részletezett jogszabályváltozások miatt a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a termelőnek kell nyilatkozniuk, ezért a növényvédelmi szakirányítók részére kialakított elektronikus szerződés bejelentési felület leállításra került, abba újabb adatot feltölteni nem lehet.